Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem raczej zwolennikiem domów parterowych, ale nie koniecznie ze względów użytkowych, a po prostu wizualnych. Bardzo podoba mi się jeżeli dom zajmuje więcej miejsca "na szerokość" niż na wysokość. Jeżeli chodzi o ogrzewanie to warto użyć do opału coś wysokokalorycznego. Dzięki temu można obniżyć koszty ogrzewania. W SmartTrans mają bardzo dobrej jakości węgiel orzech, który spokojnie jest w stanie wygernerować tyle ciepła, aby ogrzać nawet dwupiętrowy budynek. Więc kwestia ogrzewania nie powinna w tym przypadku stanowić jakiegoś wielkiego problemu.

Opublikowano

Gdy zakładacie kotły z pompą, to zabezpieczcie się jakoś na wypadek braku prądu. Jak pompa nie będzie wyciągać wody, a resztki opału dalej będą podgrzewać kocioł, to może zrobić się nieciekawie. 

Opublikowano

Jak masz piec w piwnicy to jak najbardziej, ale jak w kotłowni tak jak teraz staje się to modne to trzeba uważać.

Opublikowano

W nowych instalacjach CO nie ma mowy żeby było grawitacyjne. Rurki idą obok siebie 15mm. Grawitacyjnego już praktycznie nikt nie robi.

Ale na brak prądu jest banalny sposób, kupuję się agragat prądotwórczy i po problemie.

Opublikowano

Tomek 73  powodzenia niemiej przez tydzień  prądu pogadamy ile agregat ci zeżre paliwa. oczywiście że się da bez prądu zrób ogrzewanie na wzór z lat 70 i już masz spokojną głowę, nawet w kotłowni zaniż piec względem pierwszego kaloryfera i pójdzie, wiem bo mam tak na tunele zrobione i idzie, warunek szerokie rurki do grzejników.

Opublikowano

Albo przez tydzień agregat. albo zimno wybór do ciebie należy.

Niestety takie są teraz realia na tych ogrzewaniach.

Ja mam na eko groszek, no  z możliwością  palenia wszystkim, ale njie korzystam z tej opcji. Jak mam 9 lat ten piec to tylko przez 4 godziny agregat chodził.

Drugą alternatywę mam kominek, ale to jest porażka, nie odpalałem go 5 lat, bo nie było potrzeby.

Opublikowano

Jak zasypiesz piec na noc, a wtedy przyjdzie nawet krótka przerwa to masz już wodę zagotowaną. Lub jak z jakiegoś powodu wszyscy wyjadą z domu na chwilę. Więc lepiej pomyśleć o awaryjnym zasilaniu. To nazywają chyba UPS.

Opublikowano

Nie wiem czy odpowiedni dział, wiem, ze pytanie niezwiązane z kolarstwem ale moze ktoś miał taka sytuację. Tak sobie siedzę dzisiaj i zastanawiam się coraz poważniej nad wstawieniem sobie kominka do mieszkania w bloku.  Odpada tutaj rzecz jasna możliwośc wstawienia kominka tradycyjnego, szczególnie,  że mieszkanie jest na parterze tak wiec raczej komina nie dałoby się wyciągnąć. MIejsce jest, salon jest dość spory. 

Wcześniej o tym nie myślałem, ale w lutym miałem okazję pojechać do agroturystyki, Wynajęliśmy sobie domek, w ktorym był kominek i praktycznie codziennie w nim rozpalaliśmy. I chciałbym troche klimatu wstawić u siebie.

Czy ktoś ma może biokominek albo elektryczny? Jak się sprawdza? 

Opublikowano
Dnia 21.09.2016 o 21:48, Adrian_K_90 napisał:

Gdy zakładacie kotły z pompą, to zabezpieczcie się jakoś na wypadek braku prądu. Jak pompa nie będzie wyciągać wody, a resztki opału dalej będą podgrzewać kocioł, to może zrobić się nieciekawie. 

