Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jak wam wychodzi owies na 4 klasie mocnej glinie. Ostatnie plony to pszenica 8.5 tony z ha I znowu pszenica 4 tony z ha. Jest sens się pchać z owsem w to? Zarobi czy nie bardzo? Tak wypada że niemam co wsadzić w te pola 

Opublikowano
49 minut temu, Samsung123321 napisał:

Jak wam wychodzi owies na 4 klasie mocnej glinie. Ostatnie plony to pszenica 8.5 tony z ha I znowu pszenica 4 tony z ha. Jest sens się pchać z owsem w to? Zarobi czy nie bardzo? Tak wypada że niemam co wsadzić w te pola 

Jak oddasz na konsumpcje i zadbasz zeby sie nie wywalił to zarobisz. Mniejsze nawożenie dużo mniej wjazdów jak w pszenice a plon z owsa też może być całkiem dobry.

Opublikowano
32 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Jak oddasz na konsumpcje i zadbasz zeby sie nie wywalił to zarobisz. Mniejsze nawożenie dużo mniej wjazdów jak w pszenice a plon z owsa też może być całkiem dobry.

Bo każdy nie owies nie owies  na taka ziemie... bo cena słaba i wgl. Ile idzie zebrać? Z 4 tony z takiej ziemi? 

Opublikowano
2 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Dużo zależy jak dopasujesz odmiane. Znam takich co z dobrej ziemi zbieraja do 7ton owsa. Cena owsa na kosnumpcje w ostatnich latach waha sie w okolic 1000zł za tonę więc jest dość dobra

No mam testowo figaro na piachu totalnym. Żółta ziemia. No to poszło 1.2 tony wapna na ha, polifoska 6 200 kg na ha I 200l rsm 26. Wszystko przed uprawką w jednym dniu. Talerzówka I siew początkiem kwietnia. Wygląda jak na zdjęciu. Już mogę polecić odmianę z tego względu że daje rade pod kątem suszy. Kilka lat temu miałem inne odmiany na tym piachu i moment żółte a ta odmiana dawała radę całą wiosnę. Więc może to jak już się zdecyduje. 

Zobaczymy jak sypnie ale to w sobotę bo jeszcze jest minimalnie zielony... to też drugi szok  

Screenshot_20240717_133016_Gallery.jpg

Opublikowano
Dnia 17.07.2024 o 17:35, PAN88 napisał:

@Samsung123321 ciekawe kiedy to się sieje i jakich gleb wymaga 🤔 ale nie opłaca się 🤣 lepiej jęczmień czy inne zboże kupić. Ostatnio 450 za tonę pszenżyta płaciłem 🤣

Gra o Plon siał gdzieś w październiku. Z 4 tony mu to sypało. Jak na niego to ok. 

Skosiłem Figaro na takiej jednej nowej działce. Plon 3tony/ha. Piach żółty i niezadbana w poprzednich latach. Myślę że to całkiem ok wynik. Ładny był wizualnie. Zobaczymy jak ogólnie jeszcze jedno pole. 

Opublikowano
49 minut temu, robi57362 napisał:

jest jakiś sposób na odmlodzony owies? czy tylko glifo wchodzi w grę?

Dużo.

Jak tego aż tak dużo nie ma, to się kosi razem z suchym dojrzałym...

Zielony zwiędnie i nic się nie stanie w całości .

Opublikowano
12Pafnucy napisał:

49 minut temu, robi57362 napisał:

jest jakiś sposób na odmlodzony owies? czy tylko glifo wchodzi w grę?

Dużo.

Jak tego aż tak dużo nie ma, to się kosi razem z suchym dojrzałym...

Zielony zwiędnie i nic się nie stanie w całości .

dużo,próba koszenia i 14% nakosilem zbiornik 16% myślę może gdzieś bardziej zielonego złapałem. nakosilem kolejny zbiornik a tam 23%

Opublikowano
8 minut temu, robi57362 napisał:

dużo,próba koszenia i 14% nakosilem zbiornik 16% myślę może gdzieś bardziej zielonego złapałem. nakosilem kolejny zbiornik a tam 23%

Myślisz, że po glifo za dwa dni wjedziesz i 11 pokaże? Karencja.

Poczekać kilka dni. Deszczyk też mu pomoże. 

U nas nikt nie kosi.

Jutro pszenżyta kończę i przejazd owsa pójdzie, zobaczymy co to warte

Opublikowano

A u mnie na jutro likwidator pzu się zaanonsował na spotkanie w owsie. Ciekawe czy coś naliczy czy powie idż pan w uj, my jesteśmy od brania a nie dawania

Opublikowano
pedro2 napisał:

8 minut temu, robi57362 napisał:

Myślisz, że po glifo za dwa dni wjedziesz i 11 pokaże? Karencja.

Poczekać kilka dni. Deszczyk też mu pomoże. 

U nas nikt nie kosi.

Jutro pszenżyta kończę i przejazd owsa pójdzie, zobaczymy co to warte

wiem że na efekt trzeba czekać 10 dni,tylko boje się że ten dojrzały osypie się bo i tak już zmęczony deszczami i wichurami

Opublikowano

Po oględzinach  owsa. Okazało się że była mocna poprawka z gradem,  ale już o mniejszym zasięgu. Otrzymałem informację o szacowanych stratach i tak najmniejsza działka 24%, średnia 20%, największa 16%. Bez szału ale nie wtrącam się w wyliczenia.

Jeśli po magicznych podstawieniach w tabelki te procenty nagle nie znikną, to po kilkaset zł do ha powinni wypłacić