Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jaka jest stawka ONW bo może to nie jest zaliczka bo na stronie agencij pisze że zaliczki otrzymająci którzy nie zostali objęci kontrolami na miejscu i do których nie mają zastosowania zmniejszenia a ja miałem dwie kontrole w tym roku

Opublikowano

Czy dostał ktoś zaliczkę dopłat jednocześnie uczestnicząc w programie rolnośrodowiskowym? Pytałem się o zaliczkę w BP i powiedzieli że nie dostanę bokjestem w RŚ

ku wielkiemu zaskoczeniu zaliczka na koncie a RŚ pakiet też mam i decyzja jest o przyznaniu płatności a końca roku kasa za to ma być.

Opublikowano

siemka wszystkim jestem młodym rolnikiem wniosek składałem pierwszy raz w tym roku nie miałem żadnej kontroli ani nic tylko problem z tym że gdy ojciec składał jeszcze na siebie wnioski o dopłaty nie miał scalonych działek i gdy mi przekazywal gospodarstwo geodezja je scalila i w arima musiałem podać scalone działki wraz z załącznikiem z geodezji o scalonych działkach jak myślicie ? będzie to miało wpływ na wypłatę zaliczki ??? i czy może jest ktoś w podobnej sytuacji i czy dostał zaliczkę w takiej sytuacji czy nie bo ja jak narazie nic nie dostałem żadnej zaliczki

Opublikowano

A może jednak działa ten system. Tylko walą taką ściemę że nie działa bo mogą mieć inny powód żeby wypłacić kasę jak najpóźniej się da. Podejrzana sprawa moim zdaniem z tym systemem i wypłata dopłat. 

Też nie wiem jak oni tam działają. Mama dostała już RŚ i dzisiaj zaliczkę. Ja byłem się pytać o swoje dopłaty w powiatówce to obszarowe nie naliczone tak samo jak RŚ. O tych drugich to mi tylko powiedziano że dopiero po 7 grudnia zaczną naliczać bo właśnie system nie działa a ci co weszli w program w 2012 roku i później mają mieć naliczone w nowym systemie. Dlatego ci co weszli wcześniej mają już naliczone.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

siemka wszystkim jestem młodym rolnikiem wniosek składałem pierwszy raz w tym roku nie miałem żadnej kontroli ani nic tylko problem z tym że gdy ojciec składał jeszcze na siebie wnioski o dopłaty nie miał scalonych działek i gdy mi przekazywal gospodarstwo geodezja je scalila i w arima musiałem podać scalone działki wraz z załącznikiem z geodezji o scalonych działkach jak myślicie ? będzie to miało wpływ na wypłatę zaliczki ??? i czy może jest ktoś w podobnej sytuacji i czy dostał zaliczkę w takiej sytuacji czy nie bo ja jak narazie nic nie dostałem żadnej zaliczki

na swoim przykładzie wiem ze scalenie działek nie ma wpływu na wypłate, w tamtym roku miałem jeszcze po staremu, w tym podałem juz scalone i zaliczke dostałem, choc wolałbym dostac normalnie wszystko razem bez zadnych zaliczek

Opublikowano (edytowane)

Aha, no to ok. Ogólnie też wolę całość, ale pewnie jak do tej pory nie dostałem, to pewnie już nie dostanę, więc w sumie lajt. Dzięki za odp.

Nie cytuj poprzedniego posta.

P.S. Interpunkcja pytała się o Ciebie...

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

Kurde jak to jest bo w poleceniu przelewu pisze " zaliczka jpo3. 418,63zł; P dodat. 1036, 39zł." Składałem na 15 ha z małym groszem(kilka arów). Na konto wpłynęło  ok    4 445zł. I próbowałem liczyć i nie wiadomo jak ,bo ani tak ani tak nie pasuje... licząc po 50% jpo i p.dodat wychodzi że powinno być troszkę więcej. Wyjaśni ktoś jak to liczą?. ONW raczej osobno wpływa nie? Mi jeszcze nie wpłynęło. W tym roku pierwszy raz składałem na więcej działek i jeszcze onw niema a zaliczka już jest. Znajomemu który zawsze dostawał w tym samym czasie co ja już dawno onw wpłynęło a u mnie cisza . 

Opublikowano

Zaliczkę dostajesz z płatności obszarowej, płatności dodatkowej, płatności do roślin wysokobiałkowych oraz płatności do owoców miękkich. Policz sobie jakie miałeś poszczególne powierzchnie. Musi się zgadzać. 

Opublikowano

Kurde jak to jest bo w poleceniu przelewu pisze " zaliczka jpo3. 418,63zł; P dodat. 1036, 39zł." Składałem na 15 ha z małym groszem(kilka arów). Na konto wpłynęło  ok    4 445zł. I próbowałem liczyć i nie wiadomo jak ,bo ani tak ani tak nie pasuje... licząc po 50% jpo i p.dodat wychodzi że powinno być troszkę więcej. Wyjaśni ktoś jak to liczą?. ONW raczej osobno wpływa nie? Mi jeszcze nie wpłynęło. W tym roku pierwszy raz składałem na więcej działek i jeszcze onw niema a zaliczka już jest. Znajomemu który zawsze dostawał w tym samym czasie co ja już dawno onw wpłynęło a u mnie cisza . 

jak ty to liczysz  ja liczyłem  i wychodzi że masz dobrze pi razy drzwi przyjąłem że zgłaszałeś 15.2 ha

Opublikowano (edytowane)

Witajcie. Wczoraj wpłynęła zaliczka JPO, PD, WB. RŚ i ONW na razie brak... Dolnośląskie, jeśli ktoś ciekaw  ;)

Cover- zgadza się, wyszło że JPO masz do 15,07 ha, Dodatkową do 12,07 ha, pamiętaj że do pierwszych trzech ha Dodatkowa nie przysługuje...

Edytowane przez Bobbi
Opublikowano

Może zapomniał, że płatność dodatkowa nie przysługuje do pierwszych 3 ha.

Opublikowano

Opropo zaliczek. Czekam na ONW, nie będę ukrywał, że potrzebuje trochę gotóki. A wyczytałem, że te zaliczki wypłacane do 1 hgrudnia. Czy mogę spodziewać sie ich w poniedziałek lub wtorek?

Opublikowano

u mnie do 48 ha, rś, wysokobiałkowe, przyszło 14tys... 30%? ciekawe....

Ludzie ogarnijcie się, zacznijcie czytać, myśleć i liczyć.  Na każdej stronie ktoś tłumaczy jakich płatności dotyczą zaliczki a Wy swoje.

To już staje się nudne jak każdy najpierw biadoli, że nie dostał zaliczki, a jak już dostanie to za mało bo nie wychodzi mu 50%

:wacko:

Dostałeś 50% z JPO i 50% z płatności dodatkowej. Nic mniej i nic więcej. Wszystko zgodnie z założeniami.

Opublikowano

Witam. Właśnie dostałem zaliczkę dopłat. Wszystko zgadza się praktycznie co do złotówki, oprócz PWB czyli wysoko białkowych. Zadeklarowałem 3,85 ha a wpłynęło tylko 365,03 czyli za 1,73ha. Całkowicie zostały pominięte dwie działki. Miał ktoś podobny problem. Dodam że JPO i P zgadzają się z tym co deklarowałem.