Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, Szczerbatek902 napisał:

Co masz na myśli mówiąc rozdwają się w odmianie Arden ?

Ma skłonność do osadzania  3 ziarniaków- dlatego jego ziarno jest drobne...  Nie polecam miałem zasiane w tamtym roku i napewno w tym zasieję Bingo.

Opublikowano
10 godzin temu, Agrest napisał:

To nie zauważyłeś owsa głuchego w jęczmieniu? Przecież nawet w owsie idzie go rozróżnić. 

Ja czasem kupuję coś pierwszy rok po centrali od rolnika, ale najczęściej chcę zobaczyć fakturę zakupu.  Jak uczciwy sprzedawca to problemu nie widzi. Sam też tak sprzedawałem.

Często jakościowo towar od rolnika może być ładniejszy jak z centrali.

jak jest dużo to widać ale jak go jest mało to dopiero go widać ale na polu

Opublikowano

Czy warto pod owies dać jakieś wapno granulowane. Robiłem badanie gleby i pH wyszło ok. 4 czasami nawet mniej. Doradca co mi robi plan nawozowy powiedział że warto by interwencyjnie dać jakieś wapno granulowane aby choć trochę podratować pH. Mam w okolicy dostęp do Polcalcu czy dawka 400 kg/ha wystarczy? Czy mogę te wapno zastosować razem z nawozami przed siewem i wymieszać z glebą agregatem. Przed siewnie będe dawał mocznik i NPK, dodam jeszcze że jest dany obornik (część jesienią część będzie dopiero wożony na wiosne). Na jesień będe i tak wapnował ale chciałbym żeby i w tym roku też coś urosło.

Opublikowano

@daroo9876

odpuść sobie tego tego doradcę bo głupot Ci naopowiadał... Pewnie wszystko kupujesz od niego co, nawet tą kredę?

owies toleruje niskie ph a tą kasę przeznacz na piwo albo na węglanowe po żniwach.

Plan nawozowy pod owies? hehe sypiesz azot (40-50N)ostatecznie mocznik dajesz npk za 3tyg od wschodów lecisz 2dawka saletry (50N) i plon 4+ masz

Jak ci żółknie prawdopodobnie niski poziom magnezu odżywka z magnezem i innymi pierdołami + (3%N +5%siarczan magnezu)

Opublikowano

Plan nawozowy robie bo w młodym rolniku mam wpisane. Doradca niby jest z Okręgowej Stacji Chemiczno Rolniczej i nie mówił jakiej konkretnej firmy kupować wapno więc mnie na nic nie naciąga. Już sam niewiem wiadomo że owies ma dużo tolerancje na niskie pH ale na niektórych działkach wyszło tylko 3,8 więc masakra. Magnez też wyszedł bardzo niski.  O i jeszcze ten doradca mówił żeby na jesień dać wapno tlenkowe a nie węglanowe tak z 1t/ha aby był szybki efekt.

Opublikowano
  1. Poczytaj temat o wapnowaniu pola a tam jest sporo opinii na temat wapna granulowanego w większości negatywnych.Od  siebie mogę Ci powiedzie to że u mnie owies rósł na ph 3,7 i plon nie był tragiczny
Opublikowano

Daj sobie spokój z granulatem, takimi dawkami jedynie można podtrzymać pH a nie je podwyższać nawet o 0.1 punkta. Podam ci własny przykład, gdzie na polu o pH 3.8 zastosowałem tonę Polcalcu, wymieszałem z glebą i po 4 miesiącach pH nawet nie drgnęło po kolejnych badaniach więc takie sypanie "aby podratować" jest pozbawione sensu. W każdym razie jak sypniesz wapno teraz to na plon tego owsa na pewno nie wpłyniesz bo  po prostu odczyn nawet nie zdąży się zmienić.

Opublikowano
13 minut temu, daroo9876 napisał:

Plan nawozowy robie bo w młodym rolniku mam wpisane. Doradca niby jest z Okręgowej Stacji Chemiczno Rolniczej i nie mówił jakiej konkretnej firmy kupować wapno więc mnie na nic nie naciąga. Już sam niewiem wiadomo że owies ma dużo tolerancje na niskie pH ale na niektórych działkach wyszło tylko 3,8 więc masakra. Magnez też wyszedł bardzo niski.  O i jeszcze ten doradca mówił żeby na jesień dać wapno tlenkowe a nie węglanowe tak z 1t/ha aby był szybki efekt.

jaką klasę ziemi masz kolego? Bo nie sądzę żebys siał owies na 3 klasie.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, zetorki12 napisał:

A to owsowi 3 klasa może zaszkodzić ? O.o

Wapno tlenkowe stosuje się na ziemie cięzkie a nie na gleby lekkie* !!!! (Czytaj 4,5,6 klasa)

Edytowane przez bambrzwlkp1
Opublikowano (edytowane)

Klasa to V/VI, owies na tych polach był całkiem przyzwoity jak był korzystny rozkład opadów. Ale po tym co doradca mi muwił wynikało że jak dam te wapno to będzie duża zwyżka plonu.

