Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do 60-tki to też posiadam z 80r i u mnie są cztery położenia dźwigni. I podnośnik działa bez wałka. 

Sąsiad ma 60-tkę a dokładniej składaka bo silnik jest z chyba 4011 pompa od 355 lub 360 skrzynia 355 a tylny most i zwolnice z jakiegoś Zetora (bo nic nie wyje) i też podnośnik działa bez wałka.

Opublikowano
6 godzin temu, Tomasz78 napisał:

ciekaw jestem kto sie przyzna ze nie uzywał nigdy regulacji siłowej i pozycyjnej, a 60tka akurat to ma dobrze zgrane

U nas nie było nigdy z tego korzystane(może dlatego, że rzadko 60 była wykorzystywana do orki)  Naczytalem się na forum jaka to za***ista sprawa i (jak jednego roku przyszła konieczność orac 60tka) chciałem sprawdzić -  jaki był efekt? Jak zmieniłem z pozycyjnej, to plug w ogóle nie chciał się zagłębiać. Czemu? Nie mam pojęcia, mam trochę mozaiki na póki, ale nawet na lżejsze ziemi wchodził tylko minimalnie w ziemię. 

A przyznać się, że się czegoś nie wie, to pewnie nikt/mało kto Ci się przyzna, tu każdy nasto latek jest już specjalistą wysokiej klasy w każdej dziedzinie :)

• Like 1
Opublikowano

@farmtrac8244 parę postów wyżej już któryś kolega to wyjaśnił. Należy pamiętać jedynie że praca na 5 biegu nie jest wskazana bo pompa może wyjść dołem😉. A w wypadku posiadania wydajniejszej pompy to i na 4 biegu należy uważać i nie przesadzać z obrotami. Wiem z doświadczenia że na 4 biegu podnośnik jak i ładowacz działa jak szalony.

Opublikowano

Czyli w sumie osobno się da , ale pompa jednak pracuje przez skrzynię . Znaczy że w podobnych Zetorach rozwiązano to inaczej ?

Opublikowano
16 minut temu, blondynek2004 napisał:

@farmtrac8244 parę postów wyżej już któryś kolega to wyjaśnił. Należy pamiętać jedynie że praca na 5 biegu nie jest wskazana bo pompa może wyjść dołem😉. A w wypadku posiadania wydajniejszej pompy to i na 4 biegu należy uważać i nie przesadzać z obrotami. Wiem z doświadczenia że na 4 biegu podnośnik jak i ładowacz działa jak szalony.

Ale jak ciągnik stoi to pompa nie chodzi ? Dobrze rozumuje 

Opublikowano

No to już chyba pojąłem . Jednak niezbyt mądre to jest , ale dać się da . 😉

Opublikowano

Tak bo w tym położeniu dźwigni czyli max do góry pompa działa na zasadzie zależnej od skrzyni biegów. Jedynie na postoju można ją uruchomić przełączając dźwignie od biegów połowych-szosowych w położenie neutralne tak zwany luz. Tak samo zresztą jak używając wałka wom w położeniu zależnym.

Ja często z tego korzystam przy rębaku. Żeby nie ganiać pompy hydraulicznej to wybieram obroty zależne wałka a tym samym wyłączam pompę hydrauliczną. 

Z kolei przy łuparce hydraulicznej działa tylko pompa.

Opublikowano
12 godzin temu, soltys48 napisał:

mi sie nie zdarzyło

Z Agro-Mar handluję już chwilę. Były jakieś wpadki ale zawsze potrafią się zachować. O tamten sklep pytałem bo ceny na elementy które mnie interesowały mieli fajne.

Opublikowano (edytowane)

A mi się to bardzo przydaje do przetrząsarki. Na złożonych ramionach by połamało krzyżaki gdybym próbował to podnosić tradycyjnie. Niektórzy u nas ściągają wałek żeby przejechać z pola na pole... No i do owijarki puszczam przez piątke na wolnych obrotach i sobie pyrka

Edytowane przez Zawisza
Opublikowano

No ale mówicie że na piątym biegu lepiej nie jeździć . To podczas przejazdu co ?

Opublikowano

No na ogół na wolnych obrotach nic sie za bardzo nie dzieje, jak dasz ognia to pompa zaczyna wyć jak głupia, podczas przejazdy z reduktora na zależnym podnośniku(pozycja max do góry) wrzucasz neutralny i jazda

Opublikowano

Kurde , taka 60-tka , a ile to trza się owajchować żeby podnośnika bez wałka użyć . Taki "wajchotronik" . ;)

Przy okazji . Wam też OLX nie działa ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v