Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A to dorzucisz złotówkę na aucie i sie przeparkuje:D

Zadawałem podobne pytanie w temacie gryki, więc i tu zadam z racji że myślę ciągle nad siewem owsa.

A mianowicie:

Jaki areał względem ubiegłego roku w ujęciu procentowym planujecie obsiać owsem?

W ciągu tygodnia cena na olx  dostała orgazmu i tu widzę kolega sporo do siewu opylił. Wychodzi, że będzie mega wzrost zasiewów?

Opublikowano

Na olx owies  od rolnika niby jako pierwszy odsiew nawet po 100zł/q  a 80 to praktycznie norma.

Brakuje na rynku paszowym czy faktycznie takie zainteresowanie siewem?

Opublikowano
58 minut temu, soltys48 napisał:

czy   ja wiem czy nawigator lepszy? tylko raz go miałem w 2017 a wody mu nie brakowało

u mnie o wiele lepiej wypadł breton, jednak i tak bingo w 2012 dało najwyższy plon jak do tej pory:$ale to był bardzo specyficzny rok

a to jaki wynik miales najlepszy? oraz na jakiej klasie? kiedy siane?

Opublikowano

Ja schodzę z owsa, lepiej opłaca się pszenżyto jare u mnie stabilnie okolice 5t średnia była zawsze. 1 raz fungicyd, azotu mniej bo max 100kg, cena też lepsza. Myślałem że za owies uda się złapać 600, ale jednak nie w moich stronach. Mniejsze wymagania co do wody w pszenżycie, podobne glebowe. 

Opublikowano

A znowu wiekszość uważa, że pszenżyto jare to najgorzej plonująca roślina zbożowa. Jaką odmianę siejesz - może dublet?

U mnie jeden gość trochę owsa sieje. Zajechałem kiedyś jak ładował na tira. Odmiana bingo  wziąłem w garść to tak ciężkiego owsa nie widziałem jeszcze. Ale sprzedał wtedy po 400zł jak w kraju trąbili o dużym zapotrzebowaniu  - to był chyba 2015r. Tak że bez kokosów moim zdaniem

Opublikowano

Też myślałem że to lipa te jare bo kłoski małe, ale na wadzę swoje pokazuje. Rośnie na piachu, toleruje kwas w miarę. Dublet miałem właśnie zawsze, ale odmiana podatna na wyleganie strasznie trzeba dobrze skracać. Teraz planuję coś innego. 

Nie no u mnie owies poszedł po 500, plon ~4t średnia, bo sporo miałem na dzierżawie gdzie zaniżyło. Druga sprawa to strasznie wyciąga wilgoć, orka pod raps to bruzda zasypywała się suchym piachem, a po jęczmieniu coś jednak było bo po 2 dniach siałem to jeszcze wilgoć za siewnikiem łapało. 

Opublikowano

ja planuje 6-7 ha owsa, rok temu nie miałem go wcale

u mnie pszenzyto jare nie wychodziło, tzn sam nie sialem ale widziałem jak sasiedzi kombinowali, rzadkie to takie było że kamyki w łanie można liczyć z kombajnu

Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

ale po owsie stanowisko lepsiejsze niż po jęczmieniu

Nie pod rzepak. U ciebie inna sytuacja bo masz super cenę tam na zachodzie. 

@Matey słabo się krzewi, trzeba gęsto siać. 

Opublikowano

To też nie ciekawie z tą ceną.

Myślałem że Ty z Podkarpacia 

Zaczynam  ponownie się leczyć z siania owsa. Mam huśtawkę jak kobieta w przekwicie:D

Opublikowano
32 minuty temu, Tomek90 napisał:

Ja schodzę z owsa, lepiej opłaca się pszenżyto jare u mnie stabilnie okolice 5t średnia była zawsze. 1 raz fungicyd, azotu mniej bo max 100kg, cena też lepsza. Myślałem że za owies uda się złapać 600, ale jednak nie w moich stronach. Mniejsze wymagania co do wody w pszenżycie, podobne glebowe. 

i co roku srednio wycghodzi Ci 5 ton? na jakich klasach?

Opublikowano
5 minut temu, Matey napisał:

@Tomek90 no wlasnie, moze zawalili obsade, zobaczyli ze rzadko i zeszli z uprawy pszenzyta jarego na owies/jj/grykę

u mnie na samym zachodzie 500 netto za owies

a z jakimi parametrami ta cena??U mnie lokalny handlarz płacił tyle za OWIES nawet wilgotności nie sprawdzał

Opublikowano

nie mam zielonego pojęcia, firma mi smsy z cenami wysyła co jakiś czas, a że nie mam owsa na handel to nawet nie dzwonilem pytać jakie parametry musi miec, moge dopytac przy okazji jak bede sprzedawał jęczmień jary i dam znac

ja chce troszke zejsc z uprawy jj na rzecz owsa, kosilem troche po uslugach i nawet u gospodarzy ktorzy sie nie przykladaja do uprawy w tym roku wygladał fajnie, hitem dla mnie było jak z 30 arów nakosiłem prawie całą przyczepę 4,5t. Tyle pszenżyta wchodzi na nią, owsa ile nie mam pojęcia, nawet jak bedzie 2,5 tony z 30 arów to i tak mega plon

Opublikowano
47 minut temu, ahten napisał:

i co roku srednio wycghodzi Ci 5 ton? na jakich klasach?

Gleby 3-5, miałem tylko 3 razy to ale zawsze plon w okolicach 5t średnia, tylko że problemy z obsada za rzadko wychodziło. Znajomy sieje to nawet więcej jak 5t zbiera na 4-5 klasie. 

Wiadomo posiać wcześnie podstawa. 

U mnie 500zł za owies, ale to już przy gęstości powyżej 51. Tak to 460 chyba było. 

Opublikowano

Zamiast o plon bardziej bym się martwił czy uda się zasiać owies. Na 5-6 klasie to pewnie i w marcu się uda, ale jak u mnie sporo gliny i wszędzie woda to sukcesem będzie jeśli zasieję pod koniec kwietnia. Odnośnie jarego pszenżyta to jeśli się uda zasiać w miarę wcześnie i będzie woda to te 4t do 5t uda się złapać. Trzeba tylko dobrze ochronić od chwastów. Ja miałem 3,5 tony w 2016 roku ale całe pole zawalony było miotłą i za późno zastosowałem druga dawkę azotu. Też bym zasiał jare pszenżyto ale będę siał rzepak, a rzepak trzeba zasiać wcześnie a pszenżyto jednak późno schodzi z pola.