Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Też bym nic nie dał. Może saletry jakby było widać pod koniec krzewienia że blade...Z tego co tu widzę to większość ma agrotechnike na bogato. Npk 200-300, azot ze 100 kg w czystym a nawet więcej,  ccc, modus, skrzypionka, nasiona z centrali i po 4-5 ton koszą. Gdzie tu zysk ? Jeszcze tylko odżywek brakuje 

Opublikowano
4 minuty temu, Taurus83 napisał:

Też bym nic nie dał. Może saletry jakby było widać pod koniec krzewienia że blade...Z tego co tu widzę to większość ma agrotechnike na bogato. Npk 200-300, azot ze 100 kg w czystym a nawet więcej,  ccc, modus, skrzypionka, nasiona z centrali i po 4-5 ton koszą. Gdzie tu zysk ? Jeszcze tylko odżywek brakuje 

Problem w tym, że większość na forum ma wagę w oczach więc pewnie koszą  jeszcze mniej. 

1 godzinę temu, czesio200 napisał:

Sie stosuje porządny obornik i tyle w temacie. Obornik końcem października i koniec nawożenia pod owies. kawałkiem nawet leżał.

dodam, że kukurydza w tym roku na 4-5-6 klasie ziemi dała 9t na samym oborniku.

jak czasem jak mam na wiosnę to daję przed siewem pod kultywator. czasem gdzieś nie starczy to od razu widać różnicę. Po oborniku lux start i ogólnie wigor. 

Opublikowano
PRIMO napisał:

@Tomek90 dokładnie 👍

Pryskał ktoś środkiem Chisel Nowy?

pryskalem nie mam zastrzeżeń dość tanio wychodzi a i coś tam jednolisciennych weźmie. jak juz tak piszecie o plonach to mi udalo sie na 150 kg poli6 i 60 kg azotu nakosci z 1 ha pełna przyczepe z góra na która sąsiad naładowal rok wczesniej 6 t owsa . odmiana bingo kl V-VI . ojcu i mi wlosy dęba stanęły

Opublikowano

Ja hobbysta więc koszty nie grają roli, zobaczymy co będzie wiosną, aby tylko nie przedobrzyć...

Opublikowano
34 minuty temu, Taurus83 napisał:

Z 1-1.5tys nakład na owies. A sprzedawałem ponad 700 nawet, plony 4-6t. Obecnie to nie opłaca się owies mam 100t i niema gdzie puścić w dobrej cenie jak kiedyś. 

Opublikowano
20 minut temu, robi57362 napisał:

pryskalem nie mam zastrzeżeń dość tanio wychodzi a i coś tam jednolisciennych weźmie. jak juz tak piszecie o plonach to mi udalo sie na 150 kg poli6 i 60 kg azotu nakosci z 1 ha pełna przyczepe z góra na która sąsiad naładowal rok wczesniej 6 t owsa . odmiana bingo kl V-VI . ojcu i mi wlosy dęba stanęły

Co to za przyczepa? Ja 6 ton to miałem na dwóch d47 z zastawkami 40cm.

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

Z 1-1.5tys nakład na owies. A sprzedawałem ponad 700 nawet, plony 4-6t. Obecnie to nie opłaca się owies mam 100t i niema gdzie puścić w dobrej cenie jak kiedyś. 

Nie mówię o tobie tylko o tych co robią wszystko jak w książce. Do mlekovity sprzedaż za chwilę. Uruchamiają linię do produkcji mleka z owsa

Opublikowano
Samsung123321 napisał:

Myślicie że zasiane w 1 roku owsa po zlikwidowanej łące ( glina) jest dobrym pomysłem? Czy coś innego tam posiać? Nie wiem... łubin na rozmnożenie do poplonów czy coś innego? 

Ja miałem posiany owies po łące też na glinie to w ogóle się nie udał. Siałem po 20.03 bo wcześniej nie dało rady zasiać bo mokro, po zasiewie brak deszczu przez dłuższy okres sprawił że owies słabo kiełkował i był żadki. Do tego miałem problem z czerwonymi liścismi w owsie (podejrzewam niski fosfor). Plon w żniwa z 0.5ha 800kg.

Opublikowano
1 godzinę temu, Axd529 napisał:

Ja miałem posiany owies po łące też na glinie to w ogóle się nie udał. Siałem po 20.03 bo wcześniej nie dało rady zasiać bo mokro, po zasiewie brak deszczu przez dłuższy okres sprawił że owies słabo kiełkował i był żadki. Do tego miałem problem z czerwonymi liścismi w owsie (podejrzewam niski fosfor). Plon w żniwa z 0.5ha 800kg.

To co tam zasiać?

Opublikowano

Majstry owies KWS FLAMINGSGOLD ktoś coś może sie wypowie na jego temat bo sie podjarałem żeby kupic kwalifikatu na 2-3ha. Klasa ziemi5-6 w tym roku miałem komfort i wydał pod 5 ton wiec na nic wiecej nie licze oprócz gęstości bo komfort to tak średnio w tym aspekcie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnikpasjonat napisał:

Poszukuję  owies na dobrą ziemię. (4a zasobności wysokie ph 5.8) Zależy mi na dużej gęstości. Co Byście polecili? Mial ktoś może  odmiane lion? 

Dobre opinie ma KWS contender że bardzo dobrze plonuje na ciut lepszych glebach. Pozatym juz przedostatni sezon jest w sprzedaży bo wycofuja ta odmiana wiec warto spróbować.Osobicie sam bym spróbował gdzybym miał lepsze ziemie. Mnie nurtuje ich druga odmian KWS flamingsgold. A z polskich odmian niby parametry ma breton ale ja go nie praktykowałem. Ja miałem bingo i komfort mam do tej pory i z tych dwóch zdecydowanie komfort lepszy ale na lepsze ziemie sa już lepsze odmiany.

Opublikowano
Przed chwilą, dzikiWschód napisał:

orientuje się ktoś ile teraz kosztuje nawigator? do tej pory miałem bingo i jestem zadowolony jako pasza dla bydła ale jeśli chodzi o sprzedaz to chciałbym spróbować nawigatora

Z nawigatorem to nwm ale póki miałem bingo to tez myślałem za na pasze dobry dopóki komfortu nie kupiłem ktorego mam do teraz. Komfort to taki niedoceniany lepszy i młodszy zamiennik bingo. I łatwiej sie srutuje bo nie wiesza sie az tak