Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U siebie w okolicy też widziałem kukurydzę na 17t 33% wilgotności z ha, ale to już takie typowe nawożenie na rekord, i w normalnym polu można się na tym przejechać, szczególnie w takim roku jak teraz, gdzie nawozy kosztują dużo w porównaniu z obecną ceną suchej kukurydzy. Może się okazać, ze nakłady pójdą duże, a nawet lekko przesuszy i będziemy na minus ... Ale kluczem przy "rekordach" są badania gleby, a nie nawożenie na oko, u jacusia od razu widać od groma azotu a mało fosforu i potasu ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

Z tą wodą to są prze jaja. Mam w odległości 300 m dwie działki. Ta na górce(jakiś metr wyżej niż ta druga działka) dała właśnie 12t, a ta niższa dała 7t. Niższa działka ciężka gleba, ale podłoże żwir, a ta na górce średnia/lekka gleba, podłoże chyba musi być gliniaste albo ilaste. Na jednej działce uschła kukurydza w sierpniu, a na drugiej rekord:)

Opublikowano (edytowane)

kto na ziarno siał lub bedzie sial teraz kws ronaldinio , ja teraz sieje ile z 14 na mokro da sie jej wyciagnac 3 4 klasa , obornik , polifoska 6 300 kg , po burakach liscie zostaly i 300 kg saletrzaku 

Edytowane przez warchest
Opublikowano
8 godzin temu, yacenty napisał:

poczytaj ze zrozumieniem to pierwsze.

Po drugie ile N, ile P, ile K potrzebuje kukurydza dla plonu 12t mokrej?

a ile jest w glebie npk -robiles badania na zasobnosc gleby ?? nic rosliny nie pobieraja ?

slowo klucz -pokazy, 

kosili poszczegolne odmiany i wazyli od razu-czy tak jak raz widzialem pisali na tablicach przewidywany plon 😂, wtedy mielismy ubaw widzac te rekordy..

5 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

U siebie w okolicy też widziałem kukurydzę na 17t 33% wilgotności z ha, ale to już takie typowe nawożenie na rekord, i w normalnym polu można się na tym przejechać, szczególnie w takim roku jak teraz, gdzie nawozy kosztują dużo w porównaniu z obecną ceną suchej kukurydzy. Może się okazać, ze nakłady pójdą duże, a nawet lekko przesuszy i będziemy na minus ... Ale kluczem przy "rekordach" są badania gleby, a nie nawożenie na oko, u jacusia od razu widać od groma azotu a mało fosforu i potasu ...

a o  tym jaka mam zasobnosc gleby to snilo ci sie w nocy ??? 

3 godziny temu, warchest napisał:

kto na ziarno siał lub bedzie sial teraz kws ronaldinio , ja teraz sieje ile z 14 na mokro da sie jej wyciagnac 3 4 klasa , obornik , polifoska 6 300 kg , po burakach liscie zostaly i 300 kg saletrzaku 

na af to spokojnie 20 ton wyciagniesz-szczegolnie gdy rok bedzie suchy i upaly beda cale lato  🤣

Opublikowano

Jeden gość który kupił ode mnie pług mówił że sieję już kilka lat ricardinio i ronaldlinio bo mu najlepiej wychodzi. W lichym roku 7-8 t morkej, w pasownym nawet 12-13. U mnie odmiany z kws 2t mniej niż te z mas'a

Opublikowano

U nas też taka moda była że po 300kg polidapu w podsiewacz a teraz to nawet nie wiem jak sieją.   Pod ziarnówkę dałem 250kg mocznika i soli i 100-150 kg fosforanu w podsiewacz ( zależy jak wyjdzie xD ), a ile się zbierze to pogoda pokaże :/ . Zasobności nie znam bo nowa działka a jeszcze badania nie doszły :/ . 

Opublikowano
43 minuty temu, ThePerkins napisał:

U nas też taka moda była że po 300kg polidapu w podsiewacz a teraz to nawet nie wiem jak sieją.   Pod ziarnówkę dałem 250kg mocznika i soli i 100-150 kg fosforanu w podsiewacz ( zależy jak wyjdzie xD ), a ile się zbierze to pogoda pokaże :/ . Zasobności nie znam bo nowa działka a jeszcze badania nie doszły :/ . 

ja dałem 400kg/h saletry 34% i w podsiewacz 150 Polifoski 6, niby deszczowy rok się szykuje to może coś będzie z tego :D 

Opublikowano

Panowie siejecie już czy czekacie bo zimno? Mam pole przygotowane, na jutro umówionego usługodawcę ale zimno jak cholera i nie wiem czy go nie odwołać... Nasiona mam wszystko dent a ponoć on nie lubi zimna. Ziemia lekka przeważnie 5 klasa

Opublikowano

Ja jutro sieję ,fakt zimno ,ale ma się ocieplić . Co do nasion typu dent czy flint ,ostatnio słuchałam doradcy ,że dent wcale nie jest wrażliwszy na chłody niż flint  ... to mit.

Kukurydza nie lubi zimna i z siewem faktycznie nie ma co się spieszyć ,ale koniec maja to już raczej optymalny termin. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Meg5 napisał:

Ja jutro sieję ,fakt zimno ,ale ma się ocieplić . Co do nasion typu dent czy flint ,ostatnio słuchałam doradcy ,że dent wcale nie jest wrażliwszy na chłody niż flint  ... to mit.

Kukurydza nie lubi zimna i z siewem faktycznie nie ma co się spieszyć ,ale koniec maja to już raczej optymalny termin. 

Chyba o koniec kwietnia Ci jednak chodziło z tym optimum😋

Opublikowano

Witam, dosyć ciekawa sprawa, w podsiewacz pod kukurydzę nie idzie nic, w zeszłym roku wapno i polifoska więc na ryzyko, temat azotu- ile realnie n potrzebuje kukurydza? Sytuacja z azotowym jest bardzo kiepska, dostępność , brak czasu itd, tragedia w skrócie. Teraz zostaje mi jakaś dawka saletry 150 kg/ ha w fazie 3 liści, fajnie jednak działa połączenie roztworu mocznika i siarczanu magnezu + molibden, co myślicie jakby stosować 15% roztwór do oprysku w niewielkich odstępach czasowych? teoretycznie podają w zbożach dopuszczalne 10 kg na 100 l, więc w opryskiwaczu np 400 l dawka robi się razy 4, ale nie jest to zbyt bezpieczne więc zmniejszył bym dawkę, ale zwiekszył częstotliwość zabiegów. Pomysł szalony plon który pokryje koszty, co o tym uważacie? 

Opublikowano
Przed chwilą, jaco512 napisał:

W kukurydzy 6-8% to max, łatwo można spalić liście. Łatwiej dać azot pogłównie przed deszczem niż robić kilka dolistnych zabiegów.

oczywiście , łatwiej i lepiej. ale nie mam możliwości transportu jakiegokolwiek azotu prawie 40 km od domu ani rozwiezienia go tam, okolicze firmy nic nie mają, stąd wpadłem na pomysł że 10% stężenie mocznika z siarczanem i molibdenem, dajmy na to w 4 zabiegach coś by dało.