Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Ja za rok sieje owies na lepszej klasie ziemi okolo 6ha tak wychodzi mi z zmianowania. Ooo i zamowienie na wtorek na 2t po 900zl za czyszczony owies na poplon. Trzeba lekko przedmuchać na czyszczalni i za to cene niech idzie.

Kurna...na poplon taki...

Mają ludzie fantazję...

Ale jak chce, to niech ma...😆

Opublikowano
JarekBazydlo napisał:

Akurat wiem ze jego stac... Co roku bierze ode mnie sporo zboża do siewu i ujme to tak ze bierze zawsze najwyższy ,,pakiet"

było się spytać czy nie zaprawić

drobny napisał:

Jaka cena 🙄

Pobliski skub 640zł brutto!!

faktycznie SKUBIĄ was tam

Opublikowano

Naprawdę wam zazdroszczę plonów a powiem wam że paradoksalnie kawałek porównywalny do tego co opisalem wcześniej (100t obornika nawozy itd) oddał tyle samo a nie dostał nic i był siany z końcem kwietnia tyle że taki rzadki że zające się ganiały między źdźbłami więc ja nie rozumiem owsa.

Ps to że tyle samo w sensie wizualnym nie wagowym bo tego nie wiem i w trafić w owsie z wagą graniczy z cudem 

Opublikowano

Wszystko zależy od regionu bo wczesny siew na zachodzie albo Śląsku to będzie połowa lutego a u mnie na wschodzie gleba przesycha na tyle żeby dało się zasiac owies to początek marca chcia w tym roku na glinie zasialem dopiero ok 15 marca

Opublikowano
12 minut temu, Tomek90 napisał:

Rzadko kiedy późny siew wypali. 

Na dniach będę próbować jęczmień jary siany jakoś pod koniec kwietnia może nawet i na majówkę i po wyglądzie to jest jak na razie mega kozak, a wcale dużo nie dostal.

Opublikowano

No ale to jęczmień, owies to co innego. 

29 minut temu, Piffpaff napisał:

Wszystko zależy od regionu bo wczesny siew na zachodzie albo Śląsku to będzie połowa lutego a u mnie na wschodzie gleba przesycha na tyle żeby dało się zasiac owies to początek marca chcia w tym roku na glinie zasialem dopiero ok 15 marca

Ja na wschodzie nie raz siałem końcem lutego, ale to zależy od roku i od działki czy pozwoli wjechać. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

jedyna rada na szanse plonu to wczesny siew, na to mamy wpływ na pogodę nie

Jak pod koniec kwietnia oram kołami to raczej wpływy z byt dużego nie mam na wczesny siew 

Opublikowano
13 minut temu, Janeczko napisał:

Jak pod koniec kwietnia oram kołami to raczej wpływy z byt dużego nie mam na wczesny siew 

To się nie sieje owsa? Chyba dla słomy. 

Niema warunków to kukurudza, dalej niema to gryka, dalej niema to ugór. 

Opublikowano

Skosiłem rambo. Jakaś dziwna odmiana. Słomy nawet sporo, objętościowo też dużo jak na ten rok ale litr waży tylko 460g. Z ha średnio 3.2 tony po przeliczeniu. Jednak do refleksu z przed dwóch lat daleko (520g).

Opublikowano

Witam

Takie pytanie kombajnista mówi że zbiornik mieści 4 tony pszenicy u mnie kosił owies ładny gruby ile może ważyć zbiornik tego owsu tak mniej więcej?

Opublikowano
1 godzinę temu, Demart napisał:

Witam

Takie pytanie kombajnista mówi że zbiornik mieści 4 tony pszenicy u mnie kosił owies ładny gruby ile może ważyć zbiornik tego owsu tak mniej więcej?

Nikt ci tego nie wywróży a "mniej więcej" to żadna informacja 

Opublikowano
12 minut temu, KacperDemczuk napisał:

Murzynek-gniady  nie wyglądał ale ładnie sypnął.

Jakieś opinie na temat tego ozimego owsu? 

IMG_6823.jpeg

Drogi interes ale na 80 arów już zakupiony towar po kwalifikacie lubie mieć różności nowości 🤣🤣