Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, karolr2 napisał:

Sam lumax wystarczy na wilgotna ziemię i najlepiej odrazu po sianiu.

Mogę kupić pomiot 80zl tona 26tx80=2100

Działka to nowa dzierżawa 3ha. Do tej pory zostało wysiane wapno i talerzowanie. Zastanawiam się gdybym dał ten pomiot to jakie jeszcze trzeba by wykonać nawożenie. A może lepiej zrezygnować z pomiotu i na to konto kupić polifoski?

Wydaje mi się że drogo ten pomiot

Opublikowano

Działka to nowa dzierżawa 3ha. Do tej pory zostało wysiane wapno i talerzowanie. Zastanawiam się gdybym dał ten pomiot to jakie jeszcze trzeba by wykonać nawożenie. A może lepiej zrezygnować z pomiotu i na to konto kupić polifoski?

Przy 24t/ha dostarczasz tyle składników:Screenshot_2021-12-13-07-51-02-956_com.google.android_apps_docs.editors.sheets.jpg.45f4bc464daaa253fe9cb6516c6d8854.jpg

Jak już jesteśmy przy opryskach to jaki lepszy: przedwschodowy czy po? Chwastów wieloletnich brak. Od 2 lat było uprawiane tylko ozime a wcześniej ziemniaki w których występowała tzw. jarmucha 

Przy 24t/ha dostarczasz tyle składników:Screenshot_2021-12-13-07-51-02-956_com.google.android_apps_docs.editors.sheets.jpg.45f4bc464daaa253fe9cb6516c6d8854.jpg

Jak już jesteśmy przy opryskach to jaki lepszy: przedwschodowy czy po? Chwastów wieloletnich brak. Od 2 lat było uprawiane tylko ozime a wcześniej ziemniaki w których występowała tzw. jarmucha 

• Root Admin
Opublikowano

Chwasty mam ogarnięte, ale ja przy doglebówkach zawsze się boje wilgotności. U nas ostatnio jest bardzo sucho, ale z drugiej strony ja już chyba z 5 lat nie siałem nic jarego.
Zobaczę jaka bedzie pogoda w dniu siewu, lumaxa mam na tyle ze moge zrobić 3.5l solo w dniu siewu. A jak bedzie sucho to zostawie na 3 liść i pójdzie z okrojonej dawce z niko.

20 minut temu, danielhaker napisał:

jeśli nie ma perzu to sam lumax przedwschodowo i nie musisz gnieść roślin swoim rozstawem

opryskiwacz już mam ogarniety na wąskich kołach :P kolega też chce spróbować kukurydzy to ja mu posieje, on mi popryska i wszyscy szczesliwi

Opublikowano

Idąc tropem podwyżek cen nawozów, przed chwilą zamówiłem opryski na kuku. W ubiegłych latach  było więcej środków dostępnych o tej porze. Ciekawe czy ceny pójdą 10-20% czy też wystrzelą w kosmos.

• Root Admin
Opublikowano

W tej chwili zależy gdzie kupujesz, sklepy online podniosły ceny zaje.... i wszystkiego niby braki, lokalne duże sklepy mają towar w normalnych cenach.
Mój najlepszy przykład to moddus. Online przespałem o tydzień i skoczył, znów nie pchnąłem zamówienia znów skoczył. Ostatnio gadamy z ojcem - zamawiam. Patrze 200-210zł litr. no nic, zamówiłem. Ale po 3 dniach zamówienie nie przyszło. Ojciec jechał po fakturę do Osadkowskiego za nawozy, pyta o modus a tu modus po 150zł :P zamiast kupować 7l, kupiliśmy 10.

Opublikowano

Z mojej wiedzy a siedzę w tym dość długo koncerny cenników zbytnio nie podniosły (podobnie jak nasiona QQ) jednak wszystko zależy od podejścia dystrybutorów -mają wolną rękę i na pewno będą się starać wspólnie windować ceny .Od sierpnia stany magazynowe (stary towar z wiosny ) podrożały w zależności od produktów od 10 do nawet 70% Ja kupiłem na kilka lat i mogą mi skoczyć (dobrze przechować i będzie ok) .Na magazynach niektórzy trzymają towar (lumax adengo )z nadzieją na kosmiczne podwyżki a pytając o dostępność odpowiedz brak.

Opublikowano

Ludzie kasy nie mieli na Saletrę latem po 1400 zł, a będą kupować topowe odmiany w zawyżonych cenach? I tak nie wykorzystają bez nawozu/ze zredukowanymi dawkami potencjału genetycznego. Jak ceny nasion i chemii wywindują za mocno to do łask wróci półintensywna uprawa jęczmienia jarego.

