Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mróz był jeden dzień -15  ,  a tak to z tydzień po -10 sie by pewnie uzbierało,

Śniegu nie było w ogóle.

siew był 150kg/ha, ale w suchy piach, obornik był dawany i troche chwastu komosy bylo bo  nie przypilnowałem także redlica szalała w pozananiaku i raz jest bardziej gesty a miejscami mniej.

Mam nadzieje ze sie rozkrzewi jak przeżyje tak jak u grześka  gry o plon kiedyś kto ogląda ten wie...

Jaki grzyb cieżko stwierdzić jak już roślina padła to może i galaretowata😁 od dołu jest brązowa  i wiotka także nie odbije

Opublikowano

U mnie dziś jedno poletko poorane , nawet się orało .

Ale na razie pracę wstrzymane bo za tydzień w poniedziałek idzie do szpitala na operację/ zapieg . Mieli dać znać wcześniej a tu tydzień z wyprzedzeniem... I weź tu zaplanuj coś . 

• Like 1
Opublikowano
51 minut temu, mf362 napisał(a):

U mnie dziś jedno poletko poorane , nawet się orało .

Ale na razie pracę wstrzymane bo za tydzień w poniedziałek idzie do szpitala na operację/ zapieg . Mieli dać znać wcześniej a tu tydzień z wyprzedzeniem... I weź tu zaplanuj coś . 

u mnie było kiedyś podobnie bo niby nie było miejsca na oddziale a tu dzwonią żeby za parę dni stawić się na urologii, 

ile dać seradeli na ha do owsa aby zrobić jakąś sensowną wsiewkę?

Opublikowano
50 minut temu, thor1984 napisał(a):

u mnie było kiedyś podobnie bo niby nie było miejsca na oddziale a tu dzwonią żeby za parę dni stawić się na urologii, 

ile dać seradeli na ha do owsa aby zrobić jakąś sensowną wsiewkę?

U mnie też na urologii .

Siało się u nas seradele ale w siewie czystym , dawno to było nawet nie wiem ile na ha kg . 

Opublikowano
Godzinę temu, drobny napisał(a):

Panowie odnośnie nawożenia azotem to planuję dać 250kg saletry tylko teraz pytanie czy wszystko dać przedsiewnie czy podzielić ??

Lepiej przedsiewnie.. jeśli będzie susza nie będzie warunków, opadów na drugą dawkę

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, polskatk napisał(a):

Później się dziwicie, że miastowi się z nas śmieją.

Jeżeli ktoś uważa że dobrym pomysłem w przypadku kontroli jest tłumaczenie się: "Panie, ja taki kwalifikat kupiłem, tam już było 25 procent jęczmienia w tym owsie." To mu naprawdę współczuję. 

Ja tam bym się tłumaczył że samosiew z obornika.

4 godziny temu, polskatk napisał(a):

Jeżeli ktoś uważa że dobrym pomysłem w przypadku kontroli jest tłumaczenie się: "Panie, ja taki kwalifikat kupiłem, tam już było 25 procent jęczmienia w tym owsie." To mu naprawdę współczuję. 

Ja tam bym się tłumaczył że samosiew z obornika.

Opublikowano
7 godzin temu, polskatk napisał(a):

Uuu czuć konfidentem, takim na dorobku😃 widzę wysoko się cenisz że "miastowi " Twoje wypociny akurat chcieliby czytać. 

7 godzin temu, polskatk napisał(a):

Rozumiem że na wszystko papier i po Bożemu u Ciebie?  Kwit na przekazanie zużytego  oleju do utylizacji poparty dowodami, ile wody pobrane tyle m3 wywiezione ścieków, na próby pozostałości pestycydów w Twoich produktach jestes przygotowany? Kontrola emisji spalin ciągnika również? Atesty magazynów zbożowych z wizją lokalną? Wszystko można sprawdzić. 

• Like 1
Opublikowano

Do kiedy jest sens siać owies bezłuskowy?

Mam możliwość dobrać pole, które kilka lat leży ugorem porośnięte trawami. By nie zrobić sobie problemów na lata pasuje je na początku wyczyścić. Myślę jak ruszą te trawy przelecieć glifo+chwastox i po 2/3 tyg płytka orka i siew czegoś. Na magazynie mam tylko owies bezłuskowy. Jest sens go siać w połowie kwietnia? Ziemia ciężka gliniasta III/IV. Ewentualnie myślę też czy nie zaryzykować z soją lub łubinem tylko tu nasiona muszę kupić, a nie wiadomo co w tej glebie jest.

Jest sens teraz lekko pociąć to talerzówką i jak odbije opryskać czy lepiej nie ruszać? Robił ktoś tak i jak efekty?

Opublikowano
12 godzin temu, usieq96 napisał(a):

Mam możliwość dobrać pole, które kilka lat leży ugorem porośnięte trawami. By nie zrobić sobie problemów na lata pasuje je na początku wyczyścić. Myślę jak ruszą te trawy przelecieć glifo+chwastox i po 2/3 tyg płytka orka i siew czegoś. Na magazynie mam tylko owies bezłuskowy. Jest sens go siać w połowie kwietnia? Ziemia ciężka gliniasta III/IV. Ewentualnie myślę też czy nie zaryzykować z soją lub łubinem tylko tu nasiona muszę kupić, a nie wiadomo co w tej glebie jest.

