Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem coraz bardziej pewny, że te żółte pasy i słabe rośliny to ewidentnie zasługa niskich temperatur, siałem 19 marca a sąsiedzi którzy sieli 2-3 tygodnie później wszystko zielone. Jednak po ociepleniach znacznie się poprawia, żółte miejsca znikają choć jeszcze trochę zostało. Ciekawe tylko jak to się odbije na plonie. Zasiejesz późno niedobrze, zasiejesz wcześnie to ci mróz zboże przetrzebi i bądź tu mądry...

Trochę poczytałem w temacie tych żółtych roślin owsa na początku wegetacji i myślę że może to być powodowane niedoborem magnezu w płytszych warstwach gleby. Natomiast późniejsze poprawianie się plantacji jest wywołane rozwojem systemu korzeniowego i pobieraniem magnezu z głębszych warstw gleby. 

Opublikowano

ta jak wytłumaczyć fakt,ze u mnie na jednym kawałku po dwukrotnym zastosowaniu siarczanu mg nie pomogło???

Mi się wydawało,że faktycznie niedobory ale także i stres wywołany temp, jednak po zastosowaniu odżywiania zgłupiałem

Opublikowano

jaka może być przyczyna że owies siany 10 dni pózniej kłosi się tydzień wcześniej niż ten wysiany wcześniej ?

nawożenie,stanowisko,przedplon,ochrona-wiele czynników może na to wpłynąć

Opublikowano

Moim zdaniem najbardziej prawdopodobnym "winowajcą" może być woda. Jeśli jej brakuje to roślina może przyśpieszać wegetację a co za tym idzie szybciej się kłosić, dlatego pytałem o stanowisko.

Opublikowano

A jakie stanowiska masz na obydwu polach? Odmiana zakladam, ze ta sama?

ten opózniony IIIb po pszenicy. ten szybszy Iv po gryce, nawożenie i ochrona taka sama. ten opózniony na pewno miał więcej wody. bo tam gdzie było zupełnie mokro to jescze się nie wykłosił także chyba znalazłem odpowiedz

Opublikowano

Ja bym powiedzial ze ten rok jest bardziej sprzyjajacy lekkim piaszczystym glebom slabej klasy, wszystko dalo sie zrobic, wjechac na pole wczesna wiosna. W sasiednich wioskach gdzie juz sa gleby III czy nawet IV klasa to ludzie dopiero w maju dali rade wjechac zasiac jare a czesc zboz to w ogole wymoklo zarowno ozimych jak i swiezo sianych jarych. A u mnie na piachu odpukac wszystko idzie jak po sznurku, zboza piekne i gdybym tylko ozime zasial ze dwa tygodnie wczesniej to pewnie szedlbym na rekord tylko akurat wtedy tego deszczu zabraklo ale na wiosne juz prawie idealnie pod tym wzgledem.

Opublikowano (edytowane)

Mój owies dostał tylko 50kg azotu i dwa dolistne siarczan+micro. Obecnie wygląda tak jak na foto. Ziemia 3b/4a

post-149284-0-51797100-1498559698_thumb.jpg

Edytowane przez azzadek
Opublikowano

Warto siac owies na takiej glebie?

Ze względu na prace jaką mam i gdzie ją mam, nie mam po prostu czasu na rzepak, a chcę mieć dobre stanowisko pod pszenice ozimą. Przechowywać owies mam gdzie, cena również nie najgorsza. W zeszłym roku miałem 5,6t z ha ale przy innym nawożeniu. Czy warto? Zobaczymy w tym roku ile sypnie przy niewielkim nawożeniu azotem. ;]

Opublikowano

Pokazalbym Ci jak koło domu na jednej działce hektar pszenzyta i obok hektar owsa to byś zmienił zdanie. U mnie akurat owies bardzo dobrze wychodzi. Inne jare już kiepsko, czy to jęczmień czy w tym roku pszenzyto, czy jeszcze kiedyś pszenica. Owies zawsze najlepiej wychodził i już niejednokrotnie ratował finansowo sytuacje.

Opublikowano

Warto siac owies na takiej glebie?

kwestia jak na to spojrzeć ...

To już wolałbym pszenzyto

Dlaczego???

Panowie co opłacalności owsa to jest w moim przypadku wyższa niż np pszenzyta na tej samej klasie ziemi!!

Opublikowano

No w sumie owies jakiś wymagający nie jest, na grzybka się nie pryszczy bo "nie można", nawożenie azotem też skromne aby tylko wodę miał a na dobrej glebie o to nietrudno to może i faktycznie warto trochę tego owsa wysiać, zimą podobno powyżej 600zł chodził???