Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

U mnie na odwrót - pszenżyto zaprawiane kinto + nawóz - w porównaniu do kwalifikatu dużo bledsze, a próbowałem z rozna ilością zboża/kinto/wody itd. 

U mnie sprawdza się sypanie w betoniarkę na dwa razy. Wrzucam 25kg z 50kg worka, wlewam mniej wiecej polowe zaprawy przewidzianej na te 50kg i po chwili krecenia dodaje resztę. Wtedy nie ma bata, zawsze kryje prima sort. Ale ja małe ilości robię, nie wiem jak się te zaprawiarki profesjonalne spisują etc.

Opublikowano
18 godzin temu, sadownik12 napisał:

U mnie sprawdza się sypanie w betoniarkę na dwa razy. Wrzucam 25kg z 50kg worka, wlewam mniej wiecej polowe zaprawy przewidzianej na te 50kg i po chwili krecenia dodaje resztę. Wtedy nie ma bata, zawsze kryje prima sort. Ale ja małe ilości robię, nie wiem jak się te zaprawiarki profesjonalne spisują etc.

syp normalnie tylko daj 2 razy tyle wody co zalecają w środku od  zaprawy. Nawet w nowych zaprawiarkach zalecają dać więcej wody niż etykieta mówi.

Opublikowano

Przy zaprawach tez tak piszą. Efekt wizualny u mnie jest najlepszy jak dam o 50 % wody więcej niż zaleca etykieta. Wtedy mam idealnie pokryte ziarno plus kolor jest intensywny. Przy mniejszej ilośći wody nie każde ziarko jest pokryte całe. 

Opublikowano
31 minut temu, Tomek90 napisał:

W takim razie czemu przy nawozach donasiennych piszą żeby przestrzegać zalecanej ilości wody? 

Większa ilość wody większa wilgotność, większa wilgotność - ziarno chętniej kiełkuje i krócej możesz przechowywać. 

Opublikowano

Jak najlepiej podejść do nawożenia owsa jeśli : przedplon pszenżyto, pH 4,4 - jesienią poszło 6 ton wapna węglanowego na pocięto słomę standard cal i po tym talerzówka 2x, teraz będzie obornik bydlęcy minimum 40 ton i moje pytanie czy pk dać już teraz czy standardowo razem z saletrzakiem pod agregat? Dodam, że bieda z zasobnościami bo to świeża dzierżawa i pszenzyto pokazało dobitnie, że tam ktoś wykończył już wcześniej to ziemie. Owies będzie siany w Marcu, jak tylko da się wjechać w pole, odmiana Bingo.

Opublikowano
35 minut temu, EmilPlayP napisał:

Jak najlepiej podejść do nawożenia owsa jeśli : przedplon pszenżyto, pH 4,4 - jesienią poszło 6 ton wapna węglanowego na pocięto słomę standard cal i po tym talerzówka 2x, teraz będzie obornik bydlęcy minimum 40 ton i moje pytanie czy pk dać już teraz czy standardowo razem z saletrzakiem pod agregat? Dodam, że bieda z zasobnościami bo to świeża dzierżawa i pszenzyto pokazało dobitnie, że tam ktoś wykończył już wcześniej to ziemie. Owies będzie siany w Marcu, jak tylko da się wjechać w pole, odmiana Bingo.

Pk teraz, N przed siewem. 

Opublikowano

No właśnie też tak myślałem tylko mi tu ojciec tłumaczy że pod pług tylko raz dał i była lipa, teraz trochę inaczej robię od niego bo każdy obornik staram się najpierw przemieszać talerzówka aby nie szedł na sam dół no i jest na orkę chwila więcej bo nie wysycha tak szybko.

Opublikowano

Ach ci ojcowie, wszystko wiedzą lepiej... Mój też gadał ze wszystko robię źle ale jak z połowy ha które on miał zapełniłem magazyn bardziej niż on to stracił argumenty i odpuścił. Oj pamiętam jego minę na koniec żniw hehe

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Tomek90 napisał:

No tak to logiczne, a tu mówią o zwiększeniu ilości wody. Zaraz siać po zaprawieniu też nie mozba bo ziarno wilgotne i norma wysiewu nie będzie dokładna. 

Ja wszystko zaprawiam bezpośrednio przed siewem. Daje dwa razy tyle wody co na etykiecie, zaprawione ziarno sypie w foliowe worki po nawozie, jak na polu popada nie zamoknie,  nie trzeba targać worów, ale ciężej się wiąże. Dodatkowo ziarno nie oddycha, jak wilgotne i worek zawiązany to od worka się jeszcze skropliło i kiełka puściło do trzech dni nic się nie dzieje. Takie uroki, natomiast dla mnie więcej zysków niż strat.

Nigdy nie było problemu z normą, czuć w ręce że ziarno wilgotne, alle dodasz litr wody na 50 wilgotność wzrosnie 2%. Więc nie ma jakiejś tragedii. 

Edytowane przez Jacolino
Opublikowano

Różne terminy już przerabiałem i początek kwietnia najlepiej mi się sprawdza , wg mnie jak zbyt długo owies leży w zimnej glebie to szlak go trafia , oczywiście wcześniejszy wysiew prognozuje lepszy plon pod warunkiem że będzie ciepło 

Opublikowano
33 minuty temu, jaco512 napisał:

Podlasie będzie miało inne terminy niż Śląsk lub Wielkopolska, 10 kwietnia to normalna pora na wschodzie.

Jestem ze wschodu i w zeszłym roku siałem ok 20.03 i plon równo 5t/ha bo sprzedane wszystko