Edytowane przez daroo9876
Opublikowano
1 minutę temu, bambrzwlkp1 napisał:

Wapno tlenkowe stosuje się na ziemie cięzkie a nie na gleby lekkie !!!!

też mu to muwiłem, ale stwierdził że wapno węglanowe wolno działa i przy moim pH przydało by się szybko podnieść, a tona wapna tlenkowego na ha nie zaszkodzi

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, daroo9876 napisał:

Klasa to V/VI, owies na tych polach był całkiem przyzwoity jak był korzystny rozkład opadów. Ale po tym co doradca mi muwił wynikało że jak dam te wapno to będzie duża zwyżka plonu.

Szybko to nawet Apap nie zadziała. W głowę się niech puknie . Jak chcesz zje*** ziemie,żeby ''szybciej'' podwyższyć PH proszę bardzo...  A ja Tobie radze zastosować wapno węglanowe ( sprawdzone poczytaj na forum) Najlepiej w 2 dawkach ( na 2 lata). Pierwszy rok po wapnować  połowę i sprawdzić PH i na drugi rok to samo - Masz wtedy kontrolę nad PH ziemi i wiesz co się dzieje.

Edit: wapno węglanowe z magnezem*- bo na pewno jest jego brak

Edytowane przez bambrzwlkp1
Opublikowano
39 minut temu, rozal22 napisał:

@daroo9876

odpuść sobie tego tego doradcę bo głupot Ci naopowiadał... Pewnie wszystko kupujesz od niego co, nawet tą kredę?

owies toleruje niskie ph a tą kasę przeznacz na piwo albo na węglanowe po żniwach.

Plan nawozowy pod owies? hehe sypiesz azot (40-50N)ostatecznie mocznik dajesz npk za 3tyg od wschodów lecisz 2dawka saletry (50N) i plon 4+ masz

Jak ci żółknie prawdopodobnie niski poziom magnezu odżywka z magnezem i innymi pierdołami + (3%N +5%siarczan magnezu)

jaka obsade u siebie zakladasz przy tym nawozeniu?

Opublikowano (edytowane)

A jeśli byście się pokusili o ranking odmian to co najwyżej typujecie?

Bo w końcu sam wątpię co zasiać. Miałem siać grykę, ale jak czytam że przy kiepskim nawożeniu  4t+ to u mnie na III klasie jak podsypię to powinno być 8+;)

Może bym jednak posiał?    

Bingo czy Navigator? Może inny>

Sołtys kupisz po żniwach po 700???:P

Edit Poprawiłem klasę na III bo żle napisałem. Choć II też trochę się znajdzie -pole świeżo zakupione trochę zaniedbane.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

A jeśli byście się pokusili o ranking odmian to co najwyżej typujecie?

Bo w końcu sam wątpię co zasiać. Miałem siać grykę, ale jak czytam że przy kiepskim nawożeniu  4t+ to u mnie na II klasie jak podsypię to powinno być 8+;)

Może bym jednak posiał?    

Bingo czy Navigator? Może inny>

Sołtys kupisz po żniwach po 700???:P

Kiepskim? Nawożenie adekwatne do  plonu ? A co do odmiany polecam Bingo B|

Opublikowano
owies nie oplaca siac sie na glebach 4kl i w zwyz bo adekwatnnego plonu do potencjalu gleby nie odda.ja sieje tylko na totalnym piachu bo co tam siac zyto -owies czasem zaryzykuje i sieje kuku. Ma ktos do sprzedania owies bingo najlepiej rok po centrali lubelskie LLE
Opublikowano

A co innego poza jeszcze żytem zasiejesz? Nie mówię o kukurydzy, bo przez dziki nie wszędzie da się zasiać, ale @robi dobrze mówi. Trzeba dobierać rodzaj uprawy do ziemi.

Niektórzy sieją "żyto po życie całe życie", ale to inna bajka ;)