Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam podobnie tylko że sialem po weekendzie majowym w pyl i wschody są nie równe a do tego zimne noce były i efekt niestety gotowy
Opublikowano (edytowane)

Czy oprysk mocznikiem można wykonać na wilgotne liście kukurydzy po deszczu? Gdzieś czytałem, że mogą pojawić się uszkodzenia bo liście mają zmytą przez deszcz jakąś warstwę ochronną czy coś...ale nie mogę znaleźć nigdzie tego artykułu. Możecie się wypowiedzieć? (wiadomo nie chodzi o to by wjechać w kuku jak woda po niej spływa ale na lekko wilgotne liście po deszczu).

Mam jeszcze jedno pytanie, dziś w nocy sporo u nas napadało i po południu chciałbym rozsiać mocznik rozsiewaczem, a wieczorem chciałbym wjechać opryskiwaczem z mikro, mocznikiem i siarczanem. Nie za dużo tego naraz? Do tej pory było sucho więc się wstrzymywałem, a kuku już dosyć wysoka więc chciałbym jak najszybciej to załatwić. Tym bardziej że nadal wysokie temperatury zapowiadają więc to co napadało pewnie szybko zniknie...

Ale czy oprysk mocznikiem po rozsianiu mocznika rozsiewaczem to nie przesada? I jeśli gdzieś granulki zatrzymają się na liściach, a potem prysnę to roztworem mocznika to nie spali?

Edytowane przez derek2223
Opublikowano (edytowane)

Tak,ta sama klasa ziemi to samo nawożenie tego samego dnia siana i tą samą odmianą,po lewej rzędy się schodzą a po prawej jeszcze wschodzi miejscami dopiero

Edytowane przez bobienko
Opublikowano

Jak w popiół siane to nic dziwnego, mogłem siać tydzień wcześniej, ale postanowiłem poczekać na deszcz. Sąsiad przez drogę orka kilka dni leżała i posiał to wzeszła jak wół szczał. U mnie się udało deszcz po orce 5mm rano siew wieczorem oprysk i 2 czy 3 dni po 15mm dało. A po zimowej orce 3ha niby w popiół siane, a wschody idealne tak samo

Opublikowano
40 minut temu, bobienko napisał:

Tak,ta sama klasa ziemi to samo nawożenie tego samego dnia siana i tą samą odmianą,po lewej rzędy się schodzą a po prawej jeszcze wschodzi miejscami dopiero

U mnie jest zupełnie odwrotnie .Po zimowej orce mniejsza i to znacznie po wiosennej większa kuku .Klasa ziemi 5/6.Susza cały maj.Jedynym plusem jest to ,że mało dałem z worka .Nawóz organiczny trafia ,co 2 rok na tą działkę  plus mikroorganizmy .

Opublikowano

W okolicy znalazłem takie pole, ewidentnie braki makro i mikro ale ciekawi mnie że trafiają sie takie wyjątki pojedyńczych roślin które rozwijają się prawidłowo... Czym to spowodowane? Gościu kiedyś siał tu na zmiane owies i żyto, teraz następny właściciel od 3 lat sieje qq i co roku tak wygląda. 

20180530_134444.jpg

Opublikowano

Ja też mam taką sytuację, ale tylko na polu gdzie posiałem po łące, która nieorana była od wuja hitlera i męczyła się tak jakiś czas. Teraz gdy dostała się do nawozu trochę niżej już jest lepiej. Potrzebowała też ciepłych nocy. I pryskajcie mikro, bo jeżeli łapie już 10-12 liść, to za parę dni nie wjedziecie w pole. Tak szybko ostatnio rośnie. W porównaniu do poprzedniego roku jesteśmy na pewno miesiąc do przodu

Opublikowano
37 minut temu, JozB napisał:

Ja też mam taką sytuację, ale tylko na polu gdzie posiałem po łące, która nieorana była od wuja hitlera i męczyła się tak jakiś czas. Teraz gdy dostała się do nawozu trochę niżej już jest lepiej. Potrzebowała też ciepłych nocy. I pryskajcie mikro, bo jeżeli łapie już 10-12 liść, to za parę dni nie wjedziecie w pole. Tak szybko ostatnio rośnie. W porównaniu do poprzedniego roku jesteśmy na pewno miesiąc do przodu

To żniwa zapewne w sierpniu i bez dosuszania będzie ;)

Opublikowano

Czy mocznik można wysiewać w każdej fazie wzrostu kukurydzy na kiszonkę ? I jedynym ograniczeniem jest możliwość techniczna rozsiania nawozu? Mam do rozsiania 100 kg/ha mocznika lecz jest sucho i czekam na deszcz.

Opublikowano
1 godzinę temu, tomaszek83 napisał:

Czy mocznik można wysiewać w każdej fazie wzrostu kukurydzy na kiszonkę ? I jedynym ograniczeniem jest możliwość techniczna rozsiania nawozu? Mam do rozsiania 100 kg/ha mocznika lecz jest sucho i czekam na deszcz.

Za parę dni Ci powiem, bo dzisiaj rozsiałem mocznik ( ale ziemia mokra bo w nocy i rano padało) i teraz drżę czy nie poprzypala... Patrzyłem między liście i trochę go tam nawpadało więc może być problem... Kuku ma może koło 0,5 metra.

Opublikowano

Jaki preparat zastosować na przypaloną kukurydzę po rsm-ie? Asahi czy jakiś wynalazek aminokwasowy?

Opublikowano

Żadnego. Przypalenia zostaną i nie ma to wpływu na rozwój. Po co tak późno chcecie z azotem wjeżdżać? Źródła podają, że cały azot powinien być podany do 6 liścia.