Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja w tym roku wziąłem 8 ha ziemi II-III klasa w zamian za dopłaty, podatek płaci właściciel. Umowa na piśmie na 5 lat....

Opublikowano (edytowane)

Mogę podać dolną granicę 1200pln/ha górna przebiega gdzieś pomiędzy  2-3 tyś , dużo zależy od liczby napaleńców

Edytowane przez ws71
Opublikowano

No to niezłe ceny są w kuj pom ja również mieszkam w tym województwie ale bliżej już pomorza to w tym roku podzierzawiłem około 9ha już za darmo częsciowo a cześć za podatek bez dopłat.

Najbardziej pije.... ceny są u nas Wielkopolska i Kujawsko-Pomorskie. Na mojej wiosce poszla aktualnie dzierżawa 5-6?klasa za 2000/ha. Dla właściciela ziemi interes super.

Opublikowano

U nas płn mazowsza też są nieźli wariaci, krowiarze biorą wszystko jak leci, sieją żyto aby tylko słome mieć i gdzie obornik wywozić. Jest jeszcze jeden co uprawia gryke i oferuje nawet jakoś kase za V/VI klase bez dopłat oczywiście. Sam mam jakieś 4 ha V klasy bez dopłat oczywiście ale od tej samej osoby mam jeszcze  łąki tak więc narazie się godzę na taki układ. Ostatnio mi jeden gospodarz u którego kosiłem zboże proponował dzierżawe to jak mu powiedziałem że dzielimy się dopłatami na pół to powiedział ze chyba zgłupiałem i narazie leży ugur. Też dużo jest u nas takich co aby wziąć dopłaty przejadą raz talerzówką rozsieją łubin lejkiem i mają jeszcze dodatkowy hajs za wysokobiałkowe. Także jak czytam tutaj że są takie rejony że właściciel dzieli się dopłatami za uprawe słabej ziemi to jest to normalniejsza sytuacja. 

Opublikowano

Też dużo jest u nas takich co aby wziąć dopłaty przejadą raz talerzówką rozsieją łubin lejkiem i mają jeszcze dodatkowy hajs za wysokobiałkowe.

Chyba mieli ,bo przecież przepisy odnośnie wysokobiałkowych się zmieniły i były przyznawane gdy owa uprawa szła  na ziarnu lub paszę ?

Gdy była przeznaczona na tzn . zielony  obornik ,dopłata się nie należała .

Opublikowano

Chyba mieli ,bo przecież przepisy odnośnie wysokobiałkowych się zmieniły i były przyznawane gdy owa uprawa szła  na ziarnu lub paszę ?

Gdy była przeznaczona na tzn . zielony  obornik ,dopłata się nie należała .

a kto sprawdza ludzie walo w ciula

Opublikowano

A kto Ci to sprawdzi czy to skosiłeś czy nie. A pozatym zawsze mogą powiedzieć że była zła pogoda i łubin się nie udał. Zresztą nie wiem nie wnikam widziałem że w tym roku sporo "rolników" tak zrobiło. 

Opublikowano

Póki kontroli nie ma , a ktoś to olewa , to wszystko przejdzie . Gość z mojej wioski od paru lat ma łubin , a na polu nie ruszane od x lat . :P

Opublikowano

Jeżeli się coś nie uda ,to trzeba to zgłosić do agencji .  Kto to sprawdzi ? To wpisz co innego we wniosku i co innego zrób ,jeszcze najlepiej niech to będzie uprawa za którą są dodatkowe pieniądze ,a się przekonasz ,kto .... ;)

Opublikowano (edytowane)

Ja nie mam zamiaru ani tego zgłaszać , ani sam brać z gościa przykład . On nie ma za wiele do stracenia w przeciwieństwie do mnie . B)

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Meg5 tak cię dziwią te oszustwa? Ale może faktycznie, czas najwyższy zacząć to zgłaszać. Sieją lejkiem i jeżdżą talerzówką a dopłata do wysokobiałkowych leci.

Po prostu jest przyzwolenie i efekt malowany. Tak samo przecież od 2 lat chyba czy od roku dopłata JPO jest za odłogowanie. Lenie nawet talerzówki już nie muszą zapinać a i tak dopłatę dostaną.

Dopłaty powinny być dla tych którzy prowadzą księgowość, oraz coś sprzedają. Z uwzględnieniem klasy gleby udokumentowana sprzedaż proporcjonalna do powierzchni pola i klasy gleby. Sprzedaż tylko innym podmiotom prowadzącymi księgowość.

Wtedy wszyscy dopłatowcy leżą i kwiczą bo przestałoby to być warte zachodu. Czyli dopłaty do produkcji tylko znacznie bardziej rozbudowane o mechanizmy dające możliwość kontroli ile wyprodukował i czy tyle samo sprzedał, bo przecież sam nie zjadł. A jak zjadł to dopłaty nul.