Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, radekz200 napisał:

Przy minimalnej dawce z etykiety czyli 1,25 wyjdzie 180 zł/ha 

ale jakby zszedł jak chłopaki piszą do 1 l to wyjdzie taniej 

to ile wyjdzie koszt na 1 hektar przy takiej dawcę? Pola co drugi rok na nich kukurydza wiec nie są mega zachwaszczone 

Jak chcesz taniej to Hektor jest dobry ok 150 zl, trzy substancje, jedno opakowanie na hektar chyba 330g czyści wszystko nawet mocno zachwaszczone pola.  Ewentualnie jak by się dało wstrzelić w termin to w fazę drugiego liścia lumax + nikosulfuron po pół dawki też jest czysciutko nie hamuje kukurydzy, i całkiem tanio

Opublikowano
1 godzinę temu, Rzepakowiec napisał:

Niestety wyniki badań gleby przyjdą praktycznie przed samym siewem QQ ( z powodu koronawirusa rozciąga się to w czasie ) i niestety nie wiem jaka jest zawartość na tej działce. Dodam że jest to moje pierwsze badanie na tej glebie. I tutaj jeszcze pytanie czy jak dam 200 kg poli 8 w podsiewacz to potas nie wpłynie negatywnie na ziarno kukurydzy ? Kiedyś ktoś tak powiedział i się zastanawiam.

Nie cykaj się ja daje 330KG NPKu w podsiewacz i jest git co rok 😜

Opublikowano
1 godzinę temu, Rzepakowiec napisał:

Niestety wyniki badań gleby przyjdą praktycznie przed samym siewem QQ ( z powodu koronawirusa rozciąga się to w czasie ) i niestety nie wiem jaka jest zawartość na tej działce. Dodam że jest to moje pierwsze badanie na tej glebie. I tutaj jeszcze pytanie czy jak dam 200 kg poli 8 w podsiewacz to potas nie wpłynie negatywnie na ziarno kukurydzy ? Kiedyś ktoś tak powiedział i się zastanawiam.

Artykuł: http://www.rolnictwo-utu.pl/wsCMS/uploads/pdfs/Nawożenie_w_uprawie_pasowej.pdf

Opublikowano

ja do takuch mieszanek podchodziłem dwa razy i ani razu nie bylo czysto próbowałem jeszcze elumisa to od uja mniszka bylo przeszedłem na majstra i to jest to czego chciałem tylko cena jednak nie mała

Opublikowano
robi57362 napisał:

ja do takuch mieszanek podchodziłem dwa razy i ani razu nie bylo czysto próbowałem jeszcze elumisa to od uja mniszka bylo przeszedłem na majstra i to jest to czego chciałem tylko cena jednak nie mała

Widocznie zbyt małe dawki stosowales. Pryskalem maistrem w pierwszym roku zadziałał dobrze w drugim przepuszczał chwasty i ta cena. Ta mieszaniny która wymieniłem będę się trzymał długi czas. Nigdy nie miałem tak czystego pola 😋

Opublikowano
2 godziny temu, patrykb2736 napisał:

U mnie nikosulfuron, terbutyloazyna i mezeotrion załatwiły chwasty lepiej niż inne środki a trochę ich stosowałem i przede wszystkim tanio bo chyba 130,140 zł/ha

ja kupiłem w cenie 120 zł na ha z przesyłką

Opublikowano
10 godzin temu, kr9292 napisał:

Jak chcesz taniej to Hektor jest dobry ok 150 zl, trzy substancje, jedno opakowanie na hektar chyba 330g czyści wszystko nawet mocno zachwaszczone pola.  Ewentualnie jak by się dało wstrzelić w termin to w fazę drugiego liścia lumax + nikosulfuron po pół dawki też jest czysciutko nie hamuje kukurydzy, i całkiem tanio

Hector jest do d*py, zawiera dikambe a to regulator wzrostu. Raz nim zrobiłem to qq az skręcało i tydzień wzrostu psu w d*pę, bardzo niezadowolony byłem. A warunki przy zabiegu i po, były tak jak zalecane

Opublikowano

Cytując za WODR Poznań: 

"Pomiot kurzy przeciętnie zawiera w 1 tonie: 16kg azotu (N), 15kg fosforu(P2O5), 8kg potasu(K2O), 24kg wapnia(CaO) oraz 7kg magnezu(MgO).

