Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, może ktoś polecić firmę naprawiającą bloki silnika metodą metalock koniecznie z przyjazdem na teren gospodarstwa? Kiedyś robił to bardzo dobrze pan z Koluszek, ale teraz jego następca wykonuję naprawy jedynie w warsztacie na miejscu. Z góry dziękuję

Opublikowano

używał ktoś takiej bielarki i może powiedzieć czy warto? https://m.olx.pl/oferta/agregat-do-bielenia-wapnem-i-malowania-emulsja-pistolet-malarski-wapno-CID628-IDbjTJR.html#position=1&page=1

Opublikowano

Popraw link. Nie wiem co tam w linku jest, ale po adresie można domyślić się, że pistolet malarski. Latem znajomy rolnik z sąsiedniej wioski zlecił mojemu sąsiadowi obibokowi białkowanie obory. Trochę popędzlował, wziął zaliczkę i tyle go widział. Wkur.. się kupił jakiś pistolet i idzie podobno za***iście. Nawet garaż z pomalować jakąś elewacyjną farbą.

Opublikowano

Tylko oczywiście nie dać osiąść wapnu w przewodach [przestojów kilkuminutowych],a idzie jak jaś...... Najsprawniej we dwoch ,  na zmianę maluje a drugi nalewa i miesza.

Opublikowano

Dokładnie, taki pistolet to ładnie idzie przy bieleniu. Ja dodawałem jeszcze gipsu do wapna żeby zagęścić i wtedy ładnie gładziutko na ścianie wychodzi. Dobra sprężarka i całkiem szybko idzie.

Opublikowano (edytowane)

Chodzi mi o dołownik świder spalinowy coś macie i polecacie, po te paliki cienkie gniją a jak by tak powiercił doły to by walnął kołki po 20cm lub betonowe ze słupów energetycznych, to by postały, chodzi mi o ogrodzenie  do pastucha.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, PRIMO napisał:

@Wiesi0 a nie ma gdzieś w okolicy wypożyczalni takich narzędzi? 

Tylko młoty udarowe do betonu.

Ale jako piłę spalinowo kupić to bym polecił bo miałem trochę tego.

Tego ludzie trochę kupili, ogólnie z narzędziami nie markowymi jest problem z częściami a z markowymi wszystko jest ale przeważnie membrany padają w gaźnikach jak nie przepalisz raz na miesiąc i gaźnik się zatyka.

https://allegro.pl/oferta/wiertnica-glebowa-swider-spalinowy-fi-10-20-30-cm-7554935389

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ja piłą spalinowo wypaliłem 1000l paliwa i nadal działa i nic wymieniane prócz części zamiennych,tnących.

Opublikowano

Przepraszam że zapytam , ale w jakim celu informujesz wszystkich o tym w tym temacie ??

Opublikowano (edytowane)

Chyba kolega odniósł się do tego co pisałem że w spalinową otwornice bym się nie pchał. Ogólnie dodam że jakbym miał się z tą otwornicą szarpać przy każdym dołku, uważać żeby rąk nie powyrywała to nawet na sto sztuk tych dołków wolałbym taką zaczepiana do ciągnika, napędzaną wom, a jak ty piszesz że masz ponad 1000 dołków do zrobienia to wybór wg mnie jest jedyny słuszny

Edytowane przez bratrolnika
  • Like 1
Opublikowano

Macie racje ze do ciągnika starczy przekładnia kątowa ale mam dużo nasypów jak drogowy i kolejowy, no nic kolega ma coś to pożyczę i spróbuje jak to idzie i potem podejmie decyzje.

Opublikowano

Przy spalinowej wiertnicy powinno się w dwie osoby robić. Trzeba mieć trochę krzepy i wyobraźni jak się samemu robi, bo ręce można połamać. Ale na łąki to chyba lepsze rozwiązanie niż ciągnikowa.   

Opublikowano
1 godzinę temu, Wiesi0 napisał:

Chodzi mi o dołownik świder spalinowy coś macie i polecacie, po te paliki cienkie gniją a jak by tak powiercił doły to by walnął kołki po 20cm lub betonowe ze słupów energetycznych, to by postały, chodzi mi o ogrodzenie  do pastucha.

Zależy ile chciałbyś kasy przeznaczyć bo świdrem spalinowym możesz się zajechać przy tych dołkach i jeśli ma być 20 cm średnicy to spalinowa dostanie po "tyłku". 
Za 5-6 stówek masz chinola, za np makitę powiedzą pewnie z 3-3,5 tys a w tej cenie kupisz już wiertnicę ciągnikową. Więc sam sobie odpowiedz na pytanie co bardziej ekonomiczne się wydaje. Przy świdrze Ciągnikowym na pewno się nie nadźwigasz i nie naszarpiesz, a przy chińskim spalinowym to nawet tam na "górze" nie wiedzą.

1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Znajdź kogoś z otwornicą taka sadowniczą, do ciągnika, na wom. Taka bida spalinowa to chyba tylko na miękki grunt, a nie na ostatnią skamielinę po suszy.

Chyba że cię stać to taka kup

Jeśli kolega Wiesi0 pisał że pod pastuch wnioskować możemy że chodzi raczej o bardziej miękkie (mokre?) ziemię. 😎

Opublikowano

A to nie przyczepa do winogron? 

To jednak ma lżej na mokro niż popchnąć ciężkie zboże.

No i czy tam jest pompa czy napęd łopatek z przekładni napędzane wom?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v