Skocz do zawartości

bialy2005
Czego dotyczy dyskusja?

To jest test automatycznego opisu dyskusji

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

To samo zauważyłem. Glinie wiadomo trzeba ruszyć ale resztę w tym roku nie mam zamiaru .

na tych 2-3 cm uprawy to i tak wilgoć jest praktycznie nic nie znacząca przy soi czy qq którą sieje się głębiej z dociskiem.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

Ja tylko świeżą orkę na wiosnę bronuje.

Zimową bronowałem zawsze pod jarki i przy siewie tumany kurzu, a gdzie nie bronowałem to za siewnikiem wilgotna ziemia bez kurzu. 

Ziemie lekkie. 

Opublikowano (edytowane)

To prawda mniej kurzy ale ja wolę sobie wyrównać, chwasty ruszają potem lepiej siać nawozy itp a do tego u mnie raz agregatem za mało jest i trzeba X2 i tak i tak jeździć.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
25 minut temu, Tigon napisał(a):

To prawda mniej kurzy ale ja wolę sobie wyrównać, chwasty ruszają potem lepiej siać nawozy itp a do tego u mnie raz agregatem za mało jest i trzeba X2 i tak i tak jeździć.

Ja po orce mam praktycznie stół. A chwasty i tak się pryska. 

Z resztą teraz i tak zimowej orki nie mam. Wszystko co pod jare to międzyplony są 

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, 85Tomekkk napisał(a):

cały azot tez pasowo podawany ,czy w jakiś inny sposób?

Tak, wszystko w łapę. Saletrzak podaje. Jak stosowałem rsm to bezpośrednio przed siewem opryskiwaczem lałem 

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano
6 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Tak, wszystko w łapę. Saletrzak podaje. Jak stosowałem rsm to bezpośrednio przed siewem opryskiwaczem lałem 

a jak myślisz ,zrobić pasy z nawozem w marcu przypuścmy,a w maju wsiac qq w te pasy ?

Opublikowano
W dniu 5.01.2026 o 18:12, dantur96 napisał(a):

Guzik to prawda sąsiad w tym roku wlokowal orkę zimową to później burza pustynna była na jego polu i mocno przesuszylo mu wierzchnią warstwę. Ja przez miedzę nic nie robiłem i było elegancko 

Może i tak tylko ze on miał tylko przesuszona górę a tobie parowało z głębszych warstw jemu już nie. 

11 godzin temu, kampl napisał(a):

A co z bezorkowa uprawa? Tutaj nie widze potrzeby bronowac

A ja bronuje. 

Opublikowano
9 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Może i tak tylko ze on miał tylko przesuszona górę a tobie parowało z głębszych warstw jemu już

I u niego kukurydza 2.5 ma a u mnie grubo ponad 3 m 😂 u mnie w okolicy mało kto robi takie cuda że wlokuje i kukurydzę ładne rosną 

Opublikowano
14 minut temu, dantur96 napisał(a):

I u niego kukurydza 2.5 ma a u mnie grubo ponad 3 m 😂 u mnie w okolicy mało kto robi takie cuda że wlokuje i kukurydzę ładne rosną 

Może coś innego się złożyło że mniejsza

Opublikowano (edytowane)

nie wiem jakie macie podejscie do ziemi, ale wlukowanie to dla mnie straszna rzecz. mam gospodarstwo w centralnej polsce, gdzie wiatry wieja dosc mocno. widze czasem burze piaskowe u nas, czasem tak silne, ze nie widac nawet 50 metrow. erozja wietrzna niszczy bardziej ziemie niz niedbaly rolnik. oralem tylko pod rzepak, ale zawsze z walem. najpierw z cambellem, ale on cial na paski glebe i przesuszal ziemie , potem przerobilem to na crosskilla koleczkowego, ktory ladnie ubijal ziemie, wyrownywal ja. potem juz tylko siew. do siewu sie nie kurzylo, gorzej potem po agregacie. gdybym mial orac pod qq, to chyba z walem wiosna, a jesienią, nie wiem. jesli bez walu, wówczas wiosna wjechalbym agregatem z walem, wyrownal i ubil. zostawic orke do konca kwietnia w ostrej skibie, nie jest chyba najlepszym pomyslem, ale lepszym niz wlukowanie. przy silniejszym wietrze robi sie pustynna burza!

