Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Na ratowanie już późno i nie wiem czy jest sens ale jest taki oprysk asahi i on regeneruje rośliny po rozmaitych przypaleniach, a z nawozenia to morze ten siarczan magnezu siedmiowodny z mocznikiem ,piszą że po tym ładnie ciemnieje,ale w tej fazie to nie wiem, na nawóz czy rsm to raczej za pużno rsm tak duże rośliny to i przypalenia bendą .

• Like 1
Opublikowano

Pany owies na ugorze faza wiechowania kawałkiem był słaby pryskałem wapniowym jakims stymulatorem wzrostu jak był mały cos sie poprawilo ale pozniej siadl spowrotema ja nie mialem czasu prysnąc jeszcze teraz tym czy juz nie ma sensu bo na pewno opryskam na skrzypionke i mocznik z siarczanem plus mikro dolistnie

Opublikowano (edytowane)

Wiesz ja cały owies spasam i jeszcze dokupuje, w tym roku każdy mówi że słaby bo mało wody było,wcale nie musi być tani, na ukrainie może nawet jego nie sieją bo dobre ziemię to gdzie owies.

Nawet umnie kto nic nie trzyma to tego nie sieje.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
pedro2 napisał:

Serio takie nakłady w owsie robicie? Ukosic 3t po 500 to coś zostanie?

ja owies traktuje jako przełamanie plodozmian bo ma właściwości fitosanitsrne i u mnie sie sprawdza.m, więc i koszty minimalne

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Strongman napisał:

Wiesz ja cały owies spasam i jeszcze dokupuje, w tym roku każdy mówi że słaby bo mało wody było,wcale nie musi być tani, na ukrainie może nawet jego nie sieją bo dobre ziemię to gdzie owies.

Nawet umnie kto nic nie trzyma to tego nie sieje.

Rozumiem, ale odżywki, skrzypionki, jakieś cuda inne. Na co to jak schnie.

1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

ja owies traktuje jako przełamanie plodozmian bo ma właściwości fitosanitsrne i u mnie sie sprawdza.m, więc i koszty minimalne

U mnie też przede wszystkim z powodu fito sieję z myślą o ziemniakach. Gdyby nie to to wolał bym pszenżyta zasiać nawet na tych piachach, zawsze lepiej odda. Bo bydlaki i bez owsa się obejdą... Tak samo na poplony owies ładuje gdzie się da. 

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, pedro2 napisał:

Całkowicie się z tym zgadzam,w owsie najważniejsze jest nawożenie pod korzeń.

Podobnie w qq a potem latają jak to naprawić i rozmaite odżywki jak umarłemu kadzidło.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, pedro2 napisał:

U mnie też przede wszystkim z powodu fito sieję z myślą o ziemniakach. Gdyby nie to to wolał bym pszenżyta zasiać nawet na tych piachach, zawsze lepiej odda. Bo bydlaki i bez owsa się obejdą... Tak samo na poplony owies ładuje gdzie się da. 

9 godzin temu, Strongman napisał:

Całkowicie się z tym zgadzam,w owsie najważniejsze jest nawożenie pod korzeń.

Podobnie w qq a potem latają jak to naprawić i rozmaite odżywki jak umarłemu kadzidło.

Skrzypionka występuje to przeca nie pozwole jej zjeść liścia flagowego bo bede miał same plewy owies dostał pod korzeń spooorooo ale było mokro u nas i jare słabiutkie bo woda stała a teraz też przesadnie wilgoci nie brakuje w czerwcu 28 litrów w maju 60 a od wiosny było cały czas mokro, a owies zawsze dobrze reagował na dolistne dokarmianie przynamniej u mnie. 

Edytowane przez livebird
Opublikowano

Myślisz, że u mnie nigdy nie było skrzypionki, rdzy czy ślimaków w owsie? Po prostu olewam to i zawsze te 5t przy w miarę dobrych opadach się zbiera mieszanki. 

No, ale każdy po swojemu robi 👍

19 minut temu, pupek napisał:

U nas też bez rewelacji

20230614_111920.jpg

Nie narzekaj. Pokazał bym Ci swój, ale nie zrobię foto bo jak tam pójdę to serce może tego nie udźwignąć. 

Opublikowano
Dnia 20.06.2023 o 13:05, Marecki2922 napisał:

co prawda inaczej słońce oświetla na zdjęciu poniżej ale rsm+ deszcz zdziałał cuda 

Jak ten rsm lejesz w jakiej ilości i w jakiej fazie 

Opublikowano

Podawałem i przedsiewnie i powschodowo ,  ilości to w zależności od potrzeb i akceptacji kosztów (u mnie w tym roku koszty już przerosły zyski )

Ostatnio podałem 100 litry 32% jeszcze przed wypuszczeniem wiechy i to jest ostateczny termin , a z pewnością wcześniej jest lepiej pod warunkiem że jest woda  

Opublikowano (edytowane)

U mnie też u ludzi ale w oziminach, to naprawdę bronzowo od miotły ale nie w owsie.

Ja to pryskam herbicydami z wyższej półki i nie zmieniam bo niby trzeba, raz zmieniłem i nigdy w życiu.Puki działa to się robi tym samym.

Opublikowano

I mnie tez owies z jeczmieniem i miotła jest, myslalem ze w jarym nie spotykane.

Psiezyto pryskane na jesien czyste, na wiosne jechalem uslugowo lancetem wczoraj patrze a tam miotly... I wez komus pryskaj i teraz to zobaczy 🙆‍♂️