Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

-Orka + uprawa + siew + 3razy nawozy + 3razy opryskiwacz + godzina koszenia bizonem - pewnie 100-120L ropy z przejazdami, czyli w 500 można chyba zaokrąglić.

- 250 npk, 250 canwilu, 120 saletry, na chwasty dwa razy, skracanie, resztka odżywek z ozimin - musialbym poszukać faktur, ale pewnie z 1200sie nazbiera

- podatek 150-170zl

Także szalu na owsie nie będzie w tym roku. 

Bingo jeszcze jako tako (nie licząc tego pier**lonego głuchego owsa), ale aventis (tak zachwalany przez znajomego) to wygląda przy nim jak bardzo ubogi krewny.

IMG_20210704_162226890_HDR~2_copy_1156x650.jpg

IMG_20210704_162416620~2_copy_1156x650.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano

owies nie wiem jak to napisać ale jak są po 2 ziarka połaczone czy nawet 3 to tylko 1 nalewa ziarno drugie puste i ususzone niby owsy zielone ale bedzie bardzo zle z plonem .

Opublikowano (edytowane)
Dnia 4.07.2021 o 17:56, daron64 napisał:

Dnia 4.07.2021 o 17:56, daron64 napisał:

-Orka + uprawa + siew + 3razy nawozy + 3razy opryskiwacz + godzina koszenia bizonem - pewnie 100-120L ropy z przejazdami, czyli w 500 można chyba zaokrąglić.

- 250 npk, 250 canwilu, 120 saletry, na chwasty dwa razy, skracanie, resztka odżywek z ozimin - musialbym poszukać faktur, ale pewnie z 1200sie nazbiera

- podatek 150-170zl

Także szalu na owsie nie będzie w tym roku. 

Bingo jeszcze jako tako (nie licząc tego pier**lonego głuchego owsa), ale aventis (tak zachwalany przez znajomego) to wygląda przy nim jak bardzo ubogi krewny.

IMG_20210704_162226890_HDR~2_copy_1156x650.jpg

IMG_20210704_162416620~2_copy_1156x650.jpg

Jaki plon szacowany ?

Edytowane przez kasia0122
Opublikowano

@kasia0122

Nie podejmę się szacowania. Do tego spora część zostanie na pasze, także dokładnie się nie dowiem ile wyszło. Bingo na siebie zarobi, ale do aventisa napewno dołożę miejscami. :/ no ale to wszystko bizon za jakiś czas zweryfikuje

17 godzin temu, kaczorey napisał:

Będzie coś z tego? 

IMG_20210709_180024_compress68.jpg

U mnie przy nawozeniu takim j/w i skrócony 2L CCC na 2-3kolanko stoi ładnie po deszczach. Kuzyn posiał po ziemniakach, nie widać em czy skracał, to po jednym deszczu położyło się parę placków, a po ostatnich opadach, to już tylko parę placków jeszcze stoi

Opublikowano
46 minut temu, daron64 napisał:

Ja zawsze skracam wszystkie zboza. Nakład nieduży, a śpi się spokojniej. 

Tylko jak nawałnica to i skracanie może nie dać rady tego utrzymać 😉

• Like 1
Opublikowano

No zgadza się i nikt nie mówi aby nie skracać bo właśnie jak ładne większy deszcz i może leżeć bez skracania i właśnie bezpieczniej skrócić. Ale jeśli chodzi i jakąś nawałnice to cudów bym nie oczekiwał po skracaniu że będzie stało jak drzewa wali i dachy zdejmuje 

Opublikowano

Nie, no ja nawet nie myślałem o takich rzeczach. Ale jak patrzę jak ktoś ma słabszy owies od mojego i po pierwszym mocniejszym deszczu leży już plackiem, a mój nawet w najlepszych miejscach nie myśli się położyć, gdzie skracalem dość późno, to chyba jednak warto :)

Opublikowano
jarecki napisał:

Dnia 8.07.2021 o 22:19, Piffpaff napisał:

czyżbyś miał odmiane bingo?

tak 

gdzieś czytałem że bingo stara się nalac jak najwięcej nasion wiec jak trafi się suchy okres w tym czasie to zostaje sama Plewa, wiem bo miałem bingo kilka lat, teraz mam nawigator który jeśli będzie sucho to redukuje ilość nasion ale nalewa lepiej te które zostają i gęstość jest od razu wieksza

Opublikowano

Nie wiem ale skróciłem w fazie pierwszego kolanka a rosło jak głupie bo woda była a teraz wydaje mi się ze to zła decyzja była te skracanie modusem bo przyszła susza i jakby te skracanie pali.

Opublikowano

E to zieloniutki u nas jeszcze tydzień i koszenie owies poprzypalany zresztą wszystkie zboża prawie gotowe. Codziennie pali jak w piekarniku zero deszczu. Ale znając życie to jak przyjdzie do koszenia to padać będzie. Ciekawe jak cena owsa w tym roku, wszystko podrożało to zboże też powinno podrożeć.