Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja bym nie czekał, może i jest chwile za wcześnie, choć do poniedziałku jeszcze kupa czasu, a przy tych temperaturach będzie walił w górę intensywnie, wilgoć jest, więc nie ma co się zastawiać 

Opublikowano

Tak myślę że przez dwie doby to i 1cm kolanko się oderwie.

Byłem dwa dni temu , dziś jeszcze wyższy i gęściejszy. Optycznie to może I za gęsty

20240426_182632.jpg

Opublikowano
12 godzin temu, EmilPlayP napisał:

Wy tutaj o skracaniu i t1, a mi zostało 20 arów do zasiania na dołku. Dwa dni temu byłem to na pusto koleina się robiła.... Łącznie mam 6,5ha i połowę udało się wysiać ok 20 lutego, jutro pryskam go Mustang forte, a w Majówkę n2 150 kg saletrzaku. Pod agregat wszędzie dawałem 300kg saletrzaku, bez pk ale na zimowej orce i na jesieni wszędzie pomiot i obornik od byczków. Planuje tylko pilnować robaków, bez żadnej regulacji bo na piasulkach to tylko może to palić. Jeśli t1 to max tebu solo.

Też pomyśl o skracaniu skoro w sumie chcesz dać 450kg saletrzaku i jeszcze obornik był dawany 😂

Opublikowano
Agrest napisał:

Tak myślę że przez dwie doby to i 1cm kolanko się oderwie. Byłem dwa dni temu , dziś jeszcze wyższy i gęściejszy. Optycznie to może I za gęsty Wykomalem regulacje? Jeśli tak to jaka dawka,?

Opublikowano

Jutro po południu planowany zabieg 15kg siarczan magnezu, 10l florowit uniwersalny i 0,2l moddusa.

Tylko tyle bo widzę że w prognozach żadnych opadów. Najwyżej w dołkach dam +10%, a na górkach -10%

Opublikowano

mój owies siany 16.03 już zakrył rzędy, wczoraj chwasty a pod koniec tygodnia pewnie skracanie. Myślę żeby dać 0.3 moddusa do tego zostało mi trochę siarczanu magnezu jakieś resztki manganu z zeszłego roku i jak znajdę mszyce to dorzucę pyretroid bo tydzień słońca i może pokazać się mszyce albo skrzypionka. @Agrest w zeszłym roku przy 0.3 moddusa owies ustal do końca a sypał 4.7t

Opublikowano

Siarczanu nie ma co w owsie żałować daj mu te 5% i będzie zadowolony, ja w tamtym roku dawałem 0,4 modusa, tak jak co roku zresztą odkąd nie stosuje ccc, dał 5,3 tony i stał ładnie pomimo wielu ulewnych deszczy przed żniwami.

Opublikowano
Samsung123321 napisał:

Jutro mustang forte stosuje bo dużo chwasta.. . Tu jest totalny piach. 0.8l czy zejść lekko z dawki? Na etykiecie niby od 4 liścia ale kurde jakieś rumiany i inne cuda szaleją...

20240428_083350.jpg

jeśli nie kupiłeś jeszcze mustanga to możesz gold 1l on ma rejestrację od 3 lisci

Opublikowano
10 godzin temu, Samsung123321 napisał:

Jutro mustang forte stosuje bo dużo chwasta.. . Tu jest totalny piach. 0.8l czy zejść lekko z dawki? Na etykiecie niby od 4 liścia ale kurde jakieś rumiany i inne cuda szaleją...

20240428_083350.jpg

Poczekaj z tydzień. Moim zdaniem jeszcze powschodzi

Opublikowano

Ubezpieczony owies od gradu.

8,05ha za 138zł.

7t x 700zł, franczyza 8%

Opublikowano
14 godzin temu, Piffpaff napisał:

jeśli nie kupiłeś jeszcze mustanga to możesz gold 1l on ma rejestrację od 3 lisci

Już kupiłem

4 godziny temu, pedro2 napisał:

Poczekaj z tydzień. Moim zdaniem jeszcze powschodzi

Niby tak ale jest wilgoć a ma być cały tydzień upał a to piach I boje się żeby na suszy nie zaszkodziło. Przykładowo na tym polu wysiałem jednego roku 100 kg saletry pod owies żeby lekko podgonił to spaliło go i poszła talerzówka... Także muszę z wszystkim uważać na takim piachu.  

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

Bogato te 7t😉 

Zawsze więcej t się podaje.  Tak agentka tłumaczy.

W gryce zawsze 3t, a sypie 1,3-1,5t

Opublikowano
16 minut temu, Agrest napisał:

Zawsze więcej t się podaje.  Tak agentka tłumaczy.

W gryce zawsze 3t, a sypie 1,3-1,5t

Ze słomą podają, a każdy myśli że samo ziarno