Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, lolq1660 napisał:

Może jak kumaty to się śmiał, kto tam w owsie skrzypionki pilnuje😂🤔😉

Jakby nie było to bym nie pryskał 😜 A koszt naprawdę bardzo duży całe 13 zł na ha wychodzi 😜 A jak ktoś kumaty to ogląda swoje pola a nie po zasiewie jedzie dopiero z kombajnem i narzeka na słaby plon 😜 Wiem że dla niektórych owies to nie zboże liczy się tylko pszenica ale przy tak niskim nakładzie i na owsie można zarobić 😜 

Edytowane przez Krzysiukov
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Krzysiukov napisał:

U mnie sprzedawca śmiał się jak kupowałem Cyperkila na Owies powiedział że pierwszy raz słyszy żeby skrzypionka na owsie była 😜

Ostatni raz byłbym tam

Edytowane przez soltys48
  • Like 1
Opublikowano

no , raczej sprzedawcy ŚOR powinni przechodzić szkolenia i to nie takie   jak rolnicy dla papierka , ŚOR  kupuje w 4 sklepach i wszyscy muszą czytać etykiety bo nic sami nie wiedzą .

Opublikowano
1 godzinę temu, lolq1660 napisał:

Oczywiscie ale niestety nie przy takiej pogodzie, przynajmniej u mnie

Pryskałem gdy temp była poniżej 20 stopni w nocy coś koło 17 było wtedy bo na to mi zwrócił uwagę 😜

1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Ostatni raz byłbym tam

Po prostu u nas nikt nie inwestuje w owies jak zasieje i opryska najtańszym sikaczem na chwast tak do żniw nie robi nic więcej i dlatego gościu się zdziwił że chcę pryskać owies na skrzypionkę bo nikt tego nie robi u nas. Ale co do samego sklepu to naprawdę wyposażenie ma super co byś nie chciał to idzie i bierze z półki ŚOR od tych z niższej półki cenowej po te najlepsze a i ceny też ma dobre 😜

Opublikowano

Może macie większą konkurencję sklepów temu tak jest. W naszej okolicy z internetowego sklepu wychodzi najtaniej w porównaniu do cen w stacjonarnych sklepach.  Także Szron88 ma rację akurat na naszym terenie ceny są wysokie. Np. Komplet z Bayera w sklepie stacjonarnym jest 50 zł na 1l droższy niż w internetowym sklepie dlaroślin.

Opublikowano

Na wiosne można było zamówic  medax max z hurtowni za niecałe 600zł za 3kilo z przesyłka. W okolicznej agromie stał 780zł za 3kilo więc chyba różnica ogromna.sołtys48 tylko pozazdrościć takich sklepów. U nas na wschodnim podlasiu doją rolnika na wszystkim co się da.

Opublikowano

Bylem dziś w owsie i (tak jak z oziminami) mieszane odczucia. 3pierwsze zdjęcia kwalifikat bingo, czwarte zdjęcie aventis od znajomego i ostatnie zdjęcie też aventis. Jestem załamany ilością głuchego owsa, którego nie miałem do tej pory na działce. O ile w bingo w sumie dwa placki małe, to w aventisie miejscami dramat. Prawie wszystkie te place jasne z ostatniego zdjęcia to owsik.

IMG_20210620_122848244~2_copy_1849x1040.jpg

IMG_20210620_123004182~2_copy_1849x1040.jpg

IMG_20210620_123053302~2_copy_1849x1040.jpg

IMG_20210620_123409357~2_copy_1849x1040.jpg

IMG_20210620_123554566_HDR_copy_1156x650.jpg

Opublikowano

Klasa gleby to jedno, a pH drugie. Było poniżej 5 i dwa lata temu dopiero pierwszy raz poszła Morawica ~6t/ha. Sieje w sumie na zmianę z drugą działka owies/pszenżyto. Nie chciałem z owsa rezygnować póki matula trzyma zwierzaki jeszcze, ale po tym, ile jest w tym roku głuchego, to będę musiał na kilka lat sobie odpuścić.