Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 godzin temu, Gringo1 napisał:

Ja nie bede ryzykowal i daje jedną dawke okolo 250 mocznika pod korzen bo puzniej to moze byc sucho jak zawsze i saletra na pruzno bedzie rozsiana ewentualnie cos przy oprysku na chwasty dorzuce do beczki tylko ze ja owsa noe soeje tylko jeczmien czysty 2 ha planuje za tydzien siew

250 mocznika to trochę za dużo gdzieś czytałem że 200 to za dużo bo może być gorsze wschody ale jak w praktyce to nie testowałem

Opublikowano

150kg mocznika pod korzeń uważam, że idealnie. Na szpilkę 100 kg saletry i styka. Razem azotu ponad 100 N plus NPK lub jak ktoś obornik dawał i wychodzi śmiało ponad 120N.

Opublikowano (edytowane)

Małopolska deszcz , śnieg, z azotem ciężko wjechać w oziminy , może w połowie marca uda się zrobić coś w kierunku owsa. Moglem siać w połowie lutego bo było pole fajnie wyschnięte . W tym roku plan jest taki że 50kg mocznika przedsiewnie i 100kg saletry po wschodach i 100na n2 . Wyjdzie coś ponad  80N , ale to jeszcze zobaczy się ile tego N się da 

Norma wysiewu  pewnie mniejsza niż w tamtym roku ok 300-350szt/m2 + opóźniony siew  więc wyjdzie koło 160kg/ha , oczywiście bezorkowo 

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano

Panowie, czy saletrzak pod owies po rozsianiu trzeba od razu mieszać z glebą? Co w przypadku jak rozsiejemy i nie ma warunków do wymieszania i deszcz go rozpuści, duże będą straty?

Opublikowano
2 godziny temu, Ogon988 napisał:

Małopolska deszcz , śnieg, z azotem ciężko wjechać w oziminy , może w połowie marca uda się zrobić coś w kierunku owsa. Moglem siać w połowie lutego bo było pole fajnie pszeschnięte. W tym roku plan jest taki że 50kg mocznika przedsiewnie i 100kg saletry po wschodach i 100na n2 . Wyjdzie coś ponad  80N , ale to jeszcze zobaczy się ile tego N się da 

Norma wysiewu  pewnie mniejsza niż w tamtym roku ok 300-350szt/m2 + opóźniony siew  więc wyjdzie koło 160kg/ha , oczywiście bezorkowo 

Ciekawe co w tym takiego oczywistego?

Opublikowano

Mam pytanie. Chcę posiać owies (PH 5,4, P-wysokie, K-wysokie, Mg- bardzo niski). Podlaskie, kat. ziemi średnia.

Przedsiewnie planuję dać po 150 kg Polifoski 6 lub 8 + 100 kg kizerytu + 100 kg moczniku. Czy mogę tak zrobić przedsiewnie czy lepiej kizeryt dać pogłównie i nie mieszać go z glebą ? A może macie jakieś inne propozycje.

Owies planowałbym siać w terminie 13-20 marca.

Dziękuję za odpowiedzi i podzielenie się swoją opinią.

Opublikowano

W sobotę spróbuję posiać owies tylko ile na ha posiać stanowisko po łące tylko zaoranej na zimę,zawsze na podobnym stanowisku typu ugory zawyżałem norme wysiewu ze względu na przerośnięcie przez chwasty jednoliściene,ile zasiać tego owsa czy zasiać gęściej jak myślicie?

Opublikowano
1 godzinę temu, Roki212 napisał:

Wczorajszy desz spiedolił dzisiejsze plany, miała być uprawa pod owies a zamiast tego taki widok 

IMG_20200305_094501.jpg

Ja bym się cieszył u mnie zaczyna powoli być sucho,a ty później wjedziesz aby w dobry czas i ładny owies będzie

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Widzisz a mimo wszystko nie mam się z czego cieszyć wiadomo deszcz potrzebny ale wolę aby te opady były rozciągnięte w czasie a nie teraz będzie padało co drugi dzien i zaplanowana robota się przeciąga. A przyjdzie pora gdy będzie potrzebny w kwietniu, maju i wtedy bym się cieszył że pada to go nie będzie 😉