Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kazdy ma troche racji jedni siejagesto inni rzadko ale to wszystko zalezy od odmiany warunkow gleby klasy ziemi agrotechniki zadbania pola itd itd

Sasiad tez w tym roku kupil owies po kwalifikacie policzyl ziarenka zwazyl zrobil probe kielkowabua  znalazl obsade zalecana wyliczyl sobie ustawil siewnik wysial chyba 10kg wiecej niz mu wyszlo z obliczen ale w zniwa bylo biednie sam przyznal ze zawsze siane na oko swoim i bylo lepiej tym bardziej ze w tym roku duzo wody 

Faktycznie moze ziarno grubsze ale jemu i tak nie zalezy na parametrach bo robi pasze dla bydla 

Opublikowano

Już to kiedyś pisałem ale powtórzę. W 2015 sialem owies w ilości 100-110kg jako roślina ochronną dla tymotki. W połowie lipca przyszedł grad i na glebie leżało bardzo dużo ziarna. Średni z 11 ha wyszedł 3.8 t. Odmiana bingo. 100 kg npk przez siewem i 100 kg saletry w trakcie strzelania w źdźbło. 

Opublikowano

No pamietam nawet ten post, ale takiego wysiewu bym nie zaryzykował, jako że lubie eksperymenty i doświadczenia to kilka przejazdow zrobie z mniejszym wysiewem, dla czystej ciekawosci

Opublikowano

Ja około 200 kg wysiewam. W zeszlym roku posialem około 180 kg bingo. Owies był dość ładny, sypnal spokojnie 5/6 ton, ale wydaje mi się że mógł więcej i łan był zbyt rzadki. 

Opublikowano

Zapytam jeszcze Was koledzy o nawożenie pod owies, jako że to roślina mniej wymagająca niż powiedzmy jęczmień jary oszczędzacie troche na nawozeniu? Planowałem dac 200 poli 6 + 150 mocznik pod korzeń ale z tego co czytałem te 200 kg poli 6 pod korzeń to górna dawka, wiekszość z Was 100-150 kg polifoski albo samej soli potasowej + azot

Opublikowano

u  mnie sieje się go po ziemniakach to daje 200kg tarnogramu pk 15-30 oraz 200kg saletry/ha na pol pierwsza jak wyszpilkuje a druga jak strzela w źdźbło

klasa ziemi v

Opublikowano

Masz wysokie zasobnosci fosforu to będziesz się bawił w polifoski? Ja bym dał Sól 100kg. Wyjdzie mniej więcej tyle co 200 kg polifoski. Mocznik też bym odpuścił (loteria czy zdazy być dostępny, a zastosował saletrzak w powiedzmy połowie dawki. Ja daję 100-150kg saletrzaku. Potem uzupełnić pogłównie saletrą. 

Opublikowano

Panowie co zrobić aby owies lepiej plonował na 5-6 klasie,dodatkowo uprawa ekologiczna,średni plon jak narazie 3-4 tony więc nie zadowalajacy, dwa lata temu to trochę lepiej bo około 4,5. Na gospodarce dopiero drugi rok(za zięcia) i chce trochę zwiększyć produkcję aby nie starczyło tylko dla zwierząt tylko jakiś grosz był jeszcze.

Opublikowano
2 godziny temu, ZYLA napisał:

Masz wysokie zasobnosci fosforu to będziesz się bawił w polifoski? Ja bym dał Sól 100kg. Wyjdzie mniej więcej tyle co 200 kg polifoski. Mocznik też bym odpuścił (loteria czy zdazy być dostępny, a zastosował saletrzak w powiedzmy połowie dawki. Ja daję 100-150kg saletrzaku. Potem uzupełnić pogłównie saletrą. 

