Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomaszbyk napisał:

Z kowru jeśli ci sprzedaja to tylko działki do 2ha poezyj nie sprzedawaja

Żadna poezja - wyrażnie napisałem że liczą iż KIEDYŚ będą sprzedawać . Bo aktualnie fakt - do 2ha , kiedyś po zmianie władzy być może zaczną większe i tyle . Zresztą i PiS już wspominał w czasie kadencji o zamiarach sprzedaży przez KOWR działek do 10ha .

Jeszcze 9lat temu kupiłem z agencji działkę 8,6ha . Więc to że jest limit nie znaczy że będzie zawsze...a jak wejdziesz na grunt rolny z KOWRu to po 3 latach masz pierwokup

Opublikowano

Jak masz prywatna dzierżawe to płacą , czasem z góry, czasem co miesiąc rata, niepewnemu bym nie dał w dzierżawe w płatność po zbiorze

9 godzin temu, Strongman napisał:

Jak lezy ugorem i nikt niechce a ktoś chce kupić co wiencej zachodu niż ta ziemia warta tylko głupek by nie sprzedał.

U mnie niema ugorów, nie wiem co to znaczy , teraz będą, ale w pierwszym roku bedzie ich mało

Opublikowano (edytowane)

Ja słyszałem że oficjalnie że można na tych kawałkach co się zostawiło siać na wiosnę.

Zresztą teraz zima wienc jak na ten czas to wszystko jedno, do lutego jeszcze daleko, co się będzie robić na tym polu zostawionym.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
Dnia 25.11.2023 o 16:58, Strongman napisał:

Nie będzie tych ugorów bo unnia już to zniosła kilka dni temu,te co do dopłat.

W radiu słyszałem.

Owszem nie musisz robic ugorów , wypowiedział sie nasz człowiek w Unii p Wojciechowski tylko to bedzie Ciebie kosztowało 15% dopłat bezpośrednich, oficjalne stanowisko Unii z 28.11.2023, co do wysokosci dzierżaw z KOWR-u w okolicy od 5 kwintali za 3 ha do  3 t za 13 ha

Edytowane przez ws71
Opublikowano

Krzysztof81 napisał:

Jeżeli jest tu na AF to spokojnie 5 tys- nakosi 12 ton pszenicy,zapłaci dzierżawe i jeszcze zarobi.

ale tak na poważnie, plony 8,5t pszenicy 4t rzepaku

Opublikowano (edytowane)

Tyle ile dają w Twoim rejonie, duzo czynników na to wpływ, ile ha , czy grunt przyległy , kształt pola, ja max 2 tysie by, dał

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

@miwigos i 2 tys dac za dzierzawe uprawiajac zboza/rzepak/qq to sie oplaca?

ja daje za 3b/4a max 400/500 zl i doplaty wlasciciela ale uprawiam warzywa na przemian ze zbozem.

Przy uprawie zboz, to w takim roku jak ten, to tylko dolozyc mozna.

Opublikowano

Jakby pole było równe  blisko i konlkretna działaka , albo przyległe, gdzie 9 ton pszenicy urośnie do tego legalna dzierżawa , dopłaty moje to tak, jak ziemia zaniedbana , to za darmo niechce

Opublikowano
23 minuty temu, ahten napisał:

@miwigos i 2 tys dac za dzierzawe uprawiajac zboza/rzepak/qq to sie oplaca?

ja daje za 3b/4a max 400/500 zl i doplaty wlasciciela ale uprawiam warzywa na przemian ze zbozem.

Przy uprawie zboz, to w takim roku jak ten, to tylko dolozyc mozna.

Gdzie po tyle? Krowy dają 4000/ha klasa nieważna 

Opublikowano

Byłem na przetargu licytacyjnym z kowru ziemia po Topfarms i działki średnio od 6 do 10ha i średnio od 3 ton wzysz poszły. Ziemię klasy II i III. Gdzie tu sens i logika? Może ktoś to logicznie wytłumaczyć jak przy takim czynszu wyjść na +?

Opublikowano
32 minuty temu, Tomaszbyk napisał:

Byłem na przetargu licytacyjnym z kowru ziemia po Topfarms i działki średnio od 6 do 10ha i średnio od 3 ton wzysz poszły. Ziemię klasy II i III. Gdzie tu sens i logika? Może ktoś to logicznie wytłumaczyć jak przy takim czynszu wyjść na +?

I tu jest tylko głupota rolników,bo chcą więcej i więcej.A pózniej płacz jaka bieda,bo zboże tanie.Więc sami się napędzacie.Lepiej zamiast obrabiać tak drogą dzierżawe,iśc sobie gdzieś dorobić,to chociaż jakieś pieniądze będą

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
43 minuty temu, Tomaszbyk napisał:

Potem jeżdżą na protesty i jeszcze oburzeni, że ich nie popierają. Pełno tu takich.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Potem jeżdżą na protesty i jeszcze oburzeni, że ich nie popierają. Pełno tu takich.

Tak dokładnie, jeden jupiter z john deerów dobrał 96hektarów z kowru chyba po 1600 czy 1800, a dwa dni temu się żalił  w gazecie że aplikacja suszowa mu naliczyła poniżej 30% strat, a żyta mu sypały 200kg z hektara, a filmy z żniw że rzepak 4tony sypał... 

Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

Jutup zapłaci 

I tacy są potrzebni. Przejmie jeden z drugim gospodarstwo po rodzicach naogląda się jutuba, nabierze, nowych maszyn, kredytów bo widział w internecie, że tak robią. Znam nawet jednego takiego dzbana osobiście. Ponad 100 sztuk bydła a żyje jak dziad albo gorzej. Wszystko co zarobi oddaje do banku. Gdyby nie emerytura rodziców pewnie nie miał by co jeść.

Producenci maszyn, dystrybutorzy, banki lubią takich i dlatego sponsorują jutuperów.

• Like 2