Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Michal014d napisał:

Ja czaje sie na rambo ,2opcja poker, 3opcja kws flamingsgold moze cos z tych 3 dostane

O flamimgsgold slyszalem ze dobra odmiana 

31 minut temu, Agrest napisał:

Jakie plony przy jakiej glebie i  nawożeniu osiągacie?.

Kupiłem już owies ale zaczyna mi przechodzić ochota na siew I nie wiem co robić

To Ty jeszcze nie zauwazyles ze na ugorach pszenica sypie minimum po 7ton bez specjalnej roboty a owies to i ponad 5 lapie ale tak zupelnie powaznie na 4 i 5 klasie 3.5-4 tony realnego plonu

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

A Figaro?

Komfort wygrywa u mnie póki co z owsaowschoć choć figaro nigdy nie mialem ale sasiad niby mial i narzekal.

1 godzinę temu, Agrest napisał:

4.8t rekordowo w 2020r srednio 3t z haczykiem. Jak susza w granicach 2ton klasa gleby 5-6.

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, karolr2 napisał:

Ile N w tym roku walisz? 

0. Na kilka lat odpuszczam owies - dość dużo głuchego owsa mi się rzuciło.

Pod jednym zdjęciem opisywałem ile czego sypalem. W temacie więcej zdjęć jak wyglądało. W tamtym roku niestety bardzo mokre żniwa - owies już zaczęło wykładać, motowidła obijały ziarno. Wszystko późno koszone, coś po 20sierpnia. Co chwilę deszcz padal. Owies jeszcze w miarę suchy - trafilo się okienko, ale pszenżyto masakra - część nieskoszona, bo nie dało się wjechać, koszone na ostatnią chwilę przed kolejnym deszczem, już bez patrzenia na wilgotnosc.

Owsa udało się złapać ponad 4t. Szału nie ma, jak się policzy nakłady, ale już był moment, ze myślałem, że nie zbiorem nic. Także cieszę się tym, co udało się zebrac. Ile zostało w polu ciężko powiedzieć, ale po talerzowce była murawa. Nie wiem ile by wyszło, gdyby pogoda była łaskawsza. 

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Akurat czasem potrafię oddzielić ziarno od plew, mało tego potrafię znaleźć artykuły z danymi coboru i zweryfikować informacje. Agrotechnika też wiele mi powie, bo to samo pole dwóch uprawiających i pewnie te 2t różnicy być może.

Jestem też w stanie uwierzyć w plon w pierwszym roku po ugorze bo to tzw nowina . Problem zaczyna się w 2 i 3 roku jak delikwent o nawozach i wapnie zapomina.

Niemniej siedzę i przeliczam, i jednak owies u mnie będzie obarczony większym ryzykiem niż pszenica jara i chyba jednak odpuszczę jego uprawę.

Niby na azocie i fungicydzie zaoszczędzę, ale...

Opublikowano
35 minut temu, Agrest napisał:

Akurat czasem potrafię oddzielić ziarno od plew, mało tego potrafię znaleźć artykuły z danymi coboru i zweryfikować informacje. Agrotechnika też wiele mi powie, bo to samo pole dwóch uprawiających i pewnie te 2t różnicy być może.

Jestem też w stanie uwierzyć w plon w pierwszym roku po ugorze bo to tzw nowina . Problem zaczyna się w 2 i 3 roku jak delikwent o nawozach i wapnie zapomina.

Niemniej siedzę i przeliczam, i jednak owies u mnie będzie obarczony większym ryzykiem niż pszenica jara i chyba jednak odpuszczę jego uprawę.

Niby na azocie i fungicydzie zaoszczędzę, ale...

Zalezy na jakiej glebie. U mnie owies sporo lepiej na piachach wychodzi i wychodzil niz jare pszenżyto. U nas na rejonie zimowego pszenżyta 5ton ukosic to jest mega wyczyn a co jiz mowic o jarym.