Zamowilem, oplacilem poli 6 zanim dostalem wyniki prob, przez te 3 lata zalozylem ze fosfor mi poleciał i trzeba go troche podniesc do góry, wiec zakup nawozu troche w ciemno zrobilem, ale to nic, na swojej działce z wysokimi zasobnosciami moge poleciec tylko z solą, a na dzierzawach nowych dam pod owies 150 kg poli 6, tam niestety nie mam zrobionych próbek, na "starej dzierzawie" dam po 200 kg polifoski 6 bo tam jest średnio. Jesli ufac literaturze to owies na tone ziarna pobiera 32kg potasu, wiec przy 4 tonach to juz jest 128 kg, czyli 200kg soli potasowej, ludzie tutaj piszą o plonach rzędu 5-6 ton przy nawożeniu 100-150 kg npk i jak to zrozumiec? wysokie i bardzo wysokie zawartosci P i K w glebie?

Opublikowano

A no tak rozumiec, że ja nie piszę i nie liczę pozostałości z przedplonu, poplonu i stosowanego obornika. 

Mi też niedawno przyszły wyniki i na dzierzawach jest tragedia ze wszystkim, a na swoich już wszystko poszlo do góry. Fosfor i mg mam w normie tylko soli mam niedobory. 

Opublikowano
2 godziny temu, Belaruss820 napisał:

Ale np obornikiem dam radę coś zwojować? Czy lepiej na jesień czy wiosną? 

Nie posiadam gleb klasy 5,6 ale napewno orka zimowa lepsza ze względu że nie przesusza tak gleby a na tej klasie ziemi jest to dosyć ważne.

Opublikowano

Oczywiście orka jeśli to możliwe to tylko zimowa. Aczkolwiek ja przejąłem w tym roku ugór w lutym i zaorałem go na tydzień przed siewem owsa. Myślę, że mogło to wpłynąć negatywnie jeśli chodzi o stosunki wodne w glebie. Na wzniesieniach owies wczesną wiosną pozasychał i przy czerwcowych opadach się odmłodził. Pole wyglądało komicznie w lipcu - pasek zielonego, pasek żółtego i tak na przemian. Ze żniwami czekałem prawie do końca sierpnia ale koniec końców zebrane ziarno ma gęstość około 50 (mierzone we wiadrze to raczej mało profesjonalna metoda) ale sam plon już sponiewierał bo z całości pola dało raptem 3,5 tony/ha. Więc jeśli orka wiosną to tylko z konieczności i moim zdaniem najlepiej tuż tuż przed siewem aby nie przeschła za mocno.

Opublikowano

ten rok był specyficzny to i orka wiosenna nie przeszkadzała

4 godziny temu, Belaruss820 napisał:

Ale np obornikiem dam radę coś zwojować? Czy lepiej na jesień czy wiosną? 

Pod owies wg mnie to tylko i wyłącznie zimowa z obornikiem tym bardziej

Opublikowano

No był specyficzny, ale ta wczesna wiosna tj. kwiecień/maj były u nas "normalne". Skąpa ilość opadów i dopiero w czerwcu zaczeło lać co drugi dzień praktycznie. Na tej pogodzie to tylko gryka skorzystała bo urosła piękna ale owies to powodował siwienie włosów.

Opublikowano
15 godzin temu, Belaruss820 napisał:

Panowie co zrobić aby owies lepiej plonował na 5-6 klasie,dodatkowo uprawa ekologiczna,średni plon jak narazie 3-4 tony więc nie zadowalajacy, dwa lata temu to trochę lepiej bo około 4,5. Na gospodarce dopiero drugi rok(za zięcia) i chce trochę zwiększyć produkcję aby nie starczyło tylko dla zwierząt tylko jakiś grosz był jeszcze.

Ekologia czyli bez nawożenia i oprysku na takiej klasie ziemi taki plon to ile lat już masz tą ekologię? będzie dobrze jak taki plon utrzymasz, nie polecam nawożenia obornikiem na wiosnę pod owies i głębszej uprawy w tym roku tam gdzie nie było obornika był dużo ładniejszy owies, a tam gdzie siany tydzień później prawie nic nie było, w ogóle ten rok na owsy był słaby

ps. jak najwcześniej na wschodzie siejecie owsy?

Opublikowano

Co do obornika to pamiętam, że jednego roku dałem go pod kultywator jakieś 1,5 tygodnia przed siewem  a tam gdzie nie starczyło poszedł jakiś npk i azot i owies na oborniku już od samych wschodów był lepszy.