Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też stosowałem kiedyś saletrzak w podsiewacz 200kg chyba , do tego 60t obornika na jesień ,3 klasa ziemi i kukurydza jak las kolby wypełnione ale to było 3 lata temu wody wtedy pod dostatkiem.Wiem ze to nie jest zgodne z agrotechniką uprawy qq ,ale opisuję jaki był tego efekt.

Od kiedy aby azotowe sieje się w podsiewacz? Sąsiad, przedstawiciel z Pioneera, jak siał u mnie kukurydzę i padło stwierdzenie ze strony mojego ojca " jak zabraknie polidapu to się dosypie mocznika na resztę" odpowiedział " to równie dobrze nic nie sypcie" i mówił, że kukurydza wtedy potrzebuje fosforu a azot to później.

Opublikowano

Zodiax to się nie otwiera.

Raczej jest to drutowiec. Kształt z daleka pasuje ale kolor trochę za jasny. Dodaj poprawne linki i będzie wiadomo.

Ale jeśli jest to drutowiec to zeżre kukurydzę. Są na to opryski przed siewem, trzeba wymieszać glebę.

Opublikowano

Panowie ja mam nieco inne pytanie. Nie udało mi się jeszcze kupić włóki, i teraz moje pytanie czym ją zastąpić, mam do dyspozycji brony oraz agregat. Czy odwrócenie bron i doczepienie z tyłu jakiś opon zastapi włókę? czy może ustawić agregat na najpłytszą głębokość i nim przejechać ? Pomysł z ciąganiem jakiś słupów itd z góry odpada ze względu na duże rozdrobnienie pól i spore dojazdy także musi to być w jakiś sposób mobilne.

Opublikowano

dawniej odwraclem brony plus opony aby lepeij dociazyly, ale szkoda bron, a i efekt nie za dobry, w tym roku przejade agregatem w miare plytko aby przerwac kapilary i powinno byc ok. 

Opublikowano

Co chcecie w ten sposób zdziałać? Wyrównać pole czy przerwać kapilary? Wystarczy podnieść lekko na podnośniku i będą bronować na 4-6 cm i wystarczy. Ja tak trawę zabronowuję. U mnie na razie żyto rośnie to nic nie działam w polu. Zobaczymy czy coś urośnie czy pójdzie obornik i talerzówka a żyto w zielony nawóz.

Gość PolskiRolnikt
Opublikowano

Opłaca się teraz orać żeby jeszcze po orce namokło ( już zielsko się pokazuje -.-'' ) czy poczekać jeszcze?

Opublikowano

Od kiedy aby azotowe sieje się w podsiewacz? Sąsiad, przedstawiciel z Pioneera, jak siał u mnie kukurydzę i padło stwierdzenie ze strony mojego ojca " jak zabraknie polidapu to się dosypie mocznika na resztę" odpowiedział " to równie dobrze nic nie sypcie" i mówił, że kukurydza wtedy potrzebuje fosforu a azot to później.

Kolego czytaj ze zrozumieniem post. Napisałem że nie jest to zgodne z agrotechniką ,aczkolwiek wtedy nie miałem zielonego pojęcia o uprawię qq i robiąc tak podałem tego efekt tylko.Widocznie gleba była zasobna i wyrosła tak a nie inaczej.

Opublikowano

Odebrałem dziś wyniki gleby pod kukurydzę:

pH - 6.4

fosfor - 6.2

potas - 7.0

magnez 8,4

Proszę pomóżcie dobrać poprawne nawożenie (klasa 3,4)

Jaki jest cel zasiewu i jaki przewidujesz plon?

Ph i magnez dobrze. Fosofor i potas niska zasobność w glebie. Musisz zwiększyć nawożenie tymi składnikami.

Opublikowano

Na ziarno przy takiej zasobności trzeba dać ze 250 kg Polidapu i 400 kg soli potasowej. Do tego 150 kg siarczanu magnezu (25%) i 350 kg mocznika w dwóch dawkach. Ewentualnie 750 kg Polifoski 5, 100 kg kizerytu.

Opublikowano

koledzy mam do przesiania rzepak, myślałem przesiać kukurydza. pod rzepak dałem 600kg/ha lubofosu pod rzepak. mam kupione 200kg saletrosanu i 300saletry. Jak to wykorzystac pod kukurydze, mysle ze NPK wystarczy a jak zrobic z N

Opublikowano

@PanStanisław przepraszam a kolega liczył koszt takiej dawki nawozu pod kukurydzę? co jeśli będzie tak suchy rok jak 2015? może coś w kierunku optimum nawozowego rozumiem że zasobność niska ale wg mnie 250kg Soli potasowej 60% to już duża dawka

Opublikowano

Buran to niska odmiana, 2,1m. Wolałbym coś innego. W galerii jest zdjęcie Burana.

Opublikowano

@PanStanisław przepraszam a kolega liczył koszt takiej dawki nawozu pod kukurydzę? co jeśli będzie tak suchy rok jak 2015? może coś w kierunku optimum nawozowego rozumiem że zasobność niska ale wg mnie 250kg Soli potasowej 60% to już duża dawka

Przy bardzo niskiej zasobności gleby w potas 250 kg soli ? Tyle to się daje przy co najmniej średniej lub wysokiej przy siewie na ziarno. Nie będziemy dyskutować o kosztach bo każdy wie na ile go stać. Może najpierw policz swój przy takich dawkach obornika? (5-6 t ok 100zł) 

Jeżeli boisz się suszy to oddaj ziemię w dzierżawę i udaj się na najdłuższe wakacje życia...