Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 2.04.2018 o 22:37, raul7031 napisał:

Jaki oprysk na chwasty polecacie na mieszanke owsa (70%) i grochu siewnego czyli peluszki? Ktos cos praktykowal przedwschodowo? 

Dajmy na 100kg owsa dajesz ok30kg wyki grochu ,peluszki?

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, cieplym3 napisał:

Ja pier... ledwo zasial i juz chcesz dokrzewiac? Odpowiednia norma wysiewu i azot i po co Ci to ccc? Ozime rozumiem bo roznie po zimie bywa ale jare?

No i po co się rzucasz jak g w trawie? Spytałem się tylko czy w ogóle ktoś kiedyś stosował ccc na krzewienie w jarych zbożach -.-. Nic nigdzie nie napisałem że CHCE W OGÓLE DOKRZEWIAĆ, czytaj ze zrozumieniem następnym razem. Rozumiem że ty nie stosowałeś nigdy ccc w jarych, ok.

Edytowane przez azzadek
Opublikowano
moj bingo chyba będzie do przesiania wrony nie opuszczają sadzilem ze ludzie zaczną zaraz siac i wrony sie odczepia od mojego a tu deszcz i 4 dzien żeruje stado wron na 0.6 ha szkoda bo kwalifikat na nasienie mial byc
Opublikowano

wczoraj dokończyłem siać bingo jeden kawałek 5.5ha 

drugi kawałek skończyłem jakieś 2,5 ha tylko strasznie sucho na tych piachach jak nie spadnie deszcz to lipa będzie 

oraz usługa zasiałem koledze 1,8 ha 

zostało mi tylko 1,1 ha pszenżyta wczoraj bym zasiał i miałbym koniec tylko zamówiłem ziarno kwalifikowana ale nie przyszło niestety jeszcze może jutro dosieje jak będzie 

Opublikowano
zasialem bingo w piatek ale jestem bardzo zadowolony bo wilgoci dużo a wieczorem spadł deszcz. 250kg Poli 6 i 100kg mocznika na ha
Opublikowano

U mnie Nawigator C1 siany w wielką sobotę już puścił po 2-3 korzonki na długość około 5cm a Bingo z własnego odsiewu siane po świętach we wtorek jeszcze nawet nie kiełkuje. Albo słabo to wygląda z materiałem siewnym albo te kilka dni robi dużą różnicę.

Opublikowano

Zrobiłem badanie gleby i wyszło mi ph 4,4, fosfor niski, potas średni, magnez średni.

Jesienią rozrzuciłem 40-45t/ha obornika, teraz planuję rzucić 200kg Ultra 8/Polifoska 6 i ze 100kg Saletrzaku. Coś zmienić/dodać? 

Opublikowano

Oczywiście zmienić saletrzak na saletrę. :P  Proponuję też zwiększyć jej ilość do 150kg/ha poźniej jeszcze pod koniec fazy krzewienia podać tyle samo. pH tragiczne nie jest, owies u mnie na takim stanowisku po ugorze i to z niskimi  zasobnościami oddał 4 tony na V klasie.

Opublikowano

Zapomniałem dodać, że to pod mieszankę :) No ph jest jakie jest. Planuję w tym roku rozsiać wapno, bo w tamtym przeszkodziła pogoda. Niestety nie zamienię saletrzaku, bo mam kupiony ;) 

Opublikowano

Ja zacznę siew owsa niestety dopiero od połowy kwietnia jak się uda i niestety plon juz będzie niezadowalający.

Panowie ile siać kG/ha przy opóźnionym siewie? nasiona raczej kwalifikat bedzie , Myślę dać 150 Poli 6 albo Poli 8 gdzie była słoma zaorana i do tego jakieś 100-150kg saletry więc chyba powinno być ok

Opublikowano
podobno poli 8 bardziej polecane jest na pola gdzie zostaje słoma a co do N to Saletra raczej powschodowo chyba że mocznik tak jak ja przedsiewnie z npk i spokój
Opublikowano

Nie masz co płakać, owies w cenie, resztę opierdzielisz na browary a w domu powiesz, że wschody wujowe były.

Na wsi był taki jeden co oprysk na stonkę zamienił na wódkę, a kobicie powiedział że ciulowy bo nie zadziałał. Oczywiście dla pozorów wodą opryskał:D