Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, extrabyk napisał:

Jeśli jagodzianki to młode dziewczyny zbierające jagody...to nie było... w sumie już od tak z 20 lat zadnej młodej dziewczyny w lesie nie widziałem...nie licząc tych co stoja w lasach przy trasach a i to juz chyba gatunek na wymarciu 🤔

14 godzin temu, soltys48 napisał:

O te na obrzeżach mi chodziło 

to nie są jagodzianki tylko ssaki leśne 

Opublikowano

Ja od kilku lat tylko Lincoln Omnia 46. Otulina sama odpada, czasem wystarczy trącić lekko. Zajarzyć łatwo. Z esabem jakoś mi nie szło spawanie. Spawarka stara transformatorowa.

Opublikowano
2 godziny temu, bratrolnika napisał:

Mi akurat esaba elektrody nie podeszły

Z tanich i dobrych polecam elektrody Most, różowe pudełko

Z droższych i dobrych metalweld

Screenshot_20190701-190311.png

Metalweld sam używam są bardzo dobre i do tego mad in Poland

Opublikowano
bratrolnika napisał:

2 godziny temu, Wiesi0 napisał:

o markę ale pewnie wszystkie takie same oprócz tych kwasówek.Ja zawsze kupowałem linkoln omnia 46 ale czy dobre to nie wiem.Miałem też rudweld 12.

Chodzi mi o żużel otuline żeby ładnie wypływała na wierzch tak jak w kwasówkach.A nawet sama odstawała, jest coś takiego.

Mi akurat esaba elektrody nie podeszły

Z tanich i dobrych polecam elektrody Most, różowe pudełko

Z droższych i dobrych metalweld

Screenshot_20190701-190311.png

też tych używam i jednych i drugich zależy gdzie kupuję

Opublikowano (edytowane)

Ja też kiedyś na giełdzie w Słomczynie kupiłem metalweld a nie rudweld pomyliłem się i byli dobre a co do zajażania  małe napięcie, jam mam transformatorowo komunistyczno spawarkę z pod Łodzi wazy z 90kg na dwie fazy i kopie pewnie spore napięcie, ma musiał bym sprawdzić miernikiem.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
8 minut temu, bratrolnika napisał:

jak coś robię to nie piję, nawet piwa

Ot gatunek na wymarciu😜,ale co prawda to prawda,o suchym ryju pomysły przychodzą łatwiej,no ale co raz dobrze i jęzora nawilżyć,takie błogie podchmielone poleci w korpus,no przynajmniej żonka ma powód by się rozładować,dla jej zdrowia😉 trza co raz ustawowo....

• Haha 1
Opublikowano
53 minuty temu, bratrolnika napisał:

Spawmet też jest ok, z tym że elektrody mają 45cm, i na początku to jak się ręka trzęsie to elektroda lata

Kurde,a myślałem że tylko mi tak lata że bym sobie oko wybił,a też nie popijam

a to widocznie tak już jest ,może to z młodych lat wibrująca ręka zostala ;-)))

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

To się palcem podpiera. Ja zawsze przecinałem na pół te 45 cm. Omnia tez początkowo była w tym wymiarze, potem już tylko krótkie chyba 35 cm.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jak miałem kilka lat temu wybór to kupowałem długie, bo wychodziły cenowo podobnie jak krótkie a elektrody więcej, bo na sztuki się kupowało. Takie były ceny. 

Opublikowano (edytowane)

Kwasówki są dobre np: przyspawać nakrętkę do blachy zamiast nitonakrętki nie ma problemu z otulino super wypływa i sama odstaje nawet przy malutkim amperażu i cienkiej blasze.

A ze zwykłymi jest tak ze trzeba dać amperażu i cienkie rzeczy spawać punktowo tak punkt na punkcie i czuć moment żeby nie zrobić dziury.Na małym amperażu otulina nie wypływa.A z grubymi metalami niema problemu, w sumie migomat jest do cienkich rzeczy ale nie mam.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Z elektrodami to jak się trafi. Ja mam starą spawarke i działa dobrze. Ostatnio teść kupił paczkę spawmeta i Kurła nie idzie spawać.jsk się nagrzeje to zostaje sam drut a reszta odpada. Koledzy mam takie pytanko jak domowymi sposobami utrzymać stabilne napięcie w gniastku. Mam parę sprzętów co wymaga 230v a w gniastku jest 200 - 220 v i niestety nie mogą chodzić bo zamałe napięcie. Mój ból że ostatni na lini

Opublikowano (edytowane)

Musisz to zgłosić i dadzą drugi transformator lub założą większy.W mojej wsi założyli drugi. 

Ogólnie są przetwornice ale oni z 12v robią 230 i byś musiał dać zasilacz 12v, czyli 200v-12v a potem z 12v na 230.Zależy ile wat potrzebujesz.

Lub z akumulatora 12v na 230v

agregat prądotwórczy.

Są też urządzenia ze z jednej fazy da się zrobić trzy fazy.Tylko zależy do czego ma to służyć.

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v