Edytowane przez Siedzacybyk
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

nie wiem jakie macie podejscie do ziemi, ale wlukowanie to dla mnie straszna rzecz. mam gospodarstwo w centralnej polsce, gdzie wiatry wieja dosc mocno. widze czasem burze piaskowe u nas, czasem tak silne, ze nie widac nawet 50 metrow. erozja wietrzna niszczy bardziej ziemie niz niedbaly rolnik. oralem tylko pod rzepak, ale zawsze z walem. najpierw z cambellem, ale on cial na paski glebe i przesuszal ziemie , potem przerobilem to na crosskilla koleczkowego, ktory ladnie ubijal ziemie, wyrownywal ja. potem juz tylko siew. do siewu sie nie kurzylo, gorzej potem po agregacie. gdybym mial orac pod qq, to chyba z walem wiosna, a jesienią, nie wiem. jesli bez walu, wówczas wiosna wjechalbym agregatem z walem, wyrownal i ubil. zostawic orke do konca kwietnia w ostrej skibie, nie jest chyba najlepszym pomyslem, ale lepszym niz wlukowanie. przy silniejszym wietrze robi sie pustynna burza!

U mnie w okolicy nie ma aż takiego problemu z erozją wietrzną więc na wiosnę niektórzy włókują a najczęściej bronują. W ogóle ludzie odchodzą od agregatów/kultywatorów, a kupują brony i to gospodarze co mają kilkaset ha. Na piasku to i deską uprawisz, a na ciężkiej ziemi kultywatory robią gałki/bryły. Co do erozji wietrznej to jest jeden sposób aby jej przeciwdziałać. Zostawiając resztki na wierzchu. Jak pada śnieg i wieje wiatr to można zaobserwować, że za jakimiś zaroślami/krzakami zatrzymuje się śnieg i robią się zaspy i o to samo chodzi z pozostawieniem części resztek na wierzchu.  Nie rozwiązuje to problemu w 100%, ale działa.

Edytowane przez maniekc360
Opublikowano (edytowane)

No ok rozumiem argumenty, tym bardziej że w tym roku ostatnie hektary to jechałem z samymi łapami bo tak mokro że wał się lepił. Więc wygląda jak po plugu. Pod kukurydze to rozumiem, jest czas na to ale pod zboża jare to trudno. u mnie to jest bardzo wąskie okienko między nie da się wjechać a pustynia. Ostatnie lata tak wyglądają. Dawniej mój ojciec to w sumie bronowal, ale to po to by ta ziemię wysuszyc by się dało zasiać 

Edytowane przez kampl
Opublikowano

Ja w tym roku pierwszy raz zostawiłem stanowisko po qq pod qq nieorane. Zasiany poplon z owsa i grochu i talerzówką zrobione. Na wiosnę obornik, bezorkowiec i przed samym siewem talerzówka z wałem gumowy.

Opublikowano

zależy jakie masz ziemie, u mnie na dość ciężkiej ziemi prościej pracuje mi się jak pod qq sobie zaoram. Bezorkowcem na wiosne robią sie same bryły,,, W okolicy jeden robi wszsytko strip till ale dla mnie sensu w tym nie ma, jesienią mulczer później talerzówka, wiosną uprawia pasy strip tillem, glifosad, siew i znowu oprysk. Przejazdów dużo a i czasowo raczej dłużej niż po orce. Wydawało mi się że taka uprawa ograniczy erozje wodną ale po burzy wzdłuż rządek rowy po kolana tak samo jak po pługu

Opublikowano

staram sie nie orac, a juz na pewno pod soje i qq. w soi ma to wade - chwasty, w qq jest korzystnie. wczesna wiosna pojdzie 3-belkowiec, przed siewem nawoz i talerzowka , a potem siew. to sie najlepiej sprawdza. nie przesusza sie tez tak ziemi. 

Opublikowano

U mnie stanowisko na qq to sapy/zimne gleby z pH w okolicach 7. Podłoże miejscami gliniaste, orze się to źle to ziemi klei się do odkladnic.

Opublikowano
3 minuty temu, jacek1296 napisał(a):

W ostatnim sezonie bezorkowiec z wysiewem międzyplonu we wrześniu. Na wiosnę wysiew nawozów, talerzówka płytko i siew. W tym będzie tak samo.

Siewnik nabudoowany na bezorkowcu?