Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

I każdemu zwolnionemu trzeba zapłacić trzymiesięczne wypowiedzenie...  Także nie ma co się dziwić, że na dopłaty brakuje kasy.

Edytowane przez lukejro
Opublikowano

To się nazywa odprawa. Pamiętaj, że to psl zanim stracił władzę załatwił swoim niezłe odprawy w razie utraty pracy.

Opublikowano (edytowane)

Odprawa swoją drogą ale zgodnie z prawem pracy każdy pracownik który miał umowę na czas nieokreślony i 3 letni staż pracy musi dostać 3 miesięczny okres wypowiedzenia w którym pobiera normalną pensję...

Edytowane przez lukejro
Opublikowano

W mazowieckim ostal sie tylko jeden kierwonik. Reszta dostala wymówienia. Czesc dostanie poczta. Niedlugo nowych powalają. A potem odwołają zastępców i naczelników.

Opublikowano

Odprawa swoją drogą ale zgodnie z prawem pracy każdy pracownik który miał umowę na czas nieokreślony i 3 letni staż pracy musi dostać 3 miesięczny okres wypowiedzenia w którym pobiera normalną pensję...

Co w tym dziwnego? Przecież w okresie wypowiedzenia pracownik (przynajmniej teoretycznie) musi normalnie pracować więc pensję musi dostać...

Opublikowano

Teoretycznie bo w praktyce istnieje coś takiego jak "zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy"(np w sytuacji utraty zaufania do pracownika). Nie wiem jak w innych biurach ale u mnie w biurze powiatowym kierownik dzisiaj dostał wypowiedzenie i jutro ma już nie przychodzić do pracy. Czyli dostanie normalnie wynagrodzenie za 3 miesiące okresu wypowiedzenia bez obowiązku świadczenia pracy oraz odprawę.... Teraz pomyślcie jakie są koszty tak szybkiej wymiany kadr w skali kraju. I tu macie odpowiedź czemu nie ma kasy na dopłaty...

Opublikowano

Wiadomo z jakiego powiatu ostał się ten kierownik w mazowieckim? Bo według moich info to nikt nie został z mazowieckiego. 

Druga sprawa według mojej wiedzy co do tych 3 miesięcznych wypowiedzeń to ta sytuacja nie do tyczny naszych kierowników bo to podchodzi pod zwolnienia  grupowe i nie dostaną pensji za trzy miesiące. Podobno właśnie zupełnie nic z dnia na dzień do widzenia.

Następna sprawa mocno ciekawa co teraz będzie dalej? Kim oni zastąpią tych kierowników trzeba mieć trochę pojęcia o tej robocie całkowicie zielonej osoby nie postawią na ich miejsce. 

Trzecia sprawa reszta pracowników też dostanie wymówienia?

Kolejny temat to musi być kierownik aby zatwierdzał i wysyłał zmiany w systemie. A kto to teraz będzie robił?

Można się z wypłatami na miesiąc czasu pożegnać. 

Ciekawe czy dziś w wiadomościach o tym powiedzą bo jak narazie to o problemach rolników nic nie mówią.

Opublikowano (edytowane)

Kodeks Pracy art 36 Okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na czas nie określony jest uzależniony od okresu zatrudnienia u danego pracodawcy i wynosi:

2 tygodnie, jeżeli pracownik był zatrudniony krócej niż 6 miesięcy,

1 miesiąc, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 6 miesięcy,

3 miesiące, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 3 lata.

Art 36.2

W związku z wypowiedzeniem umowy o pracę pracodawca może zwolnić pracownika z obowiązku świadczenia pracy do upływu okresu wypowiedzenia. W okresie tego zwolnienia pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia.

Żeby uniknąć okresu wypowiedzenia musieliby zwalniać ich dyscyplinarnie albo za porozumieniem stron a tego na pewno nie robią...

Edytowane przez lukejro
Opublikowano

Pytanie jest takie - czy kodeks pracy obejmuje pracowników Służby Cywilnej , czy też nie ma w tym zakresie jakiejś oddzielnej regulacji ? Druga sprawa - moim zdaniem lepiej poświęcić 3 miesięczne odprawy, niż tolerować ten chory układ, który jest w tej chwili w ARiMR, bo jest tragicznie. Jeśli trafi się na kompetentnego pracownika, który wie, co ma robić, wie po co pracuje i zna swoją działkę, to sprawę można załatwić od ręki. W moim oddziale jest sala przyjęć, gdzie siedzą 3-4 osoby od czarnej roboty, oraz tzw. "sala VIP" gdzie zaprasza się tylko "znajomych królika". Kolejka ostatnio jak byłem tak na oko na 1,5h czekania, a do sali VIP - telefonik, przychodzi gostek, otwiera drzwi na kod, zaprasza, obsługa od ręki. W tej drugiej sali siedziało z 10 osób. Znam tam z połowę ludzi, wielu się nawet do zamiatania ulicy średnio nadaje, no ale to członkowie i działacze PSL. Całe szczęście na sali obsługi były osoby kompetentne i pracowite, więc wszystko szło sprawnie. Jak jeździłem z ojcem do innego powiatu, to znał tam kierownika. Szedł do niego, jak kolejka wychodziła z budynku, zaraz rzucali do obsługi więcej. Niestety, kierownik nie był "z tej" opcji i już tam nie pracuje, a kolejki nawet do rejestracji zwierząt stoją, już o porze skłądania wniosków nie wspomnę. Nie byłem tam już z 5 lat (w Zamościu), coś się zmieniło na lepsze ?

