Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marekfarmer
Opublikowano

Witam mam takie pytanie jak posieje mocznik na QQ pogłównie a nie będzie padać to czy QQ może się poparzyć od tego nawozu który może się rozpuści pod wpływem wilgoci z rosy ???

Gość marekfarmer
Opublikowano

Aha dzięki a do jakiej fazy rozwojowej QQ można dokarmiać ją dolistnie

Opublikowano

Do tej do której będziesz mógł wjechać ciągnikiem z opryskiwaczem tak by jej nie po uszkadzać.

Opublikowano

Panowie co myślicie o tym zabiegu, czy jutro rozsianie pogłównie mocznika na qq i następnego dnia dokarmianie jej dolistnie nie przypali jej albo nie zaszkodzi. mam trochę przebarwione na fioletowo liście tam gdzie było bardzo mokro. chce jej dac odżywke fosforową z mocznikiem siarczanem magnezu i chelatami co o tym sądzicie?

Opublikowano

Przedsiewnie wysiewalem mocznik, superfosfat i sol potasowa i na jednym polu wyszly paski, widac zle dobrane byly odleglosci, poniewaz nigdy nie bylo takich rzeczy a tu ewidentnie moj blad przy wysiewaniu...

Mialo byc wysiane 140 kg/h, ile wyszlo w jasnych a ile w ciemnych miejscach nie mam pojecia... Jaka dawka moczniku bylaby bezpieczna aby wysiac poglownie. ?

Dodam ze planuje dac odzywke z ekoplonu agro vite mikro + cynk w sobote lub poniedzialek.

Opublikowano

Przedsiewnie wysiewalem mocznik, superfosfat i sol potasowa i na jednym polu wyszly paski, widac zle dobrane byly odleglosci, poniewaz nigdy nie bylo takich rzeczy a tu ewidentnie moj blad przy wysiewaniu...

Mialo byc wysiane 140 kg/h, ile wyszlo w jasnych a ile w ciemnych miejscach nie mam pojecia... Jaka dawka moczniku bylaby bezpieczna aby wysiac poglownie. ?

Dodam ze planuje dac odzywke z ekoplonu agro vite mikro + cynk w sobote lub poniedzialek.

Nawet 200kg/ha jest w pełni bezpieczne, chyba że już rośliny są spore.

Opublikowano

Pierwszy raz w tym roku zasiałem kuku i miałem takiego pecha że na nie drenowanym polu deszcz dawał konkretnie i w kilku miejscach stoi woda a w niektórych już opadła Kuku na góreczkach całkiem fajna widać że chciała by ładnie rosnąć ale niestety w dołkach strasznie mała i żółta .W najlepszym wypadku z nawozami wjadę po niedzieli jeśli nie dopada. Z dolistnych posiadam kristalon zielony i siarczan mg a ze zwykłych sól i mocznik. Jak myślicie odpuścić sobie czy próbować ratować co zostało areał 1.60ha

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Mam w domu troche Dr,Greena, i zostalo tez troche RSM, wczoraj zrobilismy dawke 10l/ha rsm i Dr.Greena, na hektar w sumie wyszlo 200l roztworu.

Nie powinno przypalic QQ ? niby male stężenie tego RSM wyszło, ale to jednak zawsze jest po liściach.

Opublikowano

Panowie mam poważny problem, bynajmniej mi się tak wydaje. A więc na lepszej działce po łące mam kukurydze, co prawda bylo tam strasznie mokro, siana była 10 maja. Postanowiłem więc dokarmiać ją dolistnie dwa razy, skład mieszanki(mocznik+siarczan jednowodny+chelat Zn-140 z intermagu 140g/kg, chelat manganu z tej samej firmy, chelat miedzi z tej samej firmy+ plonwit phoshop (coś w ten deseń)+proteus. Istota problemu jest taka ze qq na tym kawalku w ogóle koloru nie zmienia, jest jasna i z mniej widocznymi niedoborami. Niedawno dostała też mocznik. Tamta qq którą wrzuciłem do galerii była potraktowana 1 raz dolistnie odżywką fosforową z innej firmy, ale co prawda jest na oborniku. I nie wiem czy Intermagowskie chelaty nie zdają egzaminu czy problem leży gdzieś indziej...

Opublikowano

Stosuje ktoś RSM w kukurydzy? bo zastanawiam się nad zastosowaniem tego w następnym roku. Myślę nad założeniem węży rozlewowych do opryskiwacza. Jednak moje pytanie polega na tym, że chciałbym stosować ostatnia dawkę RSM dopóki tylko będzie możliwość wjazdu na pole, tylko dysze w opryskiwaczu są co 50 cm, a ja myślałem przerobić go tak żeby zrobić węże co 75 tak żeby idealnie pomiędzy rzędami lać? Jak uważacie? Dodam że ten opryskiwacz miałby zastosowanie tylko do RSMu także nie szkoda byłoby mi to przerabiać.

Opublikowano (edytowane)

ratuj powinno jeszcze pomóc a na co siejesz kukurydzę ?

Miała być na kiszonkę. Siał ktoś polidap pogłównie bo mam chęć zmieszać go z mocznikiem i razem rozsiać. 100kg polidap i 200kg mocznik tylko nie wiem czy to już nie za późno na fosfor

Edytowane przez karolr2
Opublikowano (edytowane)

Panowie pilna sprawa jutro wjezdzam z odżywkami w kukurydze, mam już kupione 12,5kg/ha mocznika do tego 6kg/ha siarczanu magnezu i do tego 3l/ha odżywki z mikroelementami. Czy do dobra porcja na raz ? I pytanie czy nie poparze roślin takim mixem pryskając wieczorem oraz co powinienem mieszac jako pierwsze i wlewac do opryskiwacza. Proszę o jak najszybszą odpowiedz. Dziekuje i pozdrawiam

Ps. Na 1ha wychodzi mi troszkę ponad 200litrów cieczy użytkowej (pełny opryskiwacz 400l starcza na 2ha a nalany pod korek ma więcej jak 400l)

Edytowane przez zdzichu124