Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poznaj pojęcie ironii.

mógłbym odwrócić do ciebie te słowa bo chyba nie za bardzo umiesz je zastosować...

pogratulować można tego że mlekovita ciągnie mleko z zagranicy, kupuje tanio, sprzedaje produkt po dobrej cenie, od nas odbiera mleko po jednej z lepszych w  polsce cen. jeszcze lepiej dzięki temu funkcjonuje więc nie wiem jakie zastosowanie ma tu słowo ironia? zastanów się o czym piszesz, lub jeśli nie masz nic sensownego do powiedzenia to po prostu milcz.

Opublikowano

z somatyką u mnie także było zawirowania. Z 220 skoczyło na 555 i wróciło na 340 więc coś w mlekpolu było nie tak, bo nawet nie zdążyliśmy zareagować na te wyniki i nie było żadnej zmiany w żywieniu, a krowy chodziły w tym czasie na tej samym pastwisku.

Opublikowano

u mnie też z somatyką zaczęły dziać się cyrki że już nawet zaczeliśmy zastanawiać się nad zakupem wirówki ale przy takich przekrętach to pewnie i wirówka by nic nie pomogła jeżeli mleko parę razy woziliśmy do weta bo też ma urządzenie do badania ilości komórek i było około 160 tyś a z mlekpolu przychodziły wyniki z tego samego mleka tak około 460 - 500 tyś ale jakieś 2 tyg temu chyba wszystko wróciło do normy bo już parę wyników przyszło w okolicach 200 tys.

Opublikowano

Przy produkcji nic się nie marnuje. Serwatka po produkcji serów i twarogu trafia po wysuszeniu do preparatów mlekozastępczych. Niektóre sprzedają świerzą rolnikom a Ci skarmiają ją świnkom. Na kg żółtego sera potrzeba chyba z 10 l mleka. Pewien nie jestem, ale można w google znaleźć informacje. Mleko sprzedają też odtłuszczone, bo najczęściej to 3,2 i chudsze. Litrt mleka w biedrze 3,2% to 2 zł z groszami.

Opublikowano

a ile białka jest w kilogramie sera (nie chce mi się patrzeć ale założę się że mniej niż w 10 litrach mleka)? serwatka też pozostaje także nie martw się o mleczarnie, one sobie poradzą :)

Opublikowano

Po 2 zł to mieli nieliczni. Z resztą zanim skończyło się kwotowanie ser kosztował ok 20 zł. Po embargu i rządaniach biedry cena sera i masła miała spaść o połowę i tak się stało w przypadku sera.

Opublikowano

a ile białka jest w kilogramie sera (nie chce mi się patrzeć ale założę się że mniej niż w 10 litrach mleka)? serwatka też pozostaje także nie martw się o mleczarnie, one sobie poradzą :)

kg sera zawiera 2.9% białka oraz 2.95% tłuszczu

Opublikowano

białka chyba bardziej w granicach 25 % aa tłuszcz minimalnie więcej ale z reguły chyba mniej niż 30 % serki topione np mają często poniżej 15% białka a tłuszcz podobnie jak w serach, masło klarowane zacznijcie kupować... :)

Opublikowano (edytowane)

Wątpię. Mlekovita chyba nigdy nie płaciła więcej.

Ostatnimi miesiącami tak i to aż o 10-12 gr. W kwietniu mlekpol obniżył o 16gr

Edytowane przez fireseba
Opublikowano

raczej mlekpol z mlekovita płacą podobną cenę możliwość jest że jeden miesiąc jedni więcej płacą ale zaraz wyrównują :) tyle że mlekovita odbiera wszystko mlekpol za każdym odbiorem bada skrupulatnie mleko co kto woli :)  przepływ informacji między mleczarniami jest więc nikt tu sobie nie pozwoli na rozdawnictwo :) z   moich obserwacji wynika że to Piątnica na Podlasiu dyktuje tendencje w cenach jak Piątnica obniża to i mlekovita z mlekpolem też takie moje spostrzeżenia.

Opublikowano

A kiedy Piątnica obniżyła ostatnio cenę ? Raczej na Piątnicę nie patrzą bo ona się rządzi swoimi prawami.

Mlekpol i tak długo trzymał cenę, mlekovita ostatni raz obniżyła cenę w styczniu i od tej u nas wychodzi w granicach 1,10-1,20 netto.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v