Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byłem dzisiaj na polu(okolice zambrowa,podlasie) dziś z rana najwiekszy mróz był -14 około. Owies jako tako nawet zielony, dolne liście miał  miał jakby coś tam mróz go dziabnął. Ogólnie nie wygląda źle jak narazie chyba że po mrozie mu sie pogorszy. Owies na piochu 6 klasa głęboko siany. Ziemią nie wygląda jakby była jakoś bardzo zmarznięta. Może dlatego że sucho? Zapomniałem zrobić zdjęcia ale chyba to jeszcze za wcześnie

Opublikowano

Pany, mam zagwozdkę

Zadzwoniła do mnie kobitka, która odebrała mi dzierżawę po sprzedała działkę i mówi, że jak coś to do końca roku nowy inwestor nic jeszcze nie będzie robił więc jak bym chciał to mogę to wykorzystać. A ja bardzo chętnie bym to wykorzystał, bo to 3 klasa. Tylko teraz mam zagadkę z nawożeniem - czy warto dawać fosfor o tej porze czyli tuż przed siewem? Czy on zdoła się jeszcze rozpuścić aby ten owies z niego skorzystał? Nie miałbym tego problemu gdybym po owsie siał coś ozimego, bo wiedziałbym że jeśli nie owies to następna uprawa to wykorzysta a tak to obawiam się, że po prostu szkoda kasy i lepiej już ekonomicznie samą sól albo kornkali podać + azot.

Opublikowano
17 godzin temu, Agrest napisał(a):

https://www.olx.pl/d/oferta/owies-rambo-kwalifikowany-material-siewny-c1-kwalifikat-CID757-ID1466fk.html

Dzwonić i pytać o zk I mtn w kilka miejsc. Bo różnice mogą być duże. A ponoć w tym roku problemy z kiełkowaniem u owsa

Kupić 89 a 98% i mtn 42 a 35 to się trochę rozjeżdża

sorka ale kupowałem kilka razy od producenta , gospodarstwo na wschód od warszawy owies , przenżyto C1 i coś mi nie pasowało  , teraz kupuje z centrali ,sczególnie wysiewałem z własnego rozmnożęnia to drugi rok była zawsze porażka 

Opublikowano
16 minut temu, KlimekPL napisał(a):

Pany, mam zagwozdkę

Zadzwoniła do mnie kobitka, która odebrała mi dzierżawę po sprzedała działkę i mówi, że jak coś to do końca roku nowy inwestor nic jeszcze nie będzie robił więc jak bym chciał to mogę to wykorzystać. A ja bardzo chętnie bym to wykorzystał, bo to 3 klasa. Tylko teraz mam zagadkę z nawożeniem - czy warto dawać fosfor o tej porze czyli tuż przed siewem? Czy on zdoła się jeszcze rozpuścić aby ten owies z niego skorzystał? Nie miałbym tego problemu gdybym po owsie siał coś ozimego, bo wiedziałbym że jeśli nie owies to następna uprawa to wykorzysta a tak to obawiam się, że po prostu szkoda kasy i lepiej już ekonomicznie samą sól albo kornkali podać + azot.

pytanie czy tylko ten rok siejesz, a w nast juz inwestor? jesli siejesz ostatni raz to sol ogranicz do minimum, fosforu nie dawaj w ogole, azot tez mniej. Zboze to wykorzysta, a szkoda zostawiac komus innemu. Mozna by bylo do samego azotu sie ograniczyc, to tez nie bylby blad.

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, KlimekPL napisał(a):

Na tym polu już ostatni raz będzie jakaś uprawa. Nie wiem kto to kupił ale będzie tam coś stawiane

Strasznie szkoda, bo to piękna ziemia

Na trzeciej klasie budować to prawie jak barbarzyństwo. Takie działki w ogóle nie powinny być odralniane. 

Ja bym uzupełnił potas i azot, no chyba że masz aktualne badania gleby i wiesz że potas jest wysoko.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał(a):

sorka ale kupowałem kilka razy od producenta , gospodarstwo na wschód od warszawy owies , przenżyto C1 i coś mi nie pasowało  , teraz kupuje z centrali ,sczególnie wysiewałem z własnego rozmnożęnia to drugi rok była zawsze porażka 

A powiedz skąd centrala ma ziarno jeśli nie od gospodarstwa nasiennego?