Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ty mi powiedz, próbowaliśmy ustalić. Skoro składałeś silnik dlaczego nie drążyłeś tematu do końca. Zresztą zaczynam się w tym wszystkim gubić ile masz tego ciśnienia na jałowym? 

Opublikowano (edytowane)

Kontrolka gasnie od momentu startu silnika   swiecenie na wolnych = słabe cisnienie pompa olejowa do wymiany jezeli to nie pomaga dól do roboty 

Tak jak koledzy wczesniej napisali podczas pracy silnika  jezeli jest wszystko ok  niema prawa sie zaswiecic czy to na zimnym lub cieplym 

Edytowane przez krystekc355
Opublikowano
1 godzinę temu, grzesiekddk1 napisał:

nie jestem tak głupi jak ty

I za to otrzymujesz pkt karny i moderacje na kilka dni, dodatkowo nie cytuj poprzednich komentarzy i nie pisz postów które nie nawiązują nawet w najmnijeszym stopniu do tematu

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, krystekc355 napisał:

Kontrolka gasnie od momentu startu silnika   swiecenie na wolnych = słabe cisnienie pompa olejowa do wymiany jezeli to nie pomaga dól do roboty 

Tak jak koledzy wczesniej napisali podczas pracy silnika  jezeli jest wszystko ok  niema prawa sie zaswiecic czy to na zimnym lub cieplym 

Tak jak mówisz, ba na ciepłym, nawet rozgrzanym w pługu w całodziennej pracy przy temp.powietrza 30 st. gdzie pewnie jajo by się ugotowało na silniku.   :P

Edytowane przez Sean
Opublikowano
11 godzin temu, Adi96 napisał:

To po cholerę się wypowiadasz i pleciesz bzdury? U mnie 4 5 ciśnienie i kontrolka się świeci.... Ten typ tak ma....  Ma wała jak Polska cała

Kolego kup sobie manometr zmierz jakie masz ciśnienie i jaki olej zalewasz.

Sorry źle zrozumiałem Twój post.

Opublikowano
Podczas pracy talerzówką spadło ciśnienie na wolnych obrotach ok 400 jest brak ciśnienia (świeci się kontrolka) na 800 na zegarze pokazuje 0,5 atm na 1200 2 atm i im większe obroty ciśnienie wzrasta. Jaka może być przyczyna gdzie szukać usterki? Na obecną chwilę zlałem olej,miska olejowa odkręcona brak jakichkolwiek opiłków.
Opublikowano (edytowane)

W poniedziałek zdejmę panewki bo dziś już późno. W jaki sposób określić zużycie pompy olejowej? Zegar z czujnikiem raczej nie mógł się popsuć w tym samym czasie bo gdy na zegarze pokazuje 0.5 atm to kontrolka mruga a jak wzrośnie ciśnienie na zegarze to gaśnie dopiero poniżej 400 świeci kontrolka bo brak smarowania. 

Edytowane przez Axd529
Opublikowano (edytowane)

Pompa wymieniona ok 1,5 roku temu tylko że  pochodzi ze starych zapasów PRL leżak półkowy.Olej to Orlen Platinum Ultor Diesel 15w40

Edytowane przez Axd529
Opublikowano

Przyjrzałem się jeszcze raz spodowi i zaniepokoił mnie ostatni czop wału  mianowicie chodzi o zamki. 

Nie pokrywają się  jeden jest prawidłowo a drugi  jest zamek na zamku  na zdjęciu dokładnie nie widać.

Czy panewki to zdejmować wszystkie czy tylko korby?

20200420_082332.jpg

20200420_082604.jpg

Opublikowano (edytowane)

Po pierwsze obroty minimalne tego silnika to 750obr/min i nie schodź niżej. Po drugie panewki utraciły kompozycję, wymieniałeś pompę więc jak mniemam  silnik był remontowany? 

Pokaż zdjęcie drugiej części panewki. 

Edytowane przez hubertb
Opublikowano

Jak zmierzył to czymś więcej niż okiem i paznokciem to byłbym w stanie w to uwierzyć. Z reguły jednak zapłata 150zł za kompletne pomiary w zakładzie z dużym doświadczeniem mówi co innego. Przyczyn może być kilka ja obstawiam złe spasowanie panewek.