Stosując pomiot ptasi należy pamiętać o tym, że w przeważającej części azot występuje tu w formie kwasu moczowego, który szybko rozkłada się do amoniaku. Specyficzne działanie azotu w pomiocie oraz wysoka zawartość składników pokarmowych powodują, że należy go stosować w dawce do 11 t/ha w takich samych terminach jak obornik."

Z tego wynika, że podałem 160 kg azotu, 150 kg fosforu, 80 kg potasu, 24 kg wapnia (na jesień poszło 4 tony kujawitu i w 2018 roku również po 4 tony Morawicy) oraz 70 kg magnezu. Poza tym mnóstwo mikroelentów. Szkoda, że masy organicznej jest mało w pomiocie. 

Z tego wynika, że muszę uzupełnić potas przede wszystkim. Niestety siewnik jakim dysponuje nie ma podsiewacza. :/

Opublikowano
2 minuty temu, sumek666 napisał:

Cytując za WODR Poznań: 

"Pomiot kurzy przeciętnie zawiera w 1 tonie: 16kg azotu (N), 15kg fosforu(P2O5), 8kg potasu(K2O), 24kg wapnia(CaO) oraz 7kg magnezu(MgO).

Stosując pomiot ptasi należy pamiętać o tym, że w przeważającej części azot występuje tu w formie kwasu moczowego, który szybko rozkłada się do amoniaku. Specyficzne działanie azotu w pomiocie oraz wysoka zawartość składników pokarmowych powodują, że należy go stosować w dawce do 11 t/ha w takich samych terminach jak obornik."

Z tego wynika, że podałem 160 kg azotu, 150 kg fosforu, 80 kg potasu, 24 kg wapnia (na jesień poszło 4 tony kujawitu i w 2018 roku również po 4 tony Morawicy) oraz 70 kg magnezu. Poza tym mnóstwo mikroelentów. Szkoda, że masy organicznej jest mało w pomiocie. 

Z tego wynika, że muszę uzupełnić potas przede wszystkim. Niestety siewnik jakim dysponuje nie ma podsiewacza. :/

Tylko ile bedzie dostepne tego azotu dla rośliny... 

16 minut temu, danielhaker napisał:

W podsiewacz obowiązkowo

Nie znam składu pomiotu, ale to będzie za mało na zapotrzebowanie kukurydzy

obraz.png

obraz.png

I coś dla zwolenników wczesnego wysiewu mocznika na kilka tygodni przed siewem&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005

obraz.png

Sypać azot z 3 tyg przed siewem... :)

Opublikowano

Pomiotu nie stosowałem nigdy u siebie bo podobniesz strasznie zakwasza ziemie i dlatego idzie tylko obornik bydlecy. Jak całość będzie dostępna dla roślin to sypnij jeszcze z 100kg mocznika na 2-3liść kukurydzy najlepiej w deszcz (chociaż wiadomo jak to jest) i powinno starczyć azotu.

Opublikowano

Zakwasza jak się nie stosuje wapna. Kolejny z nim problem jest taki, że działa dość krótko. Ok pół roku. Mała objętość nie pozwala też na wniesienie dużej ilości materii organicznej co nie poprawia zawartości próchnicy. Aczkolwiek mam dostęp do ogromnych ilości taniego towaru. Łącznie licząc te 10 ton z transportem i rozwiezieniem wyszło 450 zł na ha. 

Opublikowano

Azot z pomiotu masz dostępny od razu, choć może nie 100% w pierwszym roku, ale P i K pewnie porównywalnie do obornika więc pomnożyłbym to przez % dostępności a brakujące nawozy dosypał przedsiewnie solą + Polidapem (od razu masz z azotem) albo którąś Polifoską (pewnie 6 będzie proporcją najbardziej pasować)

13 godzin temu, mf25 napisał:

badał ktoś z was może zawartość gnojowicy świnskiej ?

wartości gnojowicy świńskiej.png

skład nawozów naturalnych.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, sumek666 napisał:

10 ton pomiotu kurzego rozrzuciłem pod kukurydzę. Co jeszcze dorzucić? 

Gleby od lekkich do ciężkich. Zawartości średnie. Azotu chyba wystarczy. Polidap dać?

Zdecydowanie za dużo pomiotu, pół z tego

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzetor9540 napisał:

Hector jest do d*py, zawiera dikambe a to regulator wzrostu. Raz nim zrobiłem to qq az skręcało i tydzień wzrostu psu w d*pę, bardzo niezadowolony byłem. A warunki przy zabiegu i po, były tak jak zalecane

Ale czyści perfekcyjnie. Jedynie syngenta nie hamuje nie ma się co oszukiwać.