Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Mateusz1q napisał:

majster ale po gorzowskiej to w tym roku się siało 2 maja kuku a nie 20 czerwca

W tym roku nie miałem gorzowskiej. W latach ubiegłych zawsze na początku maja się kosiło bo.paszy brakło tutaj jest gorzowska z siewu z 21 czerwca 

IMG20240827125841.jpg

Opublikowano
52 minuty temu, Bercik92 napisał:

W tym roku nie miałem gorzowskiej. W latach ubiegłych zawsze na początku maja się kosiło bo.paszy brakło tutaj jest gorzowska z siewu z 21 czerwca 

IMG20240827125841.jpg

Musiałeś Chyba w pył posiać bo słabe wschody albo już ja tak upalilo 

Opublikowano

Do kiedy można siać Partis Silver? Chciałem w tym tygodniu ale problem jest taki że na pastwisku pług wychodzi albo robi kartoflisko. Taki piach się zrobił. Nie padało od wiosny praktycznie. I czy można ją wysiewać też na wiosnę?

Opublikowano
11 godzin temu, ceston napisał:

a siew w październiku to jeszcze są jakieś szanse na to że coś z tego będzie?

Ja siałem w tamtym roku 2 października i koszona była 29kwietnia i była za pas 

W tym roku też tak zasieje bo susza jak pieron to może później będą lepsze warunki do siewu 

Opublikowano

u mnie nic nie idzie. pod poplony też dajecie nawozy? azot na wiosnę tylko i to wystarczy. pociągnie resztę z obornika który był wiosną dawany. u mnie już poorane pod gorzowska po kukurydzy po niedzieli sieje bo czekam z dostawą. skusiłem się na rynkową po 8zł

Opublikowano

Witam, czy można zasiać mieszankę gorzowską na początku wiosny, żeby dała zadowalający plon? W poprzednim roku susza dokuczyła i trochę ubogo w sianokiszonkę.

Opublikowano
21 godzin temu, MiHaR napisał(a):

Witam, czy można zasiać mieszankę gorzowską na początku wiosny, żeby dała zadowalający plon? W poprzednim roku susza dokuczyła i trochę ubogo w sianokiszonkę.

Licha nadzieja. Jak dobra ziemia to może coś będzie ale  jak jakaś czwarta klasa to nie licz na kokosy. Zresztą to jest trawa na jeden skos góra dwa czyli siejesz po żniwach i koszenie na jesieni i później wiosna . W tym roku zostawiłem ja po pierwszym pokosie to masakra rzadka się zrobiła i brakło wody to zaraz się klosi żałuję że nie posialem kukurydzy 

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, dantur96 napisał(a):

Licha nadzieja. Jak dobra ziemia to może coś będzie ale  jak jakaś czwarta klasa to nie licz na kokosy. Zresztą to jest trawa na jeden skos góra dwa czyli siejesz po żniwach i koszenie na jesieni i później wiosna . W tym roku zostawiłem ja po pierwszym pokosie to masakra rzadka się zrobiła i brakło wody to zaraz się klosi żałuję że nie posialem kukurydzy 

Miałem tak samo, jesień była sucha to nie było plonu za bardzo. Na wiosnę trawa piękna ale bel nie za dużo było. Zostawiłem część żeby zobaczyć co będzie i było dokładnie tak jak u Ciebie. Z tym, że ja na części posiałem kukurydzę to gorzowska całą wodę wyciągneła i tak słabej kukurydzy to dawno nie miałem. 

Edytowane przez wisienka1221
Opublikowano
1 godzinę temu, wisienka1221 napisał(a):

Miałem tak samo, jesień była sucha to nie było plonu za bardzo. Na wiosnę trawa piękna ale bel nie za dużo było. Zostawiłem część żeby zobaczyć co będzie i było dokładnie tak jak u Ciebie. Z tym, że ja na części posiałem kukurydzę to gorzowska całą wodę wyciągneła i tak słabej kukurydzy to dawno nie miałem. 

A kiedy kosiles na wiosnę bo u mnie też pokosy potężne aż się zlewały a towaru średnio 

Opublikowano
W dniu 5.09.2024 o 19:27, mx_racer napisał(a):

siałem ok. 10 październik i wszystko było ok

Da się to zebrać jesienią? Czy lepiej tego nie robić bo na wiosnę Wyki nie będzie?

Opublikowano
komizmo napisał:

W dniu 5.09.2024 o 19:27, mx_racer napisał(a):

siałem ok. 10 październik i wszystko było ok

Da się to zebrać jesienią? Czy lepiej tego nie robić bo na wiosnę Wyki nie będzie?

siejąc 10 października jesienią nie ma co zbierać urośnie to na 5 cm

Opublikowano
9 godzin temu, komizmo napisał(a):

Jakbyś posiał w połowie lipca, od razu po jęczmieniu i przy dobrych warunkach to byś coś tam zebrał na jesień 

Ja 2 lata temu siałem od razu po żniwach to na jesień była lipa, skosilem bo była zbyt duża żeby zostawić. Wiosna sucha ale parę belek udało się zrobić. Po niej posiałem kukurydzę to już nie narosła, gorzowska calą wodę wypiła. 

Wioskę obok, w zeszłym roku facet posiał na koniec września, pierwszy pokos zebrał na wiosnę. Fajnie deszcze się ułożyły, zostawił na cały rok i 4 pokosu zebrał. Loteria 

• Like 1