Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Coś słabo oglądałeś. Jest zdjęcie kolb i kilka zdjęć kukurydzy. Oj chyba coś trzeba zrobić z wzrokiem. U Ciebie coś tej kukurydzy nie widać na zdjęciach więc nie mamy co pisać nawet bo chyba bujasz troszkę w obłokach. Pozdrawiam

owszem są i kolby normalnej wielkości zdjęcie zlazłem jedno na początku i doszedłem do 6 strony bo zdjęcia sprzed kilku lat nie wiele mnie interesują .Co do wzroku to chyba używasz na codzień lupy zamiast okularów że widzisz wszystko dwa razy większe niż w rzeczywistości

Opublikowano

Panowie gratuluję takich plonów-przyjmuję oczywiście że podajecie średnie z gospodarstwa ? a w zeszłym roku wilgotności przy zbiorze w granicach 18% wiec na sucho macie po 16 ton jesteście ekspertami i fachowcami najwyższej klasy .Proszę o drobne wyjaśnienie przy przychodzie około 9000zł/ha a co za tym idzie dochodzie 6000-7000zł  po co jeszcze zajmujecie się produkcją zwierzęcą -dla hobby czy obornika?Mnie przy średnich plonach za lata 8T suchego żadna produkcja zwierzęca nie interesuje .

Opublikowano

witejus napisał: 2 godziny temu, JarekBazydlo napisał: Coś słabo oglądałeś. Jest zdjęcie kolb i kilka zdjęć kukurydzy. Oj chyba coś trzeba zrobić z wzrokiem. U Ciebie coś tej kukurydzy nie widać na zdjęciach więc nie mamy co pisać nawet bo chyba bujasz troszkę w obłokach. Pozdrawiam owszem są i kolby normalnej wielkości zdjęcie zlazłem jedno na początku i doszedłem do 6 strony bo zdjęcia sprzed kilku lat nie wiele mnie interesują .Co do wzroku to chyba używasz na codzień lupy zamiast okularów że widzisz wszystko dwa razy większe niż w rzeczywistości Może Ty się pochwal swoimi rezultatami bo narazie to tylko dużo piszesz a krowa która dużo ryczy mało mleka daje;)

Opublikowano
38 minut temu, RU68 napisał:

Panowie gratuluję takich plonów-przyjmuję oczywiście że podajecie średnie z gospodarstwa ? a w zeszłym roku wilgotności przy zbiorze w granicach 18% wiec na sucho macie po 16 ton jesteście ekspertami i fachowcami najwyższej klasy .Proszę o drobne wyjaśnienie przy przychodzie około 9000zł/ha a co za tym idzie dochodzie 6000-7000zł  po co jeszcze zajmujecie się produkcją zwierzęcą -dla hobby czy obornika?Mnie przy średnich plonach za lata 8T suchego żadna produkcja zwierzęca nie interesuje .

Nie każdy ma 100 ha;)

Opublikowano
19 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

Jeśli tej kukurydzy czego kolwiek brakuje to jest tym woda. 

@JarekBazydlo Takie sranie w banie z tym kształtowaniem plonu w danej fazie. 2 lata temu wytłukł grad qq w maju, w fazie 6 liści była, starszy gospodarz to miał wywalone na to, niech się dzieje co chce, przyszły deszcze, temperatura i koniec końcem 12 ton na mokro. 

20190613_072515.jpg

20190613_105601.jpg

Uprawiam także na ziarno.

Ty to masz wszystko najlepsze, qq najlepsza, trawa najlepsza, krowy nakwydajniejsze, a z hektara qq robisz pryzmy jak inny z 3 ha. I to wszystko jak sie nie mylę z odmiany Vitras 😂😂😂

Oczywiśćie i do tego Koneser i trochę Konkurenta . Możesz się śmiać ale to nie łzy szcześćia. Nie powiedziałem że mam krowy najwydajniejsze bo nie mam pokaż taką wypowiedz. Oczywiście że tak dwie pryzmy po 82m x 8 folia z 8 ha kukurydzy jest bardzo dużo teraz zbierałem trawy z hektara miałem 22 bele średnio plon niezbyt ale susza swoje zrobiła .  A jeśli to twoja kukurydza która jest na tych fotach to powiem ci że jest słaba . Pozdrawiam 

Opublikowano
43 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

witejus napisał: 2 godziny temu, JarekBazydlo napisał: Coś słabo oglądałeś. Jest zdjęcie kolb i kilka zdjęć kukurydzy. Oj chyba coś trzeba zrobić z wzrokiem. U Ciebie coś tej kukurydzy nie widać na zdjęciach więc nie mamy co pisać nawet bo chyba bujasz troszkę w obłokach. Pozdrawiam owszem są i kolby normalnej wielkości zdjęcie zlazłem jedno na początku i doszedłem do 6 strony bo zdjęcia sprzed kilku lat nie wiele mnie interesują .Co do wzroku to chyba używasz na codzień lupy zamiast okularów że widzisz wszystko dwa razy większe niż w rzeczywistości Może Ty się pochwal swoimi rezultatami bo narazie to tylko dużo piszesz a krowa która dużo ryczy mało mleka daje;)

44 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

nie mam czym tak jak i Ty ,12 ton średnio ok 20% w ubiegłym roku bo w bajki o 17 tonach nie wierzę

Opublikowano (edytowane)

Ja stosuję przelicznik 0,7-0,9 w zależności z jakim bajkopisarzem mam doczynienia i wtedy masz realny plon. Przykład dla takiego co ciągle kłamie. 17Tx0,7=11,9 T realnego plonu. 😂😂😂😂

37 minut temu, zkordalski napisał:

teraz zbierałem trawy z hektara miałem 22 bele średnio plon niezbyt ale susza swoje zrobiła .

