Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

Ale nie robisz poletek, nie siejesz działek po 80ar. 

Mi oferowali st w dobrej cenie po czym wprost powiedzieli że ogródków nie sieją 

Niema problemu z poletkmi miałem w tym roku propozycje z farmsatu i była rozmowa z usługodawca. Przecież obecne siewnik to nie problem opróżnić zbiornik. 

Działka najmniejsza w tym roku to 0.49ha

Opublikowano (edytowane)

syngenta chciała zrobić u mnie  dni kukurydzy 5 ha poletek plus środki plus nawozy ale na poletkach przewaga dentów a to mi może sp***dolić cały magazyn . Plus przygotowanie 1,5 ha na parking i katering - nie bardzo mnie to podnieciło na szczęście znaleźli innego naiwnego 

Edytowane przez v11
  • Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Jak będzie mapowanie pola to tak. 

Nie koniecznie do malowania, sama kontrola sekcji już jest przydatna, a o wiele lepiej to działa niż na sprzęgłach 

Opublikowano
11 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Nie koniecznie do malowania, sama kontrola sekcji już jest przydatna, a o wiele lepiej to działa niż na sprzęgłach 

wszystko piękne w folderze a są warunki do spełnienia żeby to było idealnie jak np prędkość najazdu i zjazdu bo zwykle wpisujemy mili sekundy zatrzymanie to też przerwa około 1 m  

• Haha 1
Opublikowano

W Gaspardo jak masz to na touch 800 to najpierw podstawą jest dokładne zmierzenie odległości, a potem wpisujesz ile cm wjazd za daleko czy za blisko rozłącza i tak samo wyjazd, do tego prędkość z jaką jeździsz i praktycznie do cm idzie to ustawić bo sam na ms przeliczy

Opublikowano
23 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

W Gaspardo jak masz to na touch 800 to najpierw podstawą jest dokładne zmierzenie odległości, a potem wpisujesz ile cm wjazd za daleko czy za blisko rozłącza i tak samo wyjazd, do tego prędkość z jaką jeździsz i praktycznie do cm idzie to ustawić bo sam na ms przeliczy

a jak siejesz 11/14 km/h to już się to robi większy rozrzut w tych mili sekundach i cm 

• Haha 1
Opublikowano
23 godziny temu, v11 napisał(a):

nie wyobrażam sobie siewnika podciśnieniowego napędzanego elektryką z ciągnika a tak ma chyba gaspardo bo kuhn ma swój alternator a innych nie znam 

swój alternator i akumulator i co to niby ile wytrzyma? akumaltory wyciągać na te 11 miesięcy do kotłowni? ile one wytrzymają? wszystko idzie w ślepa uliczkę kosztów 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

swój alternator i akumulator i co to niby ile wytrzyma? akumaltory wyciągać na te 11 miesięcy do kotłowni? ile one wytrzymają? wszystko idzie w ślepa uliczkę kosztów 

ale tak ma zarówno maxima E jak i vaderstadt tempo - a na świecie potrafią zrobić akumulatory - najstarszy jaki mam to 21 lat firmy jonson optima spiral AGM

Firmy idą albo w kierunku minimalizacji poboru prądu albo w zasilanie pozwalające na efektywne  obracanie tarczami - horsch ma nawet napęd nawozu elektryczny co jest mało spotykane ale wszystko ma swoje ograniczenia np mało kto wie ze siewniki nadciśnieniowe wymagają sypania grafitu z talkiem  do nasion gramy bo gramy ale trzeba 

• Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, v11 napisał(a):

ale tak ma zarówno maxima E jak i vaderstadt tempo - a na świecie potrafią zrobić akumulatory - najstarszy jaki mam to 21 lat firmy jonson optima spiral AGM

Firmy idą albo w kierunku minimalizacji poboru prądu albo w zasilanie pozwalające na efektywne  obracanie tarczami - horsch ma nawet napęd nawozu elektryczny co jest mało spotykane ale wszystko ma swoje ograniczenia np mało kto wie ze siewniki nadciśnieniowe wymagają sypania grafitu z talkiem  do nasion gramy bo gramy ale trzeba 

Maxima E też ma napęd elektryczny nawozu i podział ze możesz połowę sekcji nawozu wyłączyć z kabiny. ty taki ekspert a nie wiesz coraz bardziej przypominasz @Patrycja2

Opublikowano
18 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Maxima E też ma napęd elektryczny nawozu i podział ze możesz połowę sekcji nawozu wyłączyć z kabiny. ty taki ekspert a nie wiesz coraz bardziej przypominasz @Patrycja2

Ekspertem to by był gdyby budował takie siewniki,a nie czytał podstawową dokumentacje techniczną danej maszyny... Bo w Polsce to my mamy dużo ekspertów,tylko nic poza gadką za tym nie idzie...

Opublikowano
18 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Nadają jakieś przymrozki, aby nie wyszła w ten czas.

Na weekend nadają ale to nie w całym kraju 

Od zachodu bardziej 

U mnie napewno wyjdzie na dniach 

Nadają ponad 20 

IMG_20250420_090146440_HDR.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, mirekcich napisał(a):

Ekspertem to by był gdyby budował takie siewniki,a nie czytał podstawową dokumentacje techniczną danej maszyny... Bo w Polsce to my mamy dużo ekspertów,tylko nic poza gadką za tym nie idzie...

może do ekspertów nie nalezę -nie bój żaby poprawioną mam prawie każdą maszynę z wyjątkiem przyczep - na razie bo potrzebny jest ślimak pod tylną burtą żeby nie wygarniać z rogów mokrej QQ (tak nie sypię na kupę zeby się nie zaparzyła  wszystko suszę do 12  max 18 godzin 

Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

łakurat maximą zasiałem  nie setki a tysiące ha - a odnosiłem się do dodatkowego  akumulatora na siewniku a horsch ma zasilanie tylko z ciągnika i to jest różnica