Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

WIitam. Podczas rejestracji byczka za pomocą irzplus w marcu błędnie wpisałem numer kolczyka z  jaloszki która rejestrowałem tydzień wcześniej.przez ten czas do wczoraj nie wchodziłem do aplikacji. Wczoraj zauważyłem brak jednej sztuki mianowicie tego byczka. W aplikacji w zakładce zdarzenia zauważyłem błędy i moja pomylke podczas rejestracji. Przez aplikację nie da się tego sprostować. Probujac na nowo rejestracji z odpowiednim nr kolczyka wyskakuje błąd terminu 7 dni i najważniejsze że na krowę która chce zarejestrować byczka zarejstrowany jest byczek ale z numerem jaloszki. Czyli dwa cielęta różnej płci i rasy a o tym samym nr kolczyka figuruja na 2 różnych krowach. Czy w agencji bez problemu poprawia ten błąd? Miał ktoś taki przypadek? 

Opublikowano

Czy ktoś orientuje się czy kupując cielaki z zagranicy muszę mieć na nie paszport? Handlarz twierdzi że nie ale wolę się upewnić ? Cielaki były ściągnięte z zagranicy zarejestrowane na handlarza a potem przemieszczenie na mnie 

Opublikowano

Przychodzą wam powiadomienia z propozycją zgłoszenia w aplikacji jeśli już kupujący zgłosił kupno? W starej aplikacja dostawałem na e-mail, a teraz mimo iż mam wpisane e-mail i nr telefonu żadne  powiadomienia nie dochodzą .

Opublikowano

"Zgodnie z przepisem art. 64 ust 2 ustawy z dnia 4 listopada 2022 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt w terminie 12 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy, tj. do 6 stycznia 2024 r. należy uzupełnić w aplikacji IRZplus w przypadku gatunku bydło, owce i kozy - „opis systemu utrzymywania bydła, owiec i kóz w siedzibie stada” oraz w przypadku gatunku świnie – „opis modelu produkcji oraz systemu utrzymywania świń w siedzibie stada”. ARiMR przypomina, że w przypadku składania wniosku o przyznanie płatności w ramach Planu Strategicznego dla WPR 2023-2027 uzupełnienie powyższych danych jest warunkiem niezbędnym do przyznania płatności."

Ktoś miał taki komunikat w IRZ plus?

Opublikowano

@czaro logujesz się na IRZ, wybierasz "utwórz nowy dokument" a w nim trzeba wybrać opcję "zgłoszenie działalności". A później już tylko uzupełnianie czyli poszczególne zakładki:

1. Dane podstawowe - wybieramy "zmiana danych"

2. Dane działalności - trzeba wybrać gatunek czyli "bydło"

3. System utrzymania zwierząt - tam już wpisujemy zgodnie z preferencjami gospodarstwa

4. Dane lokalizacji budynków - trzeba zaznaczyć gdzie są zlokalizowane budynki do hodowli zwierząt

I to z tego co pamiętam wszystko, ale głowy za to nie dam bo nie zatwierdzili jeszcze mojego wniosku

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o ten komunikat z IRZ Plus to mam coś wypełniać czy zostawić w spokoju? Działalność mam już 20 lat temu zgłoszoną - posiadam tylko bydło -krowy mleczne rasa ZR. Czy to się wiąże z wstrzymaniem dopłat lub jakimiś innymi konsekwencjami ?

Szanowni Państwo, Zgodnie z przepisem art. 64 ust 2 ustawy z dnia 4 listopada 2022 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, w terminie 12 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy, tj. do dnia 6 stycznia 2024 r. w aplikacji IRZplus należy uzupełnić: „Opis systemu utrzymywania bydła, owiec i kóz w siedzibie stada” w przypadku utrzymywanych gatunków bydło, owce i kozy „Opis modelu produkcji oraz systemu utrzymywania świń w siedzibie stada” w przypadku utrzymywanego gatunku świnie Uzupełnienia ww. informacji w komputerowej bazie danych prowadzonej przez ARiMR należy dokonać składając dokument „Zgłoszenie działalności” zaznaczając cel zgłoszenia: „Zmiana danych”. Sposób dokonania ww. uzupełnień został opisany w rozdziale 5.1.1. podręcznika użytkownika aplikacji IRZ plus dostępnym w witrynie ARiMR pod adresem: https://www.gov.pl/attachment/70fa499d-653b-448b-b0a2-62b9c98f1f98

Edytowane przez rbit
Opublikowano (edytowane)

Czyli tylko systemy utrzymywania zwierząt bez działek, budynków, pastwisk bo tam nic nie mam wpisane? Przecież żeby dojść do podpunktu systemy muszę przejść poprzednie a i przypuszczam, że to trzeba całość wypełnić  - zresztą zapytam w agencji bo tu widzę tylko zajadłość i nieprzychylność - jaki naród taki rząd...

Edytowane przez rbit
Opublikowano

No właśnie widzę, że tam trzeba podawać lub może nie trzeba numer WNI - Weterynaryjny Numer Identyfikacyjny?

Szukałem w dokumentach różnych, ale tego numeru nie mam tylko numer siedziby stada.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, rbit napisał:

Czyli tylko systemy utrzymywania zwierząt bez działek, budynków, pastwisk bo tam nic nie mam wpisane? Przecież żeby dojść do podpunktu systemy muszę przejść poprzednie a i przypuszczam, że to trzeba całość wypełnić  - zresztą zapytam w agencji bo tu widzę tylko zajadłość i nieprzychylność - jaki naród taki rząd...

To trzeba trochę rozeznania w tym aby wypełnić. Mało intuicyjne ale z małą pomocą pracownika arimr się udało już kilka miesięcy temu.

Edytowane przez Niespokojny
Opublikowano

Jeśli przez pół roku krowy są cały czas na zewnątrz a od listopada do  końca kwietnia w oborze na uwięzi to system utrzymywania zwierząt będzie mieszany?

Opublikowano
Dnia 23.10.2023 o 14:23, Niespokojny napisał:

To trzeba trochę rozeznania w tym aby wypełnić. Mało intuicyjne ale z małą pomocą pracownika arimr się udało już kilka miesięcy temu.

Może uda się samemu to ogarnąć.

Opublikowano

Jeśli sieję nawozy azotowe na TUZach plus gnój/obornik to co mam zaznaczyć w aktualizacji danych z IRZ, że moje gospodarstwo: ekstensywne czy intensywne? Jak mam wpisywać terminy wypasów na pastwiskach zaznaczanych na mapkach jak to się corocznie zmieniają daty? Można przy każdym pastwisku wpisać orientacyjnie, że od 1 maja do 1 listopada wypas czy muszą być konkretne daty? Jak wpisywaliście? W sumie proste to jest tylko mam wątpliwości odnośnie tych dwóch aspektów...