Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 8.12.2021 o 16:18, miwigos napisał:

Wolał bym za 80 tyś kupić, nie wydzierżawił bym tego

Oblicz mi wynik finansowy  roczny zakupu za pomocą kredytu1 hektara z wkładem 20% . Co uprawiać by mieć zysk, by to na to na siebie zarobiło, jaka uprawa?   Bez dokładania z hodowli.

Opublikowano

Ja kupuje za gotówke,ale jak ktoś ma nie sprzedane pszenica ,rzepak,kuku to 5-7 tyś zostaje na średnio dobrych glebach

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Unexpected napisał:

Oblicz mi wynik finansowy  roczny zakupu za pomocą kredytu1 hektara z wkładem 20% . Co uprawiać by mieć zysk, by to na to na siebie zarobiło, jaka uprawa?   Bez dokładania z hodowli.

Ziemia zarabia na siebie od dnia zakupu, a zwraca się przy sprzedaży. W co wolisz zainwestować gotówkę skoro według Ciebie nie warto ziemi kupować?

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano
45 minut temu, miwigos napisał:

Ja kupuje za gotówke,ale jak ktoś ma nie sprzedane pszenica ,rzepak,kuku to 5-7 tyś zostaje na średnio dobrych glebach

Wyciagasz 5-7 tys z ha ? Zysku? 

Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

Rata roczna kapitał plus odsetki ok 12.5tys.  Nawet z takim zyskiem(w Twojej ocenie) bilans rocznie wychodzi ujemny.

Gotówka ci się skończy na takie zakupy jezeli nie wygrałeś w lotka, co wtedy.

3 godziny temu, KlimekPL napisał:

Ziemia zarabia na siebie od dnia zakupu, a zwraca się przy sprzedaży. W co wolisz zainwestować gotówkę skoro według Ciebie nie warto ziemi kupować?

W tym wypadku nie zarabia przy takiej kwocie.

Opublikowano

@Unexpected: Ja mieszkam w świętokrzyskim, też chcą za ziemie 70-80 tyś/ha, 50 tyś/ha też sie zdarza. Wiem, że drogo ale oprócz tego co pisze @miwigos jest jeszcze jedna ważna zaleta zakupu drogiego pola. Jest to: Gwarancja ciągłości uprawy, to, ze nikt nie zgoni po 5 latach. To też , ze na swoim możesz hodowle rozwinąć (bo jest baza paszowa ) i postawić magazyn na płody rolne... W mojej części województwie nie ma prawie przetargów z KOWR na dzierżawe ziemii ( jak już to małe działki np: 40 arów :/ ), wiadomo jakby były przetargi  to też czynsze byłyby wielkie ale rolnicy z innych województw mają przynajmniej SZANSE wziąść udział w takim przetargu. U nas wolnej państwowej ziemii juz nie ma. Dodatkowo obszarnik z powiatu koneckiego praktycznie przejmuje każdą wolną ziemie w cześci powiatu pińczowskiego i wybrane miejscowości w powiecie buskim i kazimierskim... 

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, atom2 napisał:

Wyciagasz 5-7 tys z ha ? Zysku? 

Nawet więcej w tym roku  koszty do 3 tyś netto,a za ile idzie sprzedać policz sobie, pszenica 7,5 rzepak 3,8

17 godzin temu, Unexpected napisał:

Rata roczna kapitał plus odsetki ok 12.5tys.  Nawet z takim zyskiem(w Twojej ocenie) bilans rocznie wychodzi ujemny.

Na tą ziemie pracuje inna , kupuje tyle ile mam kasy, kupić coś cięzko,choć od lipca 2019 do lipca 2021 udało się na 3 razy kupić łącznie 24 ha, po 4 letniej  przerwie

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Nawet więcej w tym roku  koszty do 3 tyś netto,a za ile idzie sprzedać policz sobie, pszenica 7,5 rzepak 3,8

Na tą ziemie pracuje inna , kupuje tyle ile mam kasy, kupić coś cięzko,choć od lipca 2019 do lipca 2021 udało się na 3 razy kupić łącznie 24 ha, po 4 letniej  przerwie

Ja bardzo chetnie poznalbym twoje wyliczenia , przychod oraz wszystko to co zwiazane z ekonomia gospodarstwa.I nie to ze neguje ten wynik , bron boze.Sam zaczynam dzialalnosc rolnicza, mam otwarta glowe i chetnie ucze sie od lepszych.Dotychczas spotykalem sie z zyskami rzedu 2-2.5 tys/ha i rolnicy byli zadowoleni.

Jesli wyciagasz m.in 5 tys/ha kazdego roku , dokladnie liczysz koszta, nie eksploatujesz pola to chetnie wyslucham kogos doswiadczonego 🙂

Opublikowano (edytowane)

Mowa o tym roku, drugi taki sie chyba nie trafi

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
19 godzin temu, Unexpected napisał:

Mam w dzierżawie 24 ha z kowru po 3,3 to pszenicy za ha i w tym roku 120 tys na spokojnie mi z tego zostało. kukurydza na 3a i 3b. suszę sam wszystko.

Opublikowano
16 godzin temu, 90210grzesiu napisał:

Mam w dzierżawie 24 ha z kowru po 3,3 to pszenicy za ha i w tym roku 120 tys na spokojnie mi z tego zostało. kukurydza na 3a i 3b. suszę sam wszystko.

A jak w innych latach przy innych uprawach ? Tez 5 tys/ha zysku ?

Opublikowano

Zapewne na zbożach to był jeden sezon na 50, dowalą pszenicę za dzierżawę na 1500, nawozy drogie, ceny  zboża w przyszłym sezonie powrócą do wysokości z poprzednich sezonów i będzie wielki lament. Śmieszą mnie ludzie, którzy upubliczniają wysokości swoich dochodów, ile to on nie zarabia z ha, ile to zarabia na etacie itp. Wysokość mojej wypłaty i dochodów z roli zna tylko żona, nawet reszta rodziny nie jest obarczona ciężarem takich informacji, zawiść ludzka nie zna granic.

• Like 1
Opublikowano

chyba będę miał do kupienia 8.5 ha ziemi klasa 4a w jednym kawałku prostokąt. cena 60 tys ha. warto? a jeśli tak to czy są jakieś kredyty preferencyjne na zakup ziemi ?

zapomniałem dodać że dzierżawie to już ponad 20 lat

Opublikowano
14 minut temu, Mateusz1q napisał:

60 tys za ha a później płacz że 10 lat nic innego w gospodarstwie nie zrobisz bo trzeba nosić na ratę ale co kto lubi

W 1,5 roku kupiłem małe gospodarstwo, niecałe 7ha. Średnio wyszedł hektar 66tys.

Po tych dwóch latach mam 70% spłacone, gdzie 0,3ha to podwórko z budynkami.

Jedna z lepszych decyzji życiowych.

Drogo ma różne znaczenie w różnych okolicznościach.

32 minuty temu, aprochota napisał:

chyba będę miał do kupienia 8.5 ha ziemi klasa 4a w jednym kawałku prostokąt. cena 60 tys ha. warto? a jeśli tak to czy są jakieś kredyty preferencyjne na zakup ziemi ?

zapomniałem dodać że dzierżawie to już ponad 20 lat

Takich dzierżaw się nie puszcza.

Pytaj w spółdzielczym, mają jakieś linie kredytowe