Jest sens teraz lekko pociąć to talerzówką i jak odbije opryskać czy lepiej nie ruszać? Robił ktoś tak i jak efekty?

Ja bym ci grykę polecił 80kg/h bez jakiegokolwiek nawożenia i plon raczej powinien być dobry

Opublikowano

Myślałem, ale to tylko 3ha, a nikt gryki w okolicy nie kupuje. Jeśli na owies późno to chyba wejdę w soję ewentualnie wtedy dopłaty pokryją koszty.

Opublikowano

Na takiej glebie to szybka orka z dokładnym odwróceniem skiby i szybki siew pszenicy jarej

Choć jeślijest co z owsem zrobić to też może być.

Też jak najszybciej.

Glifo zostawić po żniwach

Opublikowano
Godzinę temu, usieq96 napisał(a):

Myślałem, ale to tylko 3ha, a nikt gryki w okolicy nie kupuje. Jeśli na owies późno to chyba wejdę w soję ewentualnie wtedy dopłaty pokryją koszty.

A kukurydza? Nie trzeba pryskać niczym poza zwyklym odchwaszczaniem kukurydzy i czysciutko a i z tej darni trawy sporo materi organicznej którą kukurydza zje 😃

44 minuty temu, jaco512 napisał(a):

Soja ma duże wymagania, co zrobisz z soją, którą późno się zbiera? Grykę można sprzedać na poplony, soja tylko na paszę..

Soje późno ? Zalezy od regionu odmiany srednio wczesne spokojnie wrzesien pazdziernik z tym że soja raczej potrzebuje dobre pH a tam nie wiadomo co w glebie, wlasnie chyba lepiej sprzedac soje na skup niz bujac sie ze sprzedaza gryki na poplon bo z chetnymi na to roznie bywa a i zbierze gryke na jesien a na  poplon zbyt po żniwach ale to już jak kto woli 

Opublikowano

Trawy trawom nierówne, jeśli nie ma tam perzu to sprawdzić czy ziemia rozmarzła na głębokość orki i jechać orać i się nie zastanawiać i siew jak najwcześniej 

Opublikowano
1 godzinę temu, jaco512 napisał(a):

Soja ma duże wymagania, co zrobisz z soją, którą późno się zbiera? Grykę można sprzedać na poplony, soja tylko na paszę..

Akuratnie soje uprawiam już kilka lat i co z nią zrobię? Sprzedam na skup, których mam w promieniu 15km 3 do wyboru. Fakt nie wiadomo jak gleba, ale zrobię badania i na początku kwietnia powinny być wyniki. W tamtym roku soja na najlepszej działce dała 5,4t więc wiem z czym to się je. QQ w moim rejonie jest bardzo mało i pewnie było by ciężko kogoś na usługę ściągnąć.

Co do perzu musze jeszcze sprawdzić dokładnie, ale znając życie będzie i moim zdaniem lepiej się go pozbyć na początku i spokój. Jak go przeoram to potem wydaje mi się, że będzie z tym problem latami czy się mylę? 

Ziemia zamarznięta jeszcze, tak z 5cm puściło.

Opublikowano

Jeśli masz skupy blisko to co innego, u mnie jest odwrotnie, chętnie skupują kukurydzę, nawet odbiorą samochodem z pola, a na soję nie ma zainteresowania.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, usieq96 napisał(a):

W tamtym roku wziąłem ugór który leżał z 3lata na pewno, 11 kwietnia była orka, od razu talerzówkq poszła i zasiałem owies 12 kwietnia, sypał z 2/2.5 tony a nawożenie jakie dałem to pogłównie 150kg saletry, I opryskałem na chwasty, z początku nie liczyłem że w ogóle będę to kombajnowac 

Edytowane przez krzysiek277
Opublikowano
2 minuty temu, krzysiek277 napisał(a):

W tamtym roku wziąłem ugór który leżał z 3lata na pewno, 11 kwietnia była orka, od razu talerzówkq poszła i zasiałem owies 12 kwietnia, sypał z 2/2.5 tony a nawożenie jakie dałem to pogłównie 150kg saletry, I opryskałem na chwasty, z początku nie liczyłem że w ogóle będę to kombajnowac 

A jak z chwastami jednoliściennymi (perz, stokłosy, wiechliny itp)? Nie ma problemu po przyoraniu tego bez zniszczenia chemicznego? 

Opublikowano
4 godziny temu, usieq96 napisał(a):

A jak z chwastami jednoliściennymi (perz, stokłosy, wiechliny itp)? Nie ma problemu po przyoraniu tego bez zniszczenia chemicznego? 

Zobacz w mojej galerii jest fotka jak orałem ten ugór, z chwastów to najbardziej perz rósł, ale pole wziąłem 10kwietnia to już nie było czasu na zabawę z randupem tylko trzeba było działać, w żniwa skosiłem wyżej aby tylko ziarno zebrać i poszedł randup, i teraz ładnie żyto rośnie