Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ten potargany owies mrozem to mój. Jakoś się zbiera nie ma tragedi ale część zdechła poprostu uschła i fakt jest taki że chłód załatwi owies myśle ze jak by było 7 minisu i do tego wiatr temat pozamiatanyj i  od nowa by było sianie. Wigor spadł i to zdrowo bo przez miedze 2 tyg później siany a są niemal że idętyczne. 

Teraz pytanie z innej beczki 

350 saletry w 2 dawkach 50 soli potasowej 100 siarczanu magnezu i wyglada właśnie tak jak poniżej. Będzie coś z tego czy przesiewać?? Podglebie ił i glina wierzch piach ostro wymęczone zimą przez wodę. Późny siew wschody miesiąc zimowało w listku do dwóch  miejscami wogóle się nie krzewi a reszta taka nie dorobiona. Odmiana Borowik teraz średnio 250 szt na metr.

10DC3ADF-7DBB-433D-8EFF-E13F4737125C.jpeg

DE6FECD7-3D94-4DFE-916F-6D757204D630.jpeg

B2B8B7F2-A2FA-4579-9790-035BDEF630C1.jpeg

00B948FA-7091-4D69-818A-469B959B8850.jpeg

Opublikowano

Tylko czym ma przesiać jak wody nie ma? Owsem? Już połowa kwietnia, opadów nie zapowiadają i w ogóle na owies już za późno, chyba że będzie tak jak dwa lata temu, że zaczęło lać od czerwca i ten kto siał owies w maju to wygrał.

Opublikowano (edytowane)

Borowik to wysokie pszenżyto i dobrze się krzewi, mało wymagające a mało nie dałeś i jak ta fota jest dzisiejsza to nie masz co trzymać.Siej owies lub kuku,sadz ziemniaki jak sam zdecydujesz, wydaje mi się ze jak posiejesz owies nawet teraz to więcej zbierzesz niż tego przeżyta.Widać ze była kuku i wyciągneła sporo.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

U mnie robią podobnie, nie martwią się "bo jeszcze nie jest przecież za późno" a potem w żniwa gadanie, że się nie opłaca.

Możesz w sumie przesiać to pszenżyto gryką albo prosem albo jęczmieniem jarym, to rośliny które lubią późne siewy

Opublikowano
8 godzin temu, Wiesi0 napisał:

Borowik to wysokie pszenżyto i dobrze się krzewi, mało wymagające a mało nie dałeś i jak ta fota jest dzisiejsza to nie masz co trzymać.Siej owies lub kuku,sadz ziemniaki jak sam zdecydujesz, wydaje mi się ze jak posiejesz owies nawet teraz to więcej zbierzesz niż tego przeżyta.Widać ze była kuku i wyciągneła sporo.

Przed siewem poszło 150 40% fosforu i 150 soli. Nasiona c1, jestem właśnie znowu na tym polu i jest w tym dołku dokładnie -4 stopnie.. i tak co drugi dzień..  dam temu czas do czwartku jak nie zginą te czerwone place to posadzę te miejsca jęczmieniem. Tylko czy ta franca da jakiś plon bo z 3 prób w karieże 3 tony z hektara ledwie było. 

Panowie to tylko u mnie takie cuda że co drugi rok pole normalnie wygląda czy u was też się te ostatnie sezony tak malują?

Co do rozkrzewień maks 3 produktywne będą. Nie krzewi się jakoś super wiosną. Żeby śmieszniej było najlepiej wygląda Palermo które rok temu wyglądało najsłabiej. To taki psikus.

Opublikowano

Dziś -6 przy domu. W polu pewnie z -8. Na owsie są juz pojedyńcze rośliny które ucierpiały. Na szczęście dziś ma być ostatnia noc z przymozkami jutro niby jakieś opady nadają. Zobaczymy co bedzie. 

Opublikowano

A jak C1 to warto zostawić kawałki bo brałeś ze by mieć nasienie, mi się wydaje ze za późno posiałeś pewnie w listopadzie.

Opublikowano
9 minut temu, Wiesi0 napisał:

A jak C1 to warto zostawić kawałki bo brałeś ze by mieć nasienie, mi się wydaje ze za późno posiałeś pewnie w listopadzie.

Siew 24 październik  takiego czegoś jest z 2 ha całe pole ma 7 więc szkoda kasować wszystko. Ale biorąc pod uwagę ogól to wygląda to słabo.. jeszcze to zimno to wszystko potęguje. 

Opublikowano

Za późno na borowika ja czasem po ziemniakach jak wykopie przed listopadem to sieje odmiany przewódkowe, to odmiany jare które sieje się w listopadzie lub wczesną wiosną.

Opublikowano

Z tego co widzę to siew od końca września w tym roku to loteria. Te mozajki w takich warunkach niechcą współpracować wogóle. A jak by co to jaka obsadę owsa ewentualnie jęczmienia na tą chwile przyjąć?

Opublikowano

PRIMO napisał: @robi57362 kto wieży w gusła to mu du*a uschła.  Dwa lata temu przesiewałem qq i plon był bd. Jechałem koło Ciebie stał Ursus na podwórku z czymś pomarańczowym. Teraz wiem gdzie mam zajechać😉

Opublikowano

Jechałem z dwoma kumplami Ale jak będę jechał z żoną to zajadę na pół godzinki ale nie na kawę tylko z innym płynem, pogadamy wypijemy po małym. Tak na marginesie to pijesz alkohol? Bo może nie a ja wyjeżdżam z takim tematem.

Opublikowano
13 godzin temu, Wiesi0 napisał:

Za późno na borowika ja czasem po ziemniakach jak wykopie przed listopadem to sieje odmiany przewódkowe, to odmiany jare które sieje się w listopadzie lub wczesną wiosną.

Guzik prawda 

Zajrzyj do mojej galerii

W 2017 siałem borowika 5 listopada i było to moja najlepsze zboże w ostatnie żniwa