Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, dantur96 napisał(a):

Dziwne że po tym upale z czwartku nic nie nadają na piątek taka szybka zmiana temperatury to jakieś burze powinny się tworzyć 

Coś tam na piątek ma być, ale niska wilgotność powietrza i nie ma warunków.

Może to i lepiej. Nawałnice by były konkretne przy takim upale

Opublikowano
10 godzin temu, Veratiz napisał(a):

Powiedzcie mi czy u was też tak jest ze w tym roku na polach mniej żyznych czy słabszym pH bo wiadomo na piachu ciężko o pH 7 kukurydza wygląda tragicznie mimo że w poprzednich latach w tym samym miejscu była w porządku ja mam ten problem u siebie plac ładnej kukurydzy czarnej gdzie zakrywa między rzędzie za chwilę obok ma 20cm i stoi w miejscu gdzie w zeszłym roku była na całym polu równa. I szczerze mówiąc jedyne co mi przychodzi do głowy to że kukurydza w miejscach gdzie pH było w porządku i miała składniki szybciej odbudowała się po mrozach a w tych miejscach gdzie pH  było słabsze nie odbudowała się i stoi w miejscu dziwny rok na kukurydze. I wydaje mi się że w tym roku kto dawał nawóz w podsiewacz to zrobiło robotę. Co myślicie 

akurat kukurydza nie reaguje mocno na ph, Na jednym polu jedna rajka w podsiewaczu nie siała i własnie jest taki efekt jak u ciebie. Tam gdzie są wyższe zawartości ten rządek nie odbiega od innych a tam gdzie czegoś brakuje to pół metra kukurydza jest niższa. 

Opublikowano
39 minut temu, pedro2 napisał(a):

Coś tam na piątek ma być, ale niska wilgotność powietrza i nie ma warunków.

Może to i lepiej. Nawałnice by były konkretne przy takim upale

pedro pedro w miarę wyrosła?

IMG_6846.jpeg

Opublikowano
40 minut temu, kibix napisał(a):

akurat kukurydza nie reaguje mocno na ph, Na jednym polu jedna rajka w podsiewaczu nie siała i własnie jest taki efekt jak u ciebie. Tam gdzie są wyższe zawartości ten rządek nie odbiega od innych a tam gdzie czegoś brakuje to pół metra kukurydza jest niższa. 

0.5m  różnicy u mnie kukurydza ma od 0.5 do 1m, niby się pozbierała i zaczęła rosnąć(po inwazji śmietki w początkowej fazie) ale nie ma szans na sensowny plon.

Opublikowano

Magnez masz tragiczny. Wg kationów wymiennych nawet na największym piachudrze powinno być minimum 8mg/100g. Czasami ciężko jest to utrzymać, więc magnez powinien iść co roku, albo w podsiewacz. Odkąd stosuje kizeryt to na piaskach ładniejsza qq rośnie.

Opublikowano
4 minuty temu, maniekc360 napisał(a):

Magnez masz tragiczny. Wg kationów wymiennych nawet na największym piachudrze powinno być minimum 8mg/100g. Czasami ciężko jest to utrzymać, więc magnez powinien iść co roku, albo w podsiewacz. Odkąd stosuje kizeryt to na piaskach ładniejsza qq rośnie.

to efekt sypania przez 30 lat węglanu magnezowego takie to gówno a kizerytu  idzie po 400 kg ale to wszystko znika 

Opublikowano
2 minuty temu, lassie napisał(a):

teraz już czemu główny aborcjonista niezadowolony z wyników , niewłaściwe nawożenie i wapnowanie 

rozwiń bo nie rozumiem dokad brniesz 

Opublikowano
39 minut temu, RU68 napisał(a):

to efekt sypania przez 30 lat węglanu magnezowego takie to gówno a kizerytu  idzie po 400 kg ale to wszystko znika 

To jak dajesz to spoko. W sumie też dawałem wapno magnezowe i kizeryt, a zasobności nie wzrosły. 

Opublikowano
1 minutę temu, maniekc360 napisał(a):

To jak dajesz to spoko. W sumie też dawałem wapno magnezowe i kizeryt, a zasobności nie wzrosły. 

są właściwości pól których nie zmienisz i tego  nie przeskoczysz jedynie podanie na kolejny rok w podsiewacz robi efekt -zasobności nie podniesiesz tak samo fosforu mam w bród -wręcz przedawkowanie i tego rośliny nie zjedzą a daję na ziarno tylko 18 kg  czystego  P i nie spada od lat 

34 minuty temu, lassie napisał(a):

bo twój nick powinien być RU 468 , zgubiłeś tylko jedną cyfrę 

wszystko pobanowane to co zrobisz jak nie zrobisz ? 4 nigdy nie było 

46 minut temu, lassie napisał(a):

zrób mapę zawartości próchnicy ciekawe czy będzie gdzieś powyżej 1,6%

jest tak 

IMG_20250701_144028_900.jpg

Opublikowano

zastosuj radkowit premium czyli pył lub mąkę dolomitową , to powinno podziałać , ja miałem pola gdzie magnez schodził do niskiego poziomu , na których od wielu lat ph było blisko 7 i po zastosowaniu kizerytu była widoczna poprawa już na drugi sezon więc osmiele twierdzić że nam tu wciskasz kit , ale po co nie wystarczy samemu siebie okłamywać 

Opublikowano

jaki cel kitowania? i nie prosiłem o porady wkleiłem jedynie że takie technologie w które słabo wierzyłem jednak istnieją a ty rozwodzisz się w temacie zasobności -po co?mogę wkleić jeszcze 20 różnych map począwszy od składu gleby poprzez zasobności na  wartości pojemności  wodnej i zawartości węgla i innych pierdół nieistotnych . ot taka ciekawostka badana zdalnie