Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

a potem jak będziesz siać ruszysz ziemię i azot ucieknie.

Rysiek większej głupoty nie słyszałem że ruszysz ziemię i azot ucieknie, a co ten azot to jakiś zająć czy tam co innego. Ten mocznik i tak aby zaczął działać musi ulec przemianie w glebie do formy amonowej a następnie do azotanowej 

• Like 1
Opublikowano

Ja tam planuje posiac owies jakos po 20marca i zaksan 32 na szpilke dopiero rzuce bo w tych temperaturach miesiac jak nie lepiej poki wzejdzie a zacznie pobierac ten azot jak będzie miec 3liscie i do tego czasu sporo juz z saletry ucieknie i zostanie słabo wykorzystane... u mnie tak najlepiej sie sprawdza choc wiem ze niektórzy i saletre pod korzeń dają.

Opublikowano
44 minuty temu, Roki212 napisał:

Rysiek większej głupoty nie słyszałem że ruszysz ziemię i azot ucieknie, a co ten azot to jakiś zająć czy tam co innego. Ten mocznik i tak aby zaczął działać musi ulec przemianie w glebie do formy amonowej a następnie do azotanowej 

To nie jest głupia głupota tylko przetestowana prawda.

Kiedyś dawałem azot na ziemniaki pod pierwsze redlenie 

No a potem rozbronowanie, redlenie rozbronowanie redlenie

Ziemniaki jasno zielone liście

Azot zastosowany pod ostatnie redlenie liście ciemne ziemniaki ładniejsze.

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

To nie jest głupia głupota tylko przetestowana prawda.

Kiedyś dawałem azot na ziemniaki pod pierwsze redlenie 

No a potem rozbronowanie, redlenie rozbronowanie redlenie

Ziemniaki jasno zielone liście

Azot zastosowany pod ostatnie redlenie liście ciemne ziemniaki ładniejsze.

Jaki pod ostatnie? 

Opublikowano
3 godziny temu, damianos95 napisał:

Panowie ile wcześniej mogę wysiać mocznik ten nowy z inhibitorem by nie było strat chodzi mi o czas od wysiewy ile może leżeć do czasu uprawy 

Cytuję przedstawiciela Agrochem Puławy - "to są ciężko policzalne rzeczy"

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Salmag

tylko jak by nie patrzeć Salmag nic nie ma wspólnego z Mocznikiem bo Mocznik forma amidowa i potrzebuje czasu i temperatury do przekształcenia a tym bardziej ten Mocznik z inhibitorem ma dłużej działać, natomiast Salmag forma saletrzana i amonowa szybciej działające. Dla ciebie wszystko może i to samo ale jednak nie ;)

Edytowane przez Roki212
  • Like 3
Opublikowano

w tym roku owies wypada po łubinie więc w tyn roku 0 nawozu. Mam kupiony mocznik i polifoske pod korzeń ale przy obecnych cenach wole polifoske zostawić pod pszenicę na jesien a jak pokarze się mszyca w owsie to dorzucę worek mocznika I zobaczymy ile urosnie

Opublikowano
6 minut temu, damianos95 napisał:

No ale podobno ponad 3 tygodnie się przekształca azot z mocznika w formy dostępne dla rosliny

No i akurat jak wymieszasz z ziemią będzie ok przed siewem, Zresztą mała roślina potrzebuje mało a duża więcej i akurat to tak w czasie wychodzi ze będzie dobrze.

Opublikowano
45 minut temu, robi57362 napisał:

dziś posiany kawalek liona bo nigdzie nie moge w okolicy dostać rambo. jutro jak rozmarźnie pojade siac bingo gorzej jak nie rozmarznie bo dzialka za lasem

Na hektarze miałem 2 ary za starym parkiem gdzie słońce nie dochodzi.

Przedwczoraj jadę opuściłem agregat i rura. Ło matko jak zaczęło jęczeć skakać. Wychodzę a tam 3cm rozmarznięte. 4 redliczki poszły w piz.u.

Wczoraj tam siałem i nic nie puściło.

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Na hektarze miałem 2 ary za starym parkiem gdzie słońce nie dochodzi.

Przedwczoraj jadę opuściłem agregat i rura. Ło matko jak zaczęło jęczeć skakać. Wychodzę a tam 3cm rozmarznięte. 4 redliczki poszły w piz.u.

Wczoraj tam siałem i nic nie puściło.

W cieniu? 

Opublikowano

Tak. 

Ale i na słońcu miejscami jak na nierówności agregat trafił głębiej to potrafił wyciągnąć zmarznięte plastry po 40cm. 

Dziwny rok. Wierzch rozmarznięty, suchy, a jeszcze miejscami na 10 cm zmarznięte.  

Na prawdę susza puka do drzwi.

Opublikowano

Susza tak, ale ze tak zamarznięte... No u nas nie ma tak. 

Opublikowano

Przy wysokich miedzach też jeszcze trzyma , tych w kierunku wschód zachód 

Opublikowano

Mam pola północ południe. No ale moze i mróz inny był 

Opublikowano

A pszenica z 19 lutego i w codziennie zamarzającej ziemi rośnie.

20220316_164005.jpg

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

A pszenica z 19 lutego i w codziennie zamarzającej ziemi rośnie.

20220316_164005.jpg

O proszę. Wola przetrwania. 😉