Ty i twoje bele po pierdułce krone. Z dobrej prasy nie wiem czy miałbyś 15. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ja w zeszlym roku pobilem rekord wilgotnosci regionu w qq. Siana 15 maja powschodzila po miesiacu. Kosic musialem bo juz kombajny chowali na zime. Wilg 34% plon 10 ton. Pozniej zalowalem ze na kiszonke jej nie zrypalem wczesniej

Opublikowano

Zwykła odżywka mikro, możesz śmiało dorzucić mocznika 6kg/100l wody no i siarczanu magnezu też mozesz dosypać bo nie widzę siarki w składzie tej odżywki, a coś magnezu jest.

Opublikowano
3 godziny temu, zkordalski napisał:

Oczywiśćie i do tego Koneser i trochę Konkurenta . Możesz się śmiać ale to nie łzy szcześćia. Nie powiedziałem że mam krowy najwydajniejsze bo nie mam pokaż taką wypowiedz. Oczywiście że tak dwie pryzmy po 82m x 8 folia z 8 ha kukurydzy jest bardzo dużo teraz zbierałem trawy z hektara miałem 22 bele średnio plon niezbyt ale susza swoje zrobiła .  A jeśli to twoja kukurydza która jest na tych fotach to powiem ci że jest słaba . Pozdrawiam 

Zmień prasę i się chwal. Ja póki miałem Sipme to wyniki po 25 bel z ha nie dziwiły, a w tym roku z poleżałej trawy na najlepszych łąkach wyszło po 16 bel. ;)

20190529_200704.jpg

20190603_164206.jpg

Opublikowano

Widzę że kolega nawet w nawożeniu kukurydzy musi się pochwalić że prasę zmienił ;) Zapomniał wół jak cielęciem był, a w ogóle to co to za liczenie plonu traw na bele, powinieneś zważyć i SM podać i wartość, bo też mogę skosić łąkę w lipcu i chwalić się wynikiem.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Bartek933 napisał:

Ja w ubiegłym roku 8-8,5t/ha wilgotność 16,8%odmiana SY Talizman.

@damianzetor9540 przepraszam za wczoraj, nie powinienem  się tak zachować.

A co Ci sie stało? Coś zrozumiałeś nagle? 

3 minuty temu, kierowiec napisał:

Widzę że kolega nawet w nawożeniu kukurydzy musi się pochwalić że prasę zmienił ;) Zapomniał wół jak cielęciem był, a w ogóle to co to za liczenie plonu traw na bele, powinieneś zważyć i SM podać i wartość, bo też mogę skosić łąkę w lipcu i chwalić się wynikiem.

Jakie chwalenie człowieku? Mentalność tego forum to jest póki nie zobaczą to nie uwierzą, a jak Tobie żal tyłek ściska to też sobie kup albo nie oglądaj wcale. 

A plonem to sie akurat nie chwale. Jak widać są lepsi co zbierają 50% więcej i koniec końcem mówią że to bez szału 😂

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano

Zadania na temat nawożenia nie zmieniam, ja tego nie wymyśliłem ale są badania które wielokrotnie i dobitnie to potwierdzają. Po prostu w myśl reklam olx w internecie trzeba być sobą a jeżeli jest się chamem to trzeba być kimś innym. Możemy mieć inne zdanie ale trzeba się szanować i tyle a ja czasem nerwowy jestem

• Like 2
Opublikowano
Thomas2135 napisał:

Ja stosuję przelicznik 0,7-0,9 w zależności z jakim bajkopisarzem mam doczynienia i wtedy masz realny plon. Przykład dla takiego co ciągle kłamie. 17Tx0,7=11,9 T realnego plonu. 😂😂😂😂

37 minut temu, zkordalski napisał:

teraz zbierałem trawy z hektara miałem 22 bele średnio plon niezbyt ale susza swoje zrobiła .

Ty i twoje bele po pierdułce krone. Z dobrej prasy nie wiem czy miałbyś 15. 

Tak tak chlopcze kłamie kłamie tylko ja potrafię wstawić fakturę a nie jak Ty przydupas sołtysa;)

Opublikowano

Szkoda, że zapomniałeś tę grudniową wstawić. Miały jechać do Warmii a pojechały do Getmoru. 😂 

@BARTEK333 czy ktoś cię tu uraził? Ja? Każde zdanie inne niż twoje odbierasz jako atak? Obraziłeś się jakbym ci matkę zbrukała ja przedstawiłem tylko swoje poglądy. 

Opublikowano
Thomas2135 napisał:

Szkoda, że zapomniałeś tę grudniową wstawić. Miały jechać do Warmii a pojechały do Getmoru. 😂 

@BARTEK333 czy ktoś cię tu uraził? Ja? Każde zdanie inne niż twoje odbierasz jako atak? Obraziłeś się jakbym ci matkę zbrukała ja przedstawiłem tylko swoje poglądy. 

Ale wstawiłem i to nie jedna w porównaniu z twoim suchym pisaniem przydupasku.

Opublikowano

Ty na prawdę uważasz, że jak ktoś ma inne zdanie to jest złośliwy. W jakim świecie żyjesz?