Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ma pytanie czy wydzierżawiając grunty od agencji na których rośnie las już można go wykarczować i zrobić na jego miejscu pole.

Są to  2 działki mają 5 i 7 ha.Las na nich jest gęsty i ma na oko 50 lat

Opublikowano

Stivi ty lepiej się dowiedz dokładnie co to za grunty jakie jest ich przeznaczenie i klasyfikacja, bo jakby się okazało że wykarczujesz paręnaście ha lasu to się do końca życia nie wypłacisz...

Opublikowano

Ja za dzierżawę dałem 1000zł/ha podatek i dopłata właściciela, mam dylemat czy nie pokusić się na 5ha w kawałku po warzywach, pole w dobrej kulturze, jakieś 6km od domu, pod kukurydzę, pszenicę, co powiecie na to warto?

Opublikowano

a co tam będziesz uprawiał ? na tej nowej dzierżawie co wziąłeś?

Ja troszke tego nie rozumiem co rejon to różne czynsze dzierżawne ale przecież wszyscy mieszkamy, pracujemy w tym samym kraju w którym dostajemy praktycznie to samo wynagrodzenie za wyprodukowane produkty. Kwota w umowie jest stała a czy plony bedą stałe ? ceny? jest to bardzo ryzykowna branża gdzie na wiele czynników nie mamy zadnego wpływu. A ewentualne zabezpieczenie typu JPO nima!! a za do jest jeszcze kwota do oddania 

Rozumiem jak ktoś chce skorzystać z jakiegoś programu unijnego i brakuje hektarów aby otrzymać dotacje, wówczas może zaszaleć z czynszem.

W moich stronach jest tylko jedna opcja dopłata i podatek- właściciela , plon -dzierżawcy

Opublikowano

Na tym ma być kalafior jesienny, dzierżawa na 5 lat na papierze, na tych 5ha myślę w pierwszym roku o kukurydzy i okopowych pod przemysł, chcę trochę zacząć bawić się w ziemniaki przemysłowe. 

Opublikowano

U nas jest trochę warzywniaków na okolicy ale dzierżawy myślę ze są w normalniej cenie, przeważnie razem z dopłatami wynosi to coś koło 800-1000zł

Opublikowano

Ja mam propozycje dzierżawy 35 ha. Właściciel chce dopłaty plus 1200 zł on płaci podatek ,klasa 1-5 przewaga 1-3, kasę za rok chce z góry, odległość około 15 km. Niestety okolice Inowrocławia nie są tanie.

Opublikowano

Pn rejony kuj-pom .U mnie 5-6 klasę obrabiam za darmo.Czasem za trochę 4 dam parę groszy,zapłacę podatek za cały rok . zależy od kogo.Najbardziej chytrzy na kase są właściciele ziemi mieszkający w miastach nie mający nic wspólnego z rolnictwem

Opublikowano

Skoro znajdują naiwniaków , to niech biorą B) .

Opublikowano

Szanowni Państwo,

W pierwszej kolejności pragnę wskazać, że nie jestem rolnikiem i  zupełnie nie znam się na tematach z tym związanych.

Przechodząc do meritum, mój dziadek jest właścicielem 1 hektara i 10 arów gruntu rolnego klasa IIIA, którego nie uprawia. Przez wiele lat - do czasu swojej śmierci ziemię tą uprawiał kuzyn dziadka.

Na pogrzebie kuzyna dziadka,  dziadek zezwolił sąsiedniemu gospodarzowi na zebranie plonów z pola oraz jego ''dzierżawę'', jednakże szczególne warunki nie zostały omówione. W związku z takim stanem rzeczy, ów gospodarz już od kilku lat ''dzierżawi'' wyżej wskazaną ziemię, dzierżawi w cudzysłowie ponieważ pole uprawia zupełnie za darmo.

Mając powyższe na uwadze postanowiłem uregulować dzierżawę od strony prawnej poprzez zawarcie stosownej umowy w formie pisemnej oraz ustalenie z tego tytułu wysokości czynszu. (wskazać należy, iż podatek od gruntu ciągle pokrywa mój dziadek)

No i tutaj rodzi się mój problem oraz moje pytanie - na jakim poziomie kształtuję się czynsz za dzierżawę 1 hektara gruntu rolnego klasy IIIA w województwie warmińsko-mazurskim. 

Chciałbym, aby udzielili mi Państwo informacji dotyczących praktyk stosowanych przy ustalaniu czynszu, a mianowicie co muszę wziąć pod uwagę, żeby uczciwie ustalić jego wysokość. Z tego co wyczytałem to dopłata należy się osobie która faktycznie pole uprawia? Czy ustalaniu czynszu bierze się pod uwagę wyżej wskazaną dopłatę?

Pozdrawiam

PS: jeżeli temat umieściłem w złym miejscu proszę o wybaczenie i jego przeniesienie. 

Opublikowano

Co to za klasa? Zaraz gimnazjum zapyta czy czynsz za ha czy za całość:)

Macie też w niektórych przetargach zastrzeżenie, że ANR zastrzega sobie prawo do wyłączenia w wybranym przez siebie czasie części powierzchni z przedmiotu dzierżawy?