Rower stacjonarny plus dynamo 😉😂😂😂

• Haha 2
Opublikowano
bratrolnika napisał:

przy odpowiednio wykonanej instalacji ciepła woda sama będzie uciekać do góry, pompa nie jest potrzebna, przykładem tego są instalacje CO z lat 70 czy nawet wcześniej, gdzie chodziło to 30 lat bez pompki

mam CO zrobione grawitacyjnie i nadal chodzi lepiej niż nie jedno nowoczesne miedziane. minus taki, że nie mam zrobionego małego i dużego obiegu.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Hej, mieszkałam w mieście, rodzice wybudowali dom i zamieszkaliśmy na wsi. Mamy parterowy dom i wszystko jest super, ALE!
Gdy są dwa piętra da się oddzielić strefę 'życiową' od 'śpiącej'. Mimo grubych ścian, porządnych drzwi i wszystkiego super gdy rodzice zaproszą znajomych, słychać ich. Gdy rozmawiają w nocy na kanapie - słychać ich. To samo z telewizją itd. Gdy mama gotuje coś śmierdziuchowego do kosmosu - zapach jest w pokojach. Przemyśl to i życzę wam powodzenia bo dom to poważna i super inwestycja!

Ostatnio przeglądałam sobie projekty domów i z tych sensowniejszych, ciekawym wydaje mi się projekt domu bez https://www.domywstylu.pl/projekt-domu-bez_dr-t.php

Edytowane przez Juanm
Opublikowano

Tak sobie siedzę dzisiaj i zastanawiam się coraz poważniej nad wstawieniem sobie kominka do mieszkania w bloku.  Odpada tutaj rzecz jasna możliwośc wstawienia kominka tradycyjnego, szczególnie,  że mieszkanie jest na parterze tak wiec raczej komina nie dałoby się wyciągnąć. MIejsce jest, salon jest dość spory. 

Wcześniej o tym nie myślałem, ale w lutym miałem okazję pojechać do agroturystyki, Wynajęliśmy sobie domek, w ktorym był kominek i praktycznie codziennie w nim rozpalaliśmy. I chciałbym troche klimatu wstawić u siebie.

Czy ktoś ma może biokominek albo elektryczny? Jak się sprawdza?

Opublikowano (edytowane)

Nie ma jednej odpowiedzi.

Każdy potrzebuje czegoś innego.

U nas jest piętro które z osobną łazienką, małą pralnią jest częścią dzieci.

Na parterze jest osobna, główna sypialnia a do niej dedykowana łazienka z częścią dzienną.

Nie wyobrażam sobie parterowego domu w moim przypadku. 

https://greenhomes.pl/ - jeśli szukasz firmy do postawienia domu zerknij sobie na ofertę tej firmy ( stawiają domy z prefabrykatów). 

Edytowane przez Nikkallo
Opublikowano

Zależy kto jakie ma potrzeby. Ja z mężem jesteśmy właśnie w trakcie budowy półtorakondygnacyjnego domu. Wybraliśmy projekt firmy, która od A do Z pomaga nam przy budowie naszego własnego domu. Jak dobrze pójdzie to na święta się wprowadzimy!! :)

Opublikowano (edytowane)

My mamy wejście,kuchnie,łazienkę i sypialnie -wschod. Potem przechodzi nam na jadalnię i salon od południa. Taras oraz pokoje dzieci i gościnny na zachód. Północ to kotłownia. Nam tak pasowało 

Jeśli chodzi o ogrzewanie to polecam albo gaz albo pompę ciepła ,szczególnie jeśli dom jest nowy:

https://www.saunierduval.pl/

A o różnych opcjach poczytacie sobie na stronie.

Edytowane przez janciesl
Opublikowano

Zdarza mi się czasem chodzić z żoną chodzić po sklepach, typu Bricomarche, ale teraz w Internecie można znaleźć wszystko...

Łącznie z meblami i wyposażeniem i tak właśnie trafiłem w sieci na jeden sklep!

Kto kupował w ten sposób łóżko lub krzesła, ten wiem o czym pisze ;) Jakby Was interesował temat, można sobie w Google wpisać  ONE LOVE DESIGN 

Opublikowano
W dniu 30.10.2025 o 00:07, konteno napisał(a):

tzn ? chodzi CO/CWU czy w środku o kanały dymowe 

Chodziło o ochronę pieca. Ale to już nieaktualne. Już mam ochronę powrotu na zaworze czterodrogowym.