Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
19 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

Jak tam u was zasiewy owsa w 2026 ? Dużo siejecie? U mnie mało być 6ha a wyszło że będzie 15 bo działki wpadły 😁

Pewnie znów będzie problem z sprzedażą 

Mnie uczono że sprzedać się sprzeda pytanie tylko za ile 😂 a jak masz się martwić o zbyt to zasieje łubin pod talerzówkę lub wykę czy jakąś roślinę pastewną jak dużo hodowli a mały areał.

Nie wiem ile na skupie ale po 500zł/t to bym teraz miał dużo ton na stanie czyli pewnie nie potrzebny na razie 

4 godziny temu, krilan06 napisał(a):

Spróbować możesz bo strączki zostawiają fajne stanowisko i inne zalety też mógłbym wymienić tylko obecnie jest problem ze zbytem

2 godziny temu, krilan06 napisał(a):

Sprzedać można tylko pytanie w jakiej cenie, 850 zł za tonę łubinu to nie uśmiecha mi się sprzedawać 

Słodki? Gorzki? Czy po prostu łubin? Ja sieje tylko gorzki bo zwierzyna go nie rusza.

Opublikowano
Godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

Wczoraj wapno siane, nawet koleiny się nie robiły. Wody w glebie jest tyle co kot napłakał 

U nas już sie uzupełniły zasoby wodne i w rowach w których plynie z drenaży już woda jest no i w dolkach mokroooo 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Spróbować możesz bo strączki zostawiają fajne stanowisko i inne zalety też mógłbym wymienić tylko obecnie jest problem ze zbytem

Koledze tłumacz. 😉 Ja sieję groch. 

Na przyszłość plany na jakąś koniczynę, lucernę, wykę czy inne ziela na ziarno. Tylko trzeba się rozeznać w temacie i zakupić sprzęt do wydobycia 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
20 minut temu, pedro2 napisał(a):

Na przyszłość plany na jakąś koniczynę, lucernę, wykę czy inne ziela na ziarno. Tylko trzeba się rozeznać w temacie i zakupić sprzęt do wydobycia 

Ja w tym roku mialem rzodkiew i fajnie udalo sie zebrac na ziarno... Do tego kawalek slonecznika sporo łubinu i wszystko juz sprzedane jako mieszanka na poplonu plus zostawione dla siebie.

Opublikowano
3 godziny temu, JarekBazydlo napisał(a):

U nas spokojnie za 1600-1800zl tona sie sprzedaje.

To załatw mi klientów 

😀

2 godziny temu, PAN88 napisał(a):

Mnie uczono że sprzedać się sprzeda pytanie tylko za ile 😂 a jak masz się martwić o zbyt to zasieje łubin pod talerzówkę lub wykę czy jakąś roślinę pastewną jak dużo hodowli a mały areał.

Nie wiem ile na skupie ale po 500zł/t to bym teraz miał dużo ton na stanie czyli pewnie nie potrzebny na razie 

Słodki? Gorzki? Czy po prostu łubin? Ja sieje tylko gorzki bo zwierzyna go nie rusza.

Słodki i gorzki, zależy od pola

41 minut temu, pedro2 napisał(a):

A ja sieję łubin i groch i peluszkę

Opublikowano
35 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

Ja w tym roku mialem rzodkiew i fajnie udalo sie zebrac na ziarno... Do tego kawalek slonecznika sporo łubinu i wszystko juz sprzedane jako mieszanka na poplonu plus zostawione dla siebie.

Jak tą rzodkiew młóciłeś?

Opublikowano

Normalnie kombajnem. Podobnie wyglada jak gorczyca moze troszke mniejsze straki ma...

22 minuty temu, krilan06 napisał(a):

To załatw mi klientów 

W tym roku największe zamówienie mialem 1.2t to liczylem po 160zl za 100kg. Tyle ze towar wyczyszczony na Petkusie wiec towar czysty i polowki nie znajdziesz.

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał(a):

U mnie w tym roku w okolicy na koniczynie hajs można było zrobić dobry bo i cena na nasiona była i szło dobrze sprzedać z pnia pierwszy pokos plus dopłaty zyskiem niema rośliny żeby to przebić 

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

Moze zalezy od regionu. U nas sporo osob teraz inwestuje w poplony...

