Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
bambrzwlkp1 napisał:

8 godzin temu, Axd529 napisał: Więc tak,przedsiewnie był ugór który był nieużytkiem 15 lat wcześniej było pole ziemia jet tam ciężka miejscami glina się trafia jest strasznie kamienista. Azotu poszło 3 dni temu 64N na hektar.Przedsiewnie nic nie dawałem N ze względu na możliwe duże zachwaszczenie. Susza była nie padało bardzo długo jak już to mały deszczyk. Jeszcze nie pryskałem na chwast planuje prysnąć na dniach jak obwieję tą wilgoć z pola,Czy można ta odżywkę zmieszać z opryskiem? Susza była to wyjasnia czemu taki kolor  listków. Odżywkę z opryskiem  jesli chodzi ci czy mozna odzywki + herbicydy to NIE!!.  Ogólnie to ja dalem okolo 84kg N pod agregat przed siewem i efekt jest. Bo z dzisiejszymi ''widzimisie''  pogody to jest rożne. W poźniejszym czasie pojdzie siarczan z mocznikiem + cos tam z mikro makro zobaczymy------------------- A lepiej pryskać najpierw odżywką a później herbicydem czy odwrotnie i ile tego mącznika i siarczanu dawać na 100l ?.Tak się dopytuję bo nigdy nie pryskałem żadnymi mikro tylko samym herbicydem.

Opublikowano
7 godzin temu, MalyRolnik18 napisał:

@Azor07 Nie orientujesz sie moze czy on bierza chabra ? Nic sie nie działo zbożu po nim ? ( pytam bo nigdy go nie stosowalem )

Nie wiem bo u mnie nie było na ulotce też nie pisze ,chaber to u mnie raczej w zimowych w jarych się jeszcze nie spotkałem , Owsowi nic nie było ,w etykiecie są zboża jare https://www.sklepfarmera.pl/amfilerating/file/download/file_id/1222/

Opublikowano
Dnia 30.04.2019 o 21:35, Axd529 napisał:

A lepiej pryskać najpierw odżywką a później herbicydem czy odwrotnie i ile tego mącznika i siarczanu dawać na 100l ?.Tak się dopytuję bo nigdy nie pryskałem żadnymi mikro tylko samym herbicydem.

ja daje na 300l( na 1 ha) 15kg mocznika ( wiadro) i siarczanu na oko 10/15kg. Lepiej na chwasty prysnąć a później po jakims tygodniu prysnac mocznikiem+.....  Bo jaki sens było by odżywiać chwasty.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, bambrzwlkp1 napisał:

ja daje na 300l( na 1 ha) 15kg mocznika ( wiadro) i siarczanu na oko 10/15kg. Lepiej na chwasty prysnąć a później po jakims tygodniu prysnac mocznikiem+.....  Bo jaki sens było by odżywiać chwasty.

Wielki dzięki za rady,jak tyko się pogoda poprawi lecę z opryskiem na chwasty a następnie z odżywką. 

Edytowane przez Axd529
Opublikowano

U mnie w tym roku na jednej działce też tak dziwnie liście podsychają miejscami, nawet z środka liścia i jakieś bladsze tam rośliny... jakieś chorubsko . I to nie brak wody, ani przymrozki. W najgorszych miejscach gdzie piasek jest zielone. Było 100kg soli i 200kg poli 6 i 100kg mocznika. PH odpowiednie. Dziś poszło około 80kg saletry.

Opublikowano (edytowane)

mój bingo, mogę jeszcze opryskać chwastoxem trio 390? ostatnio u mnie co chwile pada i nie było jak, obawiam się że może być późno bo chyba go można do jakiejś fazy stosować?WP_20190504_009.thumb.jpg.034ab5b4c746af5d858c4b97aacf4b26.jpg

Edytowane przez Tomaszo88
Opublikowano
9 godzin temu, Tomaszo88 napisał:

mój bingo, mogę jeszcze opryskać chwastoxem trio 390? ostatnio u mnie co chwile pada i nie było jak, obawiam się że może być późno bo chyba go można do jakiejś fazy stosować?WP_20190504_009.thumb.jpg.034ab5b4c746af5d858c4b97aacf4b26.jpg

Kiedy siane? Chyba zdrowo u Ciebie padało że takie wyrośnięte.

Opublikowano
49 minut temu, AgroSzymi99 napisał:

Kiedy siane? Chyba zdrowo u Ciebie padało że takie wyrośnięte.

9 marca, ziemia to piach aż dziwne że tak rośnie, ale od tygodnia co chwile polewa - gdyby nie ten deszcz to byłoby z nim kiepsko

Opublikowano

Spore zamieszanie z herbicydami w owsie bo etykiety nie obejmują tego gatunku i każdy ma wątpliwości... Ja podobnie.

Mam na polu sporo złocienia. Z doświadczenia wiem że zawsze w innych zbożach jarych radził sobie z nim Sekator 125 OD. Bez zastanowienia kupiłem go też na owies. Planuje niebawem jechać z opryskiem ale naszły mnie wątpliwości czy aby na pewno będzie bezpieczny dla owsa. Praktykował ktoś?

Opublikowano

Niecierpek lub czyściec, dla mnie wiele chwastów strasznie do siebie podobnych jest.

Opublikowano
2 godziny temu, tobago napisał:

Spore zamieszanie z herbicydami w owsie bo etykiety nie obejmują tego gatunku i każdy ma wątpliwości... Ja podobnie.

Mam na polu sporo złocienia. Z doświadczenia wiem że zawsze w innych zbożach jarych radził sobie z nim Sekator 125 OD. Bez zastanowienia kupiłem go też na owies. Planuje niebawem jechać z opryskiem ale naszły mnie wątpliwości czy aby na pewno będzie bezpieczny dla owsa. Praktykował ktoś?

Ja w zeszłym roku spróbowałem na 2 m2 i się nie nadaje owies zrobił się żółty i nie rusł