Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U siebie robiłem tak jak piszesz, czyli gnój, po tym orka na głęboko i za jakieś 2-3 tygodnie rozsiałem wapno. Leżało tak do wiosny. Później nawozy, agregat i siew kukurydzy. Pięknie rośnie, ale susza ją miejscami przełamała...

Opublikowano

Po co obornik pod kuku na zimę kiedy wiosenne rozwiezienie obornika i potem stopniowe uwalnianie składników makro z niego idealnie sie pokrywa w czasie z potrzebami nawozowymi kukurydzy? Przez co w tym przypadku roślina najwięcej skorzysta z obornika

Opublikowano

Wcześniej nie zwracałem uwagi, teraz suche lata trzeba robić tak aby jak najwięcej wilgoci zatrzymać i wiosenna orka jest tylko jak nie ma wyjścia, a mam obornik i chce dac teraz

Opublikowano

Ja mam n porównanie w tym roku na zimowej orce kuku na 4 klasie a na 5-6 wiosennej i gołym okiem było widać ze ta na wiosennej była zdecydowanie lepsza a susza w Wielkopolsce jest od lat. Tak samo buraki mam cześć na wiosennej a cześć na zimowej i różnicy nie widać żadnej a sa na tym samym polu. Nie mowię ze wiosenna orka jest lepsza ale tez nie demonizujmy ze jest taka straszna. Szybciej ziemia sie nagrzewa w wiosennej i sa lepsze wschody niż w zimowej.

Opublikowano

Widzę, że co głowa to inaczej. Nie wiem ile tego obornika dajesz, ale przy 40t/ha nie da się tego porządnie wymieszać na 5cm potem z siewem problemy.. Parowanie na wiosnę wystarczy przelecieć ciężką broną, sąsiad rozsial wapno orka zimowa we wrześniu, w grudniu obornik i znowu głęboka orka, ale nie widzi mi się wecować 2 razy z plugiem

Opublikowano

wapno byle wymieszac  po zniwach jakims scierniskowym agregatem lub podorywka i przed bronowaniem a na jesien obornik i orka zimowa, na wiosne włóka tylko.

Co do obornika jak ktos ma go duzo to przy dawce powyzej 50t na ha radze spróbowac talerzówką i błębokosć nawet 10 cm a i tak nie przykryje, wg mnie zbedne przesuszanie gleby.

Opublikowano

Nie chciałbym nikogo obrażać ale jeśli 50ton na ha nie potraficie broną talerzowa przykryć to albo wymienić trzeba agregat na lepszy lub kupić mocniejszy ciagnik bo za wolno jezdzicie- cóż każdy robi tak jak sam uważa i faktycznie każdy robi inaczej i nic mi do tego

Opublikowano

Problem polega na tym, że wapno dopiero najwcześniej mogę rozsiac ok 20 października jak ziemniaki zejdą z pola, obok było zboże i tutaj muszę dac obornik. Jak 20 grudnia mam rozrzucac obornik to już lepiej chyba na wiosnę orać, a na zime wapno pod agregat

Opublikowano

Po co obornik pod kuku na zimę kiedy wiosenne rozwiezienie obornika i potem stopniowe uwalnianie składników makro z niego idealnie sie pokrywa w czasie z potrzebami nawozowymi kukurydzy? Przez co w tym przypadku roślina najwięcej skorzysta z obornika

Wyjasnij magiku co się stanie z tym obornikiem wywiezionym zimą vs tego wiosną bo bardzo mnie rozbawiła twoja wypowiedź.

Opublikowano

Problem polega na tym, że wapno dopiero najwcześniej mogę rozsiac ok 20 października jak ziemniaki zejdą z pola, obok było zboże i tutaj muszę dac obornik. Jak 20 grudnia mam rozrzucac obornik to już lepiej chyba na wiosnę orać, a na zime wapno pod agregat

Tak, może nie trzeba się tego tak usilnie trzymać, ale czym dłuższy czas między wapnowaniem a obornikiem tym lepiej. Do tego wapno najlepiej mieszać. Czyli daj te wapno jesienią, wymieszaj, a zaraz z wiosny obornik i orka. Zdarzało mi się tak robić, i jak ktoś tu napisał. Wcale nie była gorsza od tej sianej na orce zimowej. Praktycznie różnicy nie było widać.

Opublikowano

Planuję zasiać kukurydzę na nowej działce, z próbek wyszło niskie pH 4,2. Można jakoś doraźnie podnieść pH czy lepiej zasiać np. pszenżyto i dopiero w przyszłym roku po solidnej dawce wapna siać kukurydzę?

Opublikowano

a jak wyszła reszta składników? u mnie mimo ph w granicach 4-4,5 kukurydza rośnie bajecznie, mimo nie tak dużych dawek nawozów, ale nawożenie organiczne jest regularne

Opublikowano

Syp teraz wapno i wiosną siej kukurydzę jak Ci pasuje. Siejąc teraz pszenżyto, i stosując po nim wapno i tak nic się nie zmieni.

Opublikowano

Fosfor średnio, potas i magnez bardzo nisko. Na ściernisko poszło wapno ale tylko ze 3t (50% CaO) bo nie myślałem, ze jest aż tak źle i zasiany został poplon grch z facelią na ta ma iść obornik przed zimą.

Opublikowano (edytowane)

Wyjasnij magiku co się stanie z tym obornikiem wywiezionym zimą vs tego wiosną bo bardzo mnie rozbawiła twoja wypowiedź.

Z obornikiem kolego nic się nie stanie, kolega wyżej pytał co lepiej pierwsze wapno czy obornik dac no i zawsze lepiej najpierw wapno a dopiero po nim obornik- jakoś nie widzę nic zabawnego w moim poście a polecam czytać z większą uwagą a zimą masz zakaz wywozu więc najprostszym sposobem w tym przypadku jest rozwiezienie go wiosną Edytowane przez 20CBR12
Opublikowano

Z obornikiem kolego nic się nie stanie, kolega wyżej pytał co lepiej pierwsze wapno czy obornik dac no i zawsze lepiej najpierw wapno a dopiero po nim obornik- jakoś nie widzę nic zabawnego w moim poście a polecam czytać z większą uwagą a zimą masz zakaz wywozu więc najprostszym sposobem w tym przypadku jest rozwiezienie go wiosną

Uściślę, zakaz jest rozrzuczania, na kupkach możesz trzymać

Opublikowano

Dzień dobry dziś zebrałem kukurydze na ziarno na 0,7 ha było 14,5 tony ziarna o wilgotności 28% i moje pytanie czy to możliwe ?? Bo sam się zastanawiam a może też macie taki plon ?