Opublikowano
20 godzin temu, yacenty napisał:

W tej chwili zależy gdzie kupujesz, sklepy online podniosły ceny zaje.... i wszystkiego niby braki, lokalne duże sklepy mają towar w normalnych cenach.
Mój najlepszy przykład to moddus. Online przespałem o tydzień i skoczył, znów nie pchnąłem zamówienia znów skoczył. Ostatnio gadamy z ojcem - zamawiam. Patrze 200-210zł litr. no nic, zamówiłem. Ale po 3 dniach zamówienie nie przyszło. Ojciec jechał po fakturę do Osadkowskiego za nawozy, pyta o modus a tu modus po 150zł :P zamiast kupować 7l, kupiliśmy 10.

Ja mam ulubiony jeden sklep internetowy, gdzie były stare ceny, ewentualnie jak czegoś nie ma to szukam onnline gdzie znajdę, lokalnie to już jakieś resztki kupuję. Nie mam dużych sieciówek blisko. Wszystko zależy od uczciwości firmy, ale za wiele ich nie ma.

Opublikowano

Co sądzicie o Lumax w dawce 2l i do tego nikosulfuronu  tak z 40g w czystego składnika w fazie 3-4 liści bo już niemam pomysłu czym by można  opryskać kukurydze w przyszłym sezonie . Jeśli ktoś ma sprawdzoną jakąś mieszankę lub jakiś konkretny środek to niech napisze . 

Opublikowano
2 godziny temu, GR_BENIU napisał:

Co sądzicie o Lumax w dawce 2l i do tego nikosulfuronu  tak z 40g w czystego składnika w fazie 3-4 liści bo już niemam pomysłu czym by można  opryskać kukurydze w przyszłym sezonie . Jeśli ktoś ma sprawdzoną jakąś mieszankę lub jakiś konkretny środek to niech napisze . 

Tezosar Extra box

Opublikowano
14 godzin temu, GR_BENIU napisał:

Stosowałem w ub r .Tylko lumaxa  dalem 2,5 litra.Pole czysciutkie.

Opublikowano

Odmiany tylko zagraniczne. A jakie to zależy w jakim rejonie Polski mieszkasz i jakie jeszcze zostały dostępne.

Nawożenie zależy jakie masz zasobności w glebie i jaki potencjał ma gleba. U mnie magnez jest tak wysoki że nie muszę go w ogóle dawać natomiast fosfor jest bardzo niski a potas niski lub średni. Jeśli chodzi o plon to w najlepszych latach oscyluje w granicach 9-10t i choćbym podwoił nawożenie to i tak więcej nie urośnie po mimo dostatku wody. Inni też w okolicy mają podobny plon. No chyba że po najlepszym przedplonie jakim są strączkowe to jest 11-12t suchej.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 20.12.2021 o 23:38, Lukasz1601 napisał:

A ja mam pytanie jaka odmiana zasiac na ziarno klasa ziemi 3 i 4.

Oraz jaki nawóz i jakie ilości polecacie? 

Przyznaje pierwszy raz będę aial kukurydzę na ziarno?

Ja też bede siał pierwszy raz 8 ha. Mam klasę III. Zastanawiam się nad nasionami i chyba wybiorę coś z palety LG lub Pionier z przewagą na LG.

Nawożenie już mam zaplanowane i dzisiaj wykupione 🙉🙉🙉

Przed siewem sól potasowa 200 kg

Podsiewacz polidap 130 kg

Po głównie 350 litrów RSM 30%

Edytowane przez CzarnyR1
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik8204 napisał:

Panowie co lepsze pod kukurydzę przedsiewnie rsm czy mocznik?

mocznik bo jak rsm rozlejesz żeby nie zrobić mijaków albo nakładek? no chyba że masz jakąś nawigacje. Ja stosuje rsm ale po siewie, wtedy mam fajnie rządki i wiem jak jechać na styk.

Opublikowano
rocco0987 napisał:

1 godzinę temu, Rolnik8204 napisał:

Panowie co lepsze pod kukurydzę przedsiewnie rsm czy mocznik?

mocznik bo jak rsm rozlejesz żeby nie zrobić mijaków albo nakładek? no chyba że masz jakąś nawigacje. Ja stosuje rsm ale po siewie, wtedy mam fajnie rządki i wiem jak jechać na styk.

A co nawozem nie zrobi mijakow i nakładek? Tak samo zrobi jak nie ma nawigacji jeszcze większe nakładki mu wyjdą lub mijaki.

• Like 1