Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam zamiar kupić zbiornik wannowy czy ktoś mi powie czy chłodzi on całą powierzchnią ??? czy tylko do jakiejś wysokości bo mam 20letni japy 550l i tam chłodzi tylko dno

Opublikowano

Nasmarowane dobrze? Nowe są więc muszą się dopasować. Być może zbyt mały luz powoduje zwiększony hałas.

Opublikowano

Witam jak może być przyczyna częstego psucia się czujnika temperatury , posiadam regulator temperatury SMT-3. Może serwis montuje mi jakieś badziewie wiec prosił bym o namiary na porządny czujnik .

Opublikowano

Witam forumowiczów :) 

Mam problem z sterownikiem smt-05    ustawiony jest on na temperaturę 3.5 stopnia a schładza prawie do zera , wcześniej nie było z tym problemów  . Wyskakuje również  błąd "PPP"  ,który sygnalizuję przekroczenie zadanej temperatury . Spotkał się ktoś z czymś takim ? Zbiornik 1000 L  a na udój jest coś koło 200 litrów  ,gdy mleko jest ciepłe zbiornik w normalnym tempie schładza mleko . Spotkał się ktoś z takim problemem ?

Opublikowano

Miałem wetholms nie polecam strasznie długo schładzał a wszystko było ok freon itp Wymieniłem go i czas schładzania o połowę krótszy .

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich.

Jestem tu nowy i nie mogłem znaleźć odpowiedniego forum więc spytam się tu. Dostałem dzisiaj z mleczarni informacje że muszę do 14 marca zarejestrować schładzalnik mleka w necie jak mam agregat który ma więcej niż 3 kg czynnika chłodzącego. I tu jest moje pytanie czy ktoś już to robił i jak sytuacja wygląda jak ja swój kupiłem używany 8 lat temu od gościa co je ściąga z zachodu europy. Baniak jest firmy Melatte 650litry a agregat ma wsadzony od 1000 lub 1200 i na nim nie ma żadnej tabliczki znamionowej czy wybitych numerów, i jak teraz mam stwierdzić ile on ma tego czynnika chłodzącego. Pewnie będę musiał wezwać majstra?

Proszę  o porady ponieważ czas nagli, a jak będę musiał  wzywać speca to może trochę zejść.

Edytowane przez mistsz
Opublikowano

Przeczytaj jedną czy dwie ostatnie strony tematu cena mleka. Tam napisałem jak wygląda sprawa ze starymi schładzalnikami. W alfalaval 1000 l.wchodzi trochę ponad kilogram a w japy 1030 trochę ponad 2 kg.

Opublikowano

do tanka serap 2060l wchodzi 2,5 kg. tak jest wybite na tabliczce

Opublikowano

jestem po wymianie otwartego  na cysterne samomyjaca 6000l na dwa agregaty serap''' jaka jest zasada mycia czy zaraz po odbiorze mleka czy czekak az temp otoczenia sie wyrówna

i drugie ILE i jak stosowac plyny co drugi dzien na przemian kwasny /zasadowy czy caly czas zasadowym

i moje zaniepokojenie na jednym z agregatow na tz zaworze mosieznym podczas chlodzenia  gromadzi sie brylka lodu a drugi jest suchy czy to jest zwiazane z niedostateczna iloscia gazu ? prosze o odpowiedz

Opublikowano

Witam. Jaki powinien byc odstęp w czasie włączania się samego mieszadła i na ile powinno się załączać? Mam ustawione co 15min i 2 pracy. Miałem wymieniona sprężarkę na nowa i od tego czasu obserwuje ze na ściankach zbiornika osadzaja się grudki tłuszczu z mleka. Nie ma ich wiele ale sa. Co może byc przyczyna?

Opublikowano

Ja w Japy mam też ustawione na co 15 minut i miesza przez 2 minuty . Takie jest ustawienie fabryczne bynajmniej tak jest napisane w instrukcji .Z grudkami - to może zadzwoń do tego co wymieniał Ci tą sprężarkę może miał taki przypadek .

Opublikowano

Witam jak myślicie ile może stać mleko w konwiach schłodzone do 4st? W pomieszczeniu temp ok 5 stopni mleko odbiera 2-4 w nocy ostatni raz mieszam przed snem ok północy, nie zbierze się śmietana na wierzchu? Zbiornik dogadany czeka na zamianę, ale wanna i nie mieści się jestem w trakcie przeróbki drugiego pomieszczenia i ścianka do rozwałki, zejdzie jeszcze kilka dni.
Gra warta świeczki czy lać mleko cielakom? Na razie bakterie nie wzrosły, ale czy parametrów nie popsuje nie mieszane?

Opublikowano

Taki że nie mieszane robi się ta warstwa "śmietany" i ona zawiera sporo tłuszczu więc trochę parametry spadną ale nie do takiego stopnia by opłacało sie dawać mleko cielakom jak preparat wychodzi 40-60 gr za litr

Opublikowano

Właśnie tak robię, pod koniec zlewam wychłodzone i stoi.
Ok zobaczymy jeszcze kilka dni może nie będzie tragedii. Dzięki za odp ;)
200-300L większy by wszedł, ale nie ma sensu za pół roku znowu wymieniać tym bardziej, że chce żywieniowca krówkom zprezentować...

Opublikowano

Witam, mam problem ze schładzalnikiem de laval 500l sam przestaje mi chłodzić, mieszadło się kręci ale nie chłodzi, wybija zabezpieczenie niby termik od sprężarki zresetuje 2-3 razy i dobrze później już chłodzi i dzieje się tak po odbiorze tj w czasie pierwszego udoju, może macie jakieś pomysły?

Opublikowano

Pierwszy udój zawsze najdłużej chłodzi więc zapewne jakiś stycznik czy coś innego się przegrzewa ale co dokładnie to ciężko stwierdzić, może być dużo różnych rzeczy popsute

Opublikowano

Ja kilka razy w starym wymienialem czujnik zaniku fazy, 40zł i niby jak coś nie tak z prądem (chwilami za slaby) to właśnie on się przepala...
Objawy były podobne jak długo chodził to się wylaczal, mieszadło chodziło, mleko nie schłodzone. Jeśli będzie coś z nim nie tak to od razu zauważysz bo będzie obudowa przysmalona

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez KTJW
      Witam, chciałbym wybudować oborę na krowy mleczne i pojawił się temat hali łukowej/namiotowej. Ale pojawiło się kilka niejasności. Jak wygląda sprawa skraplania w takiej hali, zdaję sobie sprawę że będzie się skraplać ale czy będzie kapać czy może spływać po plandece? Czy to będzie bardzo negatywnie wpływać na krowy? Czy w lato nie zrobi się tam sauna, jak jedna ściana i szczyty będą otwarte? Może ktoś użytkuje taką hale i chciałby się podzielić odczuciami.
    • Przez bartekb6
      Witam. Chcę założyć dojarek przewodowa na 30 sztuk. Dojarka oczywiście używana rury nowe. Cztery aparaty udojowe. Co doradzicie bo każda firma zajmująca się montażem ma odmienne zdanie jeśli chodzi o rury tzn czy zakładać rury mleczne 40 czy 52.mm? Oraz rury podciśnienia maja być 5/4 czy 1.5 (półtora cala)? Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedz
    • Przez LUKASZ1455XL
      Witam mam 30 hektarów młodego lasu 6-7 letni i muszę go przeciąć i chcę kupić rębak i nie wiem czy mi będzie i się opłacało czy lepiej te gałęzie zostawić. Albo gdzieś to indziej sprzedać czy to się opłaca. Pozdrawiam
    • Przez Matti
      Planuje wykończeni obory uwięziowej w następujący sposób: krowy na matach legowiskowych bez słomy, a podłoga za stanowiskiem rusztowa. Jak oceniacie ten pomysł? Czy krowy będą się na nich dobrze czuły? Może też z was wie, czy takie rozwiązanie spełnia wymogi weterynaryjne dotyczące dobrostanu zwierząt?
      Czy na samych matach krowy nie będą miały otarć i odparzeń? Dla mnie takie rozwiązanie jest bardzo korzystne ze względu na niedobory słomy po zwiększeniu zasiewów roślinami pastewnymi, a w okolicy są 2 typy rolników: zajmujący się produkcja roślinną i zwierzęcą i oni sami potrzebują słomę, albo uprawiający dopłaty, u których jest słomy jest 1 bela/ha - szkoda paliwa. Wydaje mi się też, że tańszy sposób utrzymania brak nakładów na zbiór słomy i ścielenie, a także mam już sprzęt do usuwania gnojowicy. Jak widać teoria wygląda dobrze, a może ktoś wie jak będzie wyglądać praktyka?
    • Przez Wojtix92
      Witam , stoję przed zakupem śrutownika / gniotownika na nie wielkie gospodarstwo bydła plus trzoda , i moje pytanie czy warto kupić ten nowy , może ktoś ma jakieś opinie , pozdrawiam 

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v