Opublikowano

No wiadomo, dlatego jak pytam o plon to pytam też o glebę i nawożenie.

Ja chciałem w tym roku spróbować uprawy na 1,5ha od 3a do 5. I w ramach zmianowania i oszczędności  za rok posiać ze 20 ha, przewaga 3a do 4b.

Ale ten rok jednak pójdzie pszenica na te 1,5ha, a za rok się zobaczy.

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

No wiadomo, dlatego jak pytam o plon to pytam też o glebę i nawożenie.

Ja chciałem w tym roku spróbować uprawy na 1,5ha od 3a do 5. I w ramach zmianowania i oszczędności  za rok posiać ze 20 ha, przewaga 3a do 4b.

Ale ten rok jednak pójdzie pszenica na te 1,5ha, a za rok się zobaczy.

Na takiej glebie z zasobnoscia jak zadbasz to mysle że 5t plus owsa mozesz ukosic. Jarego pszenżyta może i też ale wiekszy naklad na nie trzeba.

Opublikowano

No i dlatego zamiast 5t owsa, będę wolał powalczyć o 7t pszenżyta ozimego w monokulturze

Opublikowano
21 godzin temu, Agrest napisał:

Zaprawiony ten owies ? To odkupie niedrogo 😊

Opublikowano
10 minut temu, Zefir napisał:

Co sądzicie o bardo wczesnym siewie owsa ? mowa o 1-5 marca  . Chciałbym w tym roku spróbować taki termin odmiana komfort i bingo

Dla mnie to już późny siew owsa ja to sialem 20 lutego jak były warunki...

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Ursus932 napisał:

Zaprawiony ten owies ? To odkupie niedrogo 😊

Nie zaprawiony, ale cenny jak pszenica. Zostanie do mieszanki z łubinem na poplon jak się nie sprzeda

Opublikowano

@Agrest a po ile płaciłeś ? Bo mam całą przyczepe bingo  C2 jeszcze nie rozładowana od żniw i na dworze stoi 🤭

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

To już korzenie puściła.

Kupiłem po 90zł 80km od domu

Dla tego droższy będzie bo podkiełkowany ☺️

Opublikowano

Tak z innej beczki myslicie że wapno weglanowe 3t/ha cos juz pomoze pod zasiew owsa? Wapno siane poczatek grudnia.

2 minuty temu, robi57362 napisał:

a ja nadal sie wacham posiac czysty owies czy zrobić mix owsa jeczmienia i pszezyta jarego. wszystko na pasze pojdzie klasa 6 i deko 5 w dołku

Z doświadczenia lepiej owies w czystym. 

Opublikowano

Pytałem dkupowego to na bingo mocno nosem kręci. Dziś każdy na pierwszym miejscu na gęstość stawia, a o to w Bingo ciężko. Mówił że w tym roku Navigator trzymał parametry od jednego dostawcy. 

Ale akurat znam i wiem że rósł na mocnej 2 i 3a po truskawkach. Więc niemiarodajne. Ale był piękny

Opublikowano

coś pomoże , ale owies jako taki i tak zakwaszenia sie nie boi.

1 minutę temu, Michal014d napisał:

Tak z innej beczki myslicie że wapno weglanowe 3t/ha cos juz pomoze pod zasiew owsa? Wapno siane poczatek grudnia.

Opublikowano
34 minuty temu, Zefir napisał:

Co sądzicie o bardo wczesnym siewie owsa ? mowa o 1-5 marca  . Chciałbym w tym roku spróbować taki termin odmiana komfort i bingo

To wczesny ? Wczesny to jest początkiem lutego,

Opublikowano
Michal014d napisał:

2 minuty temu, robi57362 napisał:

a ja nadal sie wacham posiac czysty owies czy zrobić mix owsa jeczmienia i pszezyta jarego. wszystko na pasze pojdzie klasa 6 i deko 5 w dołku

Z doświadczenia lepiej owies w czystym. 

pomoże napewno choćby dostepem wapnia w glebie