Opublikowano

Wiadomo z jakiego powiatu ostał się ten kierownik w mazowieckim? Bo według moich info to nikt nie został z mazowieckiego.

Druga sprawa według mojej wiedzy co do tych 3 miesięcznych wypowiedzeń to ta sytuacja nie do tyczny naszych kierowników bo to podchodzi pod zwolnienia grupowe i nie dostaną pensji za trzy miesiące. Podobno właśnie zupełnie nic z dnia na dzień do widzenia.

Następna sprawa mocno ciekawa co teraz będzie dalej? Kim oni zastąpią tych kierowników trzeba mieć trochę pojęcia o tej robocie całkowicie zielonej osoby nie postawią na ich miejsce.

Trzecia sprawa reszta pracowników też dostanie wymówienia?

Kolejny temat to musi być kierownik aby zatwierdzał i wysyłał zmiany w systemie. A kto to teraz będzie robił?

Można się z wypłatami na miesiąc czasu pożegnać.

Ciekawe czy dziś w wiadomościach o tym powiedzą bo jak narazie to o problemach rolników nic nie mówią.

Uwazam ze dopoki nie powalają nowych kierowników to zastępcy zostaną i naczelnicy wydziałów.

Czesc nowych kierowników moze zostać z pracownikow obecnie pracujacych w agencji. Czesc pewnie przyjdzie zewnątrz.

od czego są koledzy czy kolezanki z pracy którzy podpowiedzą co mozna podpisywać a co nie. Z rok zejdzie aby sie mogli wdrożyć.

Potem odwołają zastępców i powalają nowych swoich zastępców.

Na końcu lub miedzy czasie naczelnicy poleca ze stanowisk.

Pytalas o pracownikow. Myślę ze z BP nie będą leciec, ktoś musi robić czarna robote, predzej poleca z oddziałów.

najwięcej poleci jak będzie restrukturyzacja tych agencji.

Opublikowano

Czy góra się zmienia czy nie to reszta pracuje. Myślałem że jestem już po kontroli (sąsiad widział ich końcem grudnia na polu) i coraz bliżej do sfinalizowania dopłat, a tutaj przed południem telefon. Przedstawił się miło, jako pracownik agencji wojewódzkiej zajmujący się moją sprawą, z prośbą czy był bym w stanie podjechać ciągnikiem i go wyciągnąć, bo autko w błocie utkwiło ;) . Niestety pojechał kolega, bo ja nie mogłem i jemu wiele nie powiedział, potwierdził tylko tyle, że ustalają powierzchnię PEG (jak wcześniej pisałem, u mnie z racji, że zaorałem ugór wartość peg miałem 0 ).

Opublikowano

problem w tym że kierownicy nie mieli umowy o pracę tylko tak zwane jedno dniowe powołanie na stanowisko.

No właśnie jest dokładnie tak jak koleżanka napisała. Są powołani na stanowisko, żadnej zwykłej umowy o prace nie mają. Tylko się zastanawiam jak wygląda kwestia odpraw?

Opublikowano

Czy góra się zmienia czy nie to reszta pracuje. Myślałem że jestem już po kontroli (sąsiad widział ich końcem grudnia na polu) i coraz bliżej do sfinalizowania dopłat, a tutaj przed południem telefon. Przedstawił się miło, jako pracownik agencji wojewódzkiej zajmujący się moją sprawą, z prośbą czy był bym w stanie podjechać ciągnikiem i go wyciągnąć, bo autko w błocie utkwiło ;) . Niestety pojechał kolega, bo ja nie mogłem i jemu wiele nie powiedział, potwierdził tylko tyle, że ustalają powierzchnię PEG (jak wcześniej pisałem, u mnie z racji, że zaorałem ugór wartość peg miałem 0 ).

No faktycznie, gdy by pojechał sam zainteresowany to jeszcze by mu powiedzieli że mają buty powyżej kostek :D

Opublikowano

Wczoraj wstawilo 25 kierowników z mazowieckiego 24 z nich odwołano a jeden na własną prośbę zostal odwołany(sierpce). Reszta 12 nie wstawiła na naradę, z jakiś przyczyn. Dostana listownie odwołania.odwolani losice,maków, mlawa, nowodworskie,ostrów,otwock,plonsk,plock,pruszkow,przasnyz, pultusk, siedlce, sokolow,Wawa zach,qegeow,wolomin,wyszkow
Węgrów,wolomin,wyszkow,zuromin,zyrardow

Opublikowano

Sąsiad chyba dostał jakąś dopłatę, bo belki dzisiaj kupił, kredytów to on nie bierze a z mleka na pewno nie uzbierał. U niego 36 ha zielonego+ bydło.
Tak patrzę to chyba spadło temp, bo już niewielu to pisze?

Opublikowano

Dziś byłem w ARIMR bo niezgodności jakieś z obszarem do ONW i nie jest źle bo na stole widziałem około 200 decyzji (5cm kartek). Nic nie pytałem bo nastawienie słabe tej Pani więc odpuściłem.. Sam nic tylko zaliczka 25ha plus RS