Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bylo 19 osób z gminy I osciennych bo to był ograniczony na 250ha, a poszlo z tego co wiem 144ha do jednego znajomy co wozilem mu wapno a reszta na 2 innych. Czynsz chory przy tej cenie pszenicy ale takie są prawa licytacji. Kowr się cieszy.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli piszesz o tym przetargu w puchaczowie to było 29 osób i właśnie jeden wziął większość działek, a reszte poszło na 3/4 osoby z tego co pamiętam

Edytowane przez Karol06
Opublikowano
5 godzin temu, Karol06 napisał:

W zeszłym tygodniu byłem na przetargu w Puchaczowie(powiat łęczyński), działki 4 klasy poszły za czynsz od 4 ton pszenicy wzwyż, szaleństwo

Znajomy mi to opowiadał, wziął 40 ha i budynki, podobno pole 2lata już nawozu nie widziało. Podobno ktoś 6t dał nawet ?? 

Opublikowano

Czytam i nie dowierzam , jak można takie czynsze walić za ziemię?! Jak dla mnie to 2 tony za ha to już dużo , jaki jest sens takiego przewalania ziemi ? Ja jak w dzierżawę coś biorę to doplaty właściciela i tyle, jak działka jakaś dobra klasowo to 500 zeta bym dorzucił ale to już maks.

Opublikowano
14 godzin temu, bialy2005 napisał:

Bylo 19 osób z gminy I osciennych bo to był ograniczony na 250ha, a poszlo z tego co wiem 144ha do jednego znajomy co wozilem mu wapno a reszta na 2 innych. Czynsz chory przy tej cenie pszenicy ale takie są prawa licytacji. Kowr się cieszy.

Ile do ha dt? Jak 30 to za takie kawałki to dobrze wyrwał :o

Opublikowano

Tomek90 napisał:

14 godzin temu, bialy2005 napisał:

Ile do ha dt? Jak 30 to za takie kawałki to dobrze wyrwał :o

średnio wyszło mu okolo 30dt do ha za taką ziemie to bardzo dużo tam,

Opublikowano

Historia rozne scenariusze pisze, nie tylko u was takie przypadki.

Malopolska.Byly dzierzawca stanal do przetargu przedstawiajac sie " ja mam tam rolno srodowiskowe wiec tak latwo ci nie popuszcze!" Powiedzialem sprawdzam jak w pokerze i za 12 h syfiasfej laki poszlo 25.5 tys.Tyle zeby na zero wyszedl.Pozniej 3 razy rezygnowal z przetargu bo za kazdym razem dawal "za duzo" choc kwota byla coraz to mniejsza.Ostatecznie wyzebral w gminie 8 tys zl po wielu kontrowersyjnych sytuacjach.

Gmina bez mozgu bo 15 tys ekstra rocznie to zawsze cos.Chlop probowal ustawic przetarg i 3 miesiace mial biegunke bo mogl byc pociagniety przez arimr do odpowiedzialnosci gdyby nie przedluzyl tej dzierzawy.

Jak czytam ze ktos placi takie pieniadze, inwestuje kilka tys zl zeby wyszedl na 1- 1.5 k plus to sie zastanawiam...

Po co wam ta robota ? Po co wam to ryzyko i stres ? Smiejecie sie z doplatowcow ale zarabiaja tyle samo co wy a raz w roku ktos im kosi trawe.W jaki sposob chcecie modernizowac swoje parki maszynowe i rozwijac gospodarstwa skoro pracujecie na chleb? 

Widzicie inflacje ? Czujecie ? Inni maja waloryzacje podstaowych wyplat.

Nam ktos waloryzuje doplaty ? Waloryzuje produkt ktory wytwarzamy? Pracy jest wciaz tyle samo ale owoc jest coraz to marniejszy.

5.5 tys za kwiatki dla motylkow.

3 tys za kwiatki dla pszczolek.

A wy za tysiac zlotych  urobieni w pocie i kurzu.Moge zrozumiec hobby na emeryturze bo to nas cieszy.Trzeba tez cos robic na codzien.Ile mozna ogladac telewizor? 

Jedyne usprawiedliwienie jakie moge zrozumiec to to ze ktos pierze pieniadze krecac tymk doplatami, dzierzawami, przychodami, kosztami.

Nie wiadomo czy jutro bedzie ropa na cpnie a ktos bierze dlugoletnia dzierzawe jak hazardzista.Gratulacje.

Opublikowano
3 godziny temu, hardkor113 napisał:

Ok a czynsz liczony jest kiedy w żniwa czy gdzieś później?

Z średniej ceny z GUSu co pół roku się płaci 

4 godziny temu, XTRO napisał:

u nas już dawno jeden dał prawie 4 tony za 16 ha 

2 razy był owies, raz pszenżyto, raz łubin nie zebrany w ogóle i ostatnio chyba pszenica jara. Widząc jak to rosło to 4 tony plonu pewnie ani razu nie było. Dołożył niesamowicie dużo. Jeszcze jak pszenica była po 800 i wziął dopłaty to jakoś można było to przełknąć ale przy tej teraźniejszej cenie pszenicy to porażka.