U mnie niewielu, a ci którzy sieją pod dopłaty to przeważnie końcówka września także za wiele korzyści to nie przynosi

Opublikowano
13 godzin temu, michalcium napisał(a):

U mnie w tym roku w okolicy na koniczynie hajs można było zrobić dobry bo i cena na nasiona była i szło dobrze sprzedać z pnia pierwszy pokos plus dopłaty zyskiem niema rośliny żeby to przebić 

Dlatego się tym zainteresowałem. Oglądam szlakiem rolnika, on nie ma gdzie sprzedać pierwszego pokosu i idzie na zmarnowanie, a tu by jeszcze za bele wziął ładny grosz.

Dyskową by chyba się udało zrzucić na pokosy, tylko podbieracz i bukownik potrzebny.

13 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Normalnie kombajnem. Podobnie wyglada jak gorczyca moze troszke mniejsze straki ma...

W tym roku największe zamówienie mialem 1.2t to liczylem po 160zl za 100kg. Tyle ze towar wyczyszczony na Petkusie wiec towar czysty i polowki nie znajdziesz.

Słyszałem, że przez tą gąbkę w strąkach ciężko jest ją wymłócić.

Opublikowano
13 godzin temu, michalcium napisał(a):

Jaki był plon średnio, wiesz może?

Opublikowano

Ja miałem rzodkiew Forza i ciężko się to młóci ,a koniczynę tylko kombajnem ,a to co się nie wymłóciło rozsiałem po łąkach ,5 lat leżały ostatki posiałem i ładnie powschodziła .   

Opublikowano
16 godzin temu, pedro2 napisał(a):

O co chodzi ?

Opublikowano
22 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Jest na YouTube kanał gościa co ma chyba 13 roślin , Rużalski lub Różanski opasał bydło może i dalej opasa ale sieje na nasiona i sprzedaje , u niego jest lipa bo kombajnu swojego nie ma ale jest spory rynek na nasiona poplonowe 

Opublikowano
5 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Bukownik żeby nasiona wyleciały z główek 

A dużo siejesz , czy byś siał tej koniczyny ? bo do kilku ha to się raczej chyba nie opłaca takich maszyn kupować ,

Ja czy inni w naszych rejonach jak sialiśmy to zawoziliśmy do takich co takie bukowniki mają , a swoją drogą są jakieś produkowane nowe  bukowniki czy maszyny innej nazwy którymi można by ogarnąć ? bo wpisując w internet bukownik to wyskakują tylko maszyny z niepamiętnych lat , a nowych maszyn zero internet pokazuje 

Opublikowano

Za 5 tys wolę bukownik z niepamiętnych lat niż nowy za 50.

Na razie to tylko plany na przyszłość. Jak się zdecyduje to kupię. Kilka tysi to nie pieniądz, a wozić towar i się prosić to moim zdaniem bez sensu 

Opublikowano (edytowane)

Zbierałeś zwykłym hrderem z pokosu czy z podbieraczem? 

Do takich drobnonasiennych to już trzeba by kombajn zapianować na fest

22 godziny temu, mysza103 napisał(a):

A dużo siejesz , czy byś siał tej koniczyny ? bo do kilku ha to się raczej chyba nie opłaca takich maszyn kupować ,

Ja czy inni w naszych rejonach jak sialiśmy to zawoziliśmy do takich co takie bukowniki mają , a swoją drogą są jakieś produkowane nowe  bukowniki czy maszyny innej nazwy którymi można by ogarnąć ? bo wpisując w internet bukownik to wyskakują tylko maszyny z niepamiętnych lat , a nowych maszyn zero internet pokazuje 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
9 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Zbierałeś zwykłym hrderem z pokosu czy z podbieraczem? 

Do takich drobnonasiennych to już trzeba by kombajn zapianować na fest

Kosi się normalnie z pnia tak jak zboże 

Nie wiem ja , ani u nikogo innego nie widziałem żeby ktoś z kombajnem coś kombinował i piankami gdzieś psikał 

• Like 1
Opublikowano

Serio? Taką zielenice z pnia? Przecież w zbiorniku będzie błoto.

Widzę jak ludzie uszczelniają do rzepaku kombajny bo każdą szczelinką leci. Koniczyna też drobniutka.