Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

do 250kg na ha na 100% ale w przekładni zmienia się trybiki na większy wysiew i jeszcze są takie plastikowe 2 trybiki wychodzące z przekładni je chyba też się zmienia na więcej ale 250kg starczy.

Opublikowano

ale denko z 2 ząbka można jeszcze opuścić lub podnieść zasuwki mi wychodzi tyle na 2 ząbku a jest chyba z 6-8

Opublikowano (edytowane)

Faktycznie to nie testowałem w polu ale na próbie kręconej tak, robi się większy luz,spadek i ziarno szybciej ucieka ale nie regularnie, co kręcenie to spora różnica. a czym bliżej denko trybików tym próba wychodzi taka sama na wadze.

A robiliście test przekładni.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dziś zaczełem siewy owsa. Chyba jako pierwszy w okolicy bo jeszcze nikt nie rusza w pole. Po niedzieli znowu wracają przymrozki po -3 -4 i opady śniegu ale nie ma juz na co czekać nic mu sie w ziemi nie stanie trzeba wilgoć łapać. Co do samego siewu to fakt problem złapać normę owies sie zawiesza nas kółkami. Zastawki w górę denka w dół próba wyszła ok. Na polu po kilku przejazdach okazało sie ze sieje za dużo. Chyba w trakcie jazdy trzęsie agregatem i ziarno lepiej sie osypuje na kółka wygarniające. Mała korekta ustawień i szło ok. Bingo mtz 40gr zk 97%. Posiane około 175kg/ha. Jutro bede siał Nawigatora z kwalifikatu zobaczymy czy tez będą takie cyrki z ustawieniem. Siewnik nabudowany Kverneland Apollo.

Opublikowano

Panowie dzis byłem z sasiadem po kwalifikat jeczmienia jarego i gadałem z tym gosciem co sprzedawal i dowiedzialem sie ze jak posieje jeczmien jary np dzis i jutro w nocy bedzie mroz np -2 to niby to ziarno w ziemi zmarznie i nie wykielkuje juz pozniej mimo ze sie ociepli 

Moze ktos to potwierdzic albo zaprzeczyc i czy ktos o takim czyms slyszal ?

• Haha 1
Opublikowano

Ładny deszcz miałeś widać po zdjęciu. A myślałem że u mnie takie piachy a jednak, u mnie to kamieni sporo. Myślałem żeby posiać już trochę owsa ale teść coś się wstrzymuje z decyzją. 

Opublikowano
49 minut temu, soltys48 napisał:

Nie powielaj takich głupot 

20190321_140724.jpg

Ladny owies jaka to odmiana to ten z 18 lutego jak dobrze pamietam ? 

Ja tylko pytam bo gosc mowil przekonujaco i ze mozna sie niemile zaskoczyc itd ale sam przeciez powinien sie znac chodz troche jak cos sprzedaje i cos mowi 

A pytalem bo chcialem sie upewnic czy mam rozumiec ze to nie prawda ?

Opublikowano
1 godzinę temu, margoo78 napisał:

Nie kupuje tej historii z tym jęczmieniem. Sołtys u ciebie to straszne piachy.

Na tej działce jest VI a zdjęcie jeszcze na górce robione 

1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

Ładny deszcz miałeś widać po zdjęciu. A myślałem że u mnie takie piachy a jednak, u mnie to kamieni sporo. Myślałem żeby posiać już trochę owsa ale teść coś się wstrzymuje z decyzją. 

A myślisz,że tu niema kamieni?

1 godzinę temu, damianos95 napisał:

Ladny owies jaka to odmiana to ten z 18 lutego jak dobrze pamietam ? 

Ja tylko pytam bo gosc mowil przekonujaco i ze mozna sie niemile zaskoczyc itd ale sam przeciez powinien sie znac chodz troche jak cos sprzedaje i cos mowi 

A pytalem bo chcialem sie upewnic czy mam rozumiec ze to nie prawda ?

Tak z 18.02 odmiana ZORRO

wstawię Ci zdjęcie jeczmienia sąsiada słabego chyba 4 marca,po siewie były mrozy rządu-9

Opublikowano
1 godzinę temu, damianos95 napisał:

Proszę cię. Gdybym ja miał słuchać rad sprzedawców to nadal siałbym 300kg/ha i zbierał max 10x tyle. Ludzie, z którymi ja handluję są dobrymi partnerami biznesowymi ale tylko pod względem zaopatrzenia, ich rady lepiej puszczać drugim uchem.

Opublikowano
21 minut temu, soltys48 napisał:

Na tej działce jest VI a zdjęcie jeszcze na górce robione 

A myślisz,że tu niema kamieni?

Tak z 18.02 odmiana ZORRO

wstawię Ci zdjęcie jeczmienia sąsiada słabego chyba 4 marca,po siewie były mrozy rządu-9

Oki bylbym Ci wdzieczny jesli znajdziesz i bedziesz mial czas :)

oo nigdy nie slyszalem o tej odmianie a siales moze kiedys odmiane ZUCH ?? 

Tak wiem roznie z nimi bywa kazdy chve jak najwiecej sprzedac to i bajki wciskaja ale dzis mnie zaciekawila ta opowiesc 

Opublikowano
19 minut temu, soltys48 napisał:

Jutro jak będę zbierał  kamienie to po miedzy jest zasilany i wygrzebie 

Zorro to odmiana czarnego owsa

Zucha kiedyś miałem jeden sezon 

I jaka masz opinie o zuchu ?? Na jakiej glebie go miałeś i jaki plon wydal ? Jak z chorobami dojrzewaniem ? 

Opublikowano

Siew bingo zakończony ustawienie na 220kg i zero zapychania. Wczoraj 250kg poli 6, 100kg mocznik a na ha i agregat, dziś siew od 13 pole suche aż się lekko kurzylo a jutro zapowiadają deszcz😊 poznaniak w odstawke do jesieni a teraz opryskiwacz i pryskanie odrzywka na regenerację pszenicy

Opublikowano

a myślałem że u mnie piachy:) z tym jęczmieniem to chyba bzdury. jak kupowałem swój do siewu o znajomego to mówił żeby w miarę wcześnie siać. Zobaczymy czy u mnie zejdzie bo już zaliczył przymrozki😀