Skocz do zawartości

bialy2005
Czego dotyczy dyskusja?

To jest test automatycznego opisu dyskusji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Tomek90 napisał:

Ja 15-20t 

Nie to nie dawka. Na słabym stanowisku byś długo nie ujechał 

6 godzin temu, mx_racer napisał:

Nie nie mam czegoś takiego. Normalny rozsiewacz a co w tym dziwnego. Maska w c360 jest na wysokości nie więcej jak 1.5m. W taką kukurydzę bez problemu się wjedzie nie robiąc szkód. Nie rozumiem co ma łamac tą kukurydzę traktor czy rozsiewacz?

Choćby nawóz będzie niszczył liście 

Opublikowano

Stosuje ktoś mocznik i saletrzak przedsiewnie ?. Mam dziwne wrażenie, że tej wiosny sam mocznik to kiepski pomysł. U mnie póki nie przyszło ciepło to qq wyglądała jakby nic nie posiał, dopiero po odżywkach i tym cieple ruszyła, koloru też dostała. Tak jakby posiał saletrzaku trochę to miała by na start szybko dostępny azot, robił tak ktoś kiedyś ?

Opublikowano
39 minut temu, ThePerkins napisał:

Stosuje ktoś mocznik i saletrzak przedsiewnie ?. Mam dziwne wrażenie, że tej wiosny sam mocznik to kiepski pomysł. U mnie póki nie przyszło ciepło to qq wyglądała jakby nic nie posiał, dopiero po odżywkach i tym cieple ruszyła, koloru też dostała. Tak jakby posiał saletrzaku trochę to miała by na start szybko dostępny azot, robił tak ktoś kiedyś ?

Gość który mi sieje daje saletrzak z polifoska 6 miesza i daje w podsiewacz i fakt kuku ma najciemniejszą ze wszystkich sam dałem 240kg mocznika pod agregat i jakoś bez rewelacji 

Opublikowano

z ziarna ciągnie chyba do 4 liścia, brak możliwości rozlewania rsm. Właśnie z kimś tam rozmawiałem i też że qq najlepsza na saletrzaku.

Dodatkowo trzeba brać pod uwagę zakwaszenie gleby mocznikiem :/

Opublikowano
19 minut temu, ThePerkins napisał:

Dodatkowo trzeba brać pod uwagę zakwaszenie gleby mocznikiem :/

ale ono nie jest takie trwałe wbrew pozorom. Wydaje mi się, że pH skacze w dół, ale potem wraca do poprzednich wartości. Przynajmniej jak się bada prostym urządzeniem. 

5 minut temu, ThePerkins napisał:

To tak czy tak trzeba, gorzej martwi mnie powolny start na samym moczniku

Polidap w podsiewacz i coś azotu na start dostanie.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 25.06.2023 o 22:43, michalcium napisał:

Nigdzie nie napisałem że kukurydza sypie jak ma 4 metry.

dałem przykład a ty napisałeś Mamy prawie lipiec a Ty jeszcze w kukurydzę dasz radę wjechać i celujesz w 15 ton? a z tego korelacji żadnej

Opublikowano
3 godziny temu, maniekc360 napisał:

Albo RSM, albo saletrzak i mocznik w momencie siewu. Kolejna opcja to pół dawki mocznika rozsypać kilka tygodni wcześniej, a pół przed siewem.  Ja mieszam saletrzak z mocznikiem.

Piszą żeby nie mieszac azotowych

Opublikowano
15 godzin temu, maniekc360 napisał:

Ja bym dał max 150 kg mocznika. 300 to dawał bym ale bez obornika. Na początku dawałem nawet 200kg czystego azotu, ale to było przesadnie. Długi badyl i stosunkowo mała kolba. Już 2 sezon zmniejszam, najpierw do 176, a w tym do 160, a na niektórych działkach nawet 130 na próbę, ale za to dolistnie idzie cynk.

Ja na kiszonkę uprawiam.

Uważam że najlepszy azot dla kukurydzy to ten z mocznika. Saletra saletrzak to jak brak mocznika. Ja stosuje wszystko przedsiewnie i zależy mi na tym by działał długo. Ten z inhibitorem trzeba ze dwa cztery tygodnie rozsiać  wcześniej przed siewem. Nawet lepiej bo można to połączyć z  NPK lub solą i uprawek mniej. Na start jak już będzie potrzebny to będzie jakaś część dostępna dla roślin. Do tego idzie przeważnie fosforan w podsiewacz to i azot z niego też będzie działać. I starczy. Ważniejsza jest zapas N na kwitnienie, formowanie kolby. Liczy się efekt finalny a nie jak rośliny na starcie się prezentują. Sąsiad ma zawsze najpiękniejszą kukurydzę na starcie. Piękną, gęstą, ciemnozieloną na początku. Szybko jednak zaczyna marnieć, żółknie zatrzymuje się we wzroście i ostatecznie nie wykształca kolby. Na start papu starcza a później brakuje.

Opublikowano

Proponuję poczytać o inhibitorach i to niezależne badania a inhibitor nierówny inhibitorowi a już marzenia i przedłużeniu działania mocznika to totalne nieporozumienie -ograniczenie strat w niesprzyjających warunkach ok ma znaczenie ale ta cała reszta to bajki

Opublikowano
1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

Ja na kiszonkę uprawiam.

Uważam że najlepszy azot dla kukurydzy to ten z mocznika. Saletra saletrzak to jak brak mocznika. Ja stosuje wszystko przedsiewnie i zależy mi na tym by działał długo. Ten z inhibitorem trzeba ze dwa cztery tygodnie rozsiać  wcześniej przed siewem. Nawet lepiej bo można to połączyć z  NPK lub solą i uprawek mniej. Na start jak już będzie potrzebny to będzie jakaś część dostępna dla roślin. Do tego idzie przeważnie fosforan w podsiewacz to i azot z niego też będzie działać. I starczy. Ważniejsza jest zapas N na kwitnienie, formowanie kolby. Liczy się efekt finalny a nie jak rośliny na starcie się prezentują. Sąsiad ma zawsze najpiękniejszą kukurydzę na starcie. Piękną, gęstą, ciemnozieloną na początku. Szybko jednak zaczyna marnieć, żółknie zatrzymuje się we wzroście i ostatecznie nie wykształca kolby. Na start papu starcza a później brakuje.

Każdy ma jakieś swoje spostrzeżenia i praktyki. U mnie 300kg mocznika przed siewem się nie sprawdzało.

Opublikowano
4 godziny temu, Troker1979 napisał:

Ja na kiszonkę uprawiam.

Ja w tym roku pierwszy raz na saletrze nawożenie N oparte i jak narazie idzie jak burza kiszonkowa łapie miejscami 2m ziarniwka w granicach 1,5m kolor ma super a dalej zobaczymy. Co do czasu działania azotu z saletry uwierz na słowo że saletra stosowana w pszenicy max maj działa jeszcze jesienią na poplony siane po zbiorach pszenicy.

Opublikowano (edytowane)

To jest jeszcze nadzieja że te 250 kg co dałem na trawy podziała. Przez suszę jakiej za mojego życia na Mazurach nie było/nie pamiętam to na odrosty(jak już to nie umarło na ten sezon) może zadziała bo do tej pory nie było po co sypać na drugi pokos,wypas.

Edytowane przez Troker1979
Opublikowano
Takie liście to objawy niedoboru jakiego składnika?
W podsiewacz poszło 150 kg/ha salmagu, a pod talerzowke około 30 t/ha obornika.
Dodam że placami takie coś występuje. pH w okolicach 6-6